Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mi a normál kapcsolat az...

Mi a normál kapcsolat az anyóssal?

Figyelt kérdés
A gondom a következő.Anyósom,egy 62 éves idős asszony, egy sokat beszélő,jóindulatú,naív vagy inkább buta(ezt a kifejezést férjem mondta rá,de tényleg igaz) A viszonyunkat én jónak mondanám,rengeteg dolgot intézek neki,én vagyok aki kitalálja az ajándékait ünnepekre,vagy aki az ő nevében telefonál,ügyeket intéz,vagy aki rögtön szalad a postára,ha pénzt kell feladni neki,mert éppen kifogyott.Ő több száz km-re lakik tőlünk(mint ahogyan az én anyukám is),a férjem testvérével,mégis szerves része az életünknek,hisz mindig van valami megoldásra váró problémája.Aztán tegnap (a férjem most nincs itthon pár napot munka miatt) hív a féjem,hogy gondja van megint az anyósnak,ugyan hívjam már fel és nyugtassam meg,mondtam neki,hogy ok,csak a vacsoráját megcsinálom a gyereknek.Erre mondja a férjem,hogy na majd akkor ő felhívja.Eltelt egy óra visszahívtam a férjem,de olyan tartózkodó volt,mondta,hogy elmegy fürödni,aztán visszahív.Én meg közben jól felmérgeltem magam,mert éreztem rajta,hogy gondja van,biztos velem,mert nem hívtam rögtön fel anyóst,amikor ő szólt.Felhívott,és elmondtam neki,hogy nem fair amit csinál,hisz én vagyok az aki mindig ugrik,ha anyósnak bármi kell,vagy bármi gondja van,most,hogy annyit mondtam,hogy kicsit majd később,most meg már egyből gond van belőle.Ő azt mondta,hogy szeretné megtudni,hogy miért vagyok ilyen távolságtartó az anyjával,mi a gondom vele? Mondtam neki,hogy semmi gondom nincs,szerintem ez egy normál anyós-meny viszony,gondoljon csak bele,ő mennyit kommunikiál az én anyámmal? Hányszor hívja fel csak úgy? Mert,hogy mint kiderült,ő azt szeretné ha többet beszélgetnék az anyukájával.De én egyszerűen erre nem érzek késztetést egyáltalán.Én úgy gondolom,hogy maximálisan mindent megteszek az anyjáért,így is többet van jelen az életünkben mint szerintem általában a házaspárok életében az anyós-após.Nem igénylek vele plusz beszélgetést,hisz pl amikor ők beszélnek telefonon,mindig kivan hangosítva,így mindent hallok,meg bele is folyok a beszélgetésbe néha.Szóval a lényeg,hogy én úgy gondolom hogy ez elég,de nem tudom,hogy ezt kívülálló hogyan ítéli meg? Tényleg úgy tűnik,mintha nem lenne jó a viszonyunk? Többet kellene tennem? Más is többet tesz? Hívogatja hetente az anyósát telefonon?

2015. okt. 7. 09:49
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
85%

10-es vagyok.

A kilences nagyon jókat ír. Szerintem is már kezdi megszokni a jó életet, hogy van, aki ugrál neki. A férjednek nem kellene ilyen nagylelkűnek lennie a TE nevedben. Ez szerintem undorító, akkor inkább nézzen ő utána, vállalja magára...hűha. Lesz mit elmondani neki :D

2015. okt. 7. 10:43
 12/37 anonim ***** válasza:
85%
a férjed a gyereke! persze természetes, hogy ha kell segítünk a másiknak,de most már nektek is van családotok, ráadásul nem a te dolgod lenne ezt intézni hanem a gyerekének.Vagy ha már te kinyalod nem csak az anyós hanem sógor fenekét is akkor a párodnak is ezt kéne tennie a te anyukád felé is.Szóval a helyedben ha nem is teljesen megvonnám a segítséget,de csökkenteném azt.csak a nagyon sürgős dolgokban segítesz a kicsiknél egyszer megmutatod és leírod miképp kell, ha ezek után nem megy akkor jöhet a férjed segíteni.
2015. okt. 7. 10:59
 13/37 anonim ***** válasza:
87%
Komolyan mondom, büntetném az anyós miatti veszekedéseket... Azaz minden egyes anyós miatti veszekedésnél mondjuk fizetnie kéne egy 10ezrest a menynek/vőnek... Ezt törvénybe kéne rögzíteni, de jó lenne :D
2015. okt. 7. 11:05
 14/37 anonim ***** válasza:
71%

Huuu... mennyire mas kategoria az en anyosom! Ott kezdödik, h a telefonszamomat sem tudja, pedig en ajandekoztam neki a regi telefonszamomat. Ö az a tipus, aki felsöbbrendünek kepzeli magat es a fajat, igy levegönek nez, hiaba viszonyulok hozza normalisan, hogyan is bizna ram barmi elinteznivalot? (Ha minden kötel szakadna, neki ott a lanya amugy.) Egy evig velük egy hazban laktunk (a ferjem hazat velük egybenyilora epitette 20 evesen, baratnö nelkül, hitelre), es kifejezetten megkert, h nehogy felvegyem a telefont (ikertelefont vett a ferjem). Most a ferjem segitsegere szamit, ugyanigy köti sajnos magahoz - viszonzas: nem abban, amiben szüksegünk lenne (arra nem er ra!), keretlen sütemenyek, ill. a kiskertböl dolgok, ami reszben jo is. (Amikor rengeteg paradicsomot, de paprikat direkt nem ad, ill. minden eveb összekeverve adta eddig a csipös es edes paprikar, vagy tömerdek sargarepat ad, legközelebbre megigeri a petrezselymet, de az megsincs, "rosszul emlekezett" - szoval ilyeneket is felhasznal a rossz erzesei kompenzalasara, igy nem mindig jo ez sem.) Megis azt mondom, nem minden anyos rosszindulatu! Viszont van bennük egy anyai erzes a fiuk irant, es hat mi elvettük a fiukat. Szoval az en helyzetem mas, de azert remelem, megis tudok jo tanacsokat adni.

Arra mit mond a ferjed, h ö miert nem hivja fel gyakrabban az anyadat? Miert nem fele-fele a 2 nagymamaval a kapcsolatotok? Ha harit, akkor sajnos annyit tudsz tenni, h kiallsz magadert, a velemenyed mellett, anelkül, h megsertened az anyost - magadban elintezed, h a ferjed mashogy latja, de te megteszed a töled telhetö legjobbat. A feladat a ferjedet is normalisan lereagalni, ugy h ne menjen a kapcsolatotokra. Eröszakmentes kommunikacio temaban olvashatsz erröl jo ötleteket.

Es mi van, ha a ferjed ezentul nem hangositja ki a telefont, es akkor külön felhivod, mert hianyolod a hangjat? (Kb.: Neki plusz el kell mondani neked, vegül nem jut idötök patyolgatni anyost, ez majd feltünik a ferjednek. Akkor majd elgondolkodik?)

Es egyebkent ra miben szamithattok, miben viszonozza? (Kiskert, zöldsegek, vagy gyerekekre vigyaz, ha szükseg van ra?)

Amikor nyugdijas lesz valaki, hirtelen rengeteg ideje felszabadul, akkor hirtelen ideje lesz a "fajdalmaira" is gondolni, igy elkepzelhetö, h ö ugy eli meg, tenyleg "több a lelki gondja". Ugy tünik a leirtakbol, h nem kenyelmessegböl vagy rosszindulatbol bizza rad - sztem inkabb tenyleg megbizik benned, azaz sokra ertekel es tenyleg vannak ilyen emberek, akik nem kepesek egyedül... Sokan mondhatjuk el, h gyerekkkorunkban atvettük a szülök szerepet, felnöttkent inteztünk mindent, sztem ö is ilyen. Ami nem azt jelenti, h ez rendjen van (söt!)... de ez a ferjed dolga lenne, nem a tied.

Tök normalis, h a gyerekednek a vacsi az elsö, nem anyost visszahivni - en azt kerdeztem volna a helyedben a ferjedtöl, h nem baj, ha este 8 helyett 10-kor megy aludni a gyerek, amiert a vacsi elkeszitese helyett vele traccsolsz, mert nem akarod megserteni?

Összefoglalva:

1. Sztem eleg, amit megteszel. DE tedd ugy, h ne legyenek rossz erzesek benned. Ez hogyan megoldhato? CSAK ANNYIT tegyel, h ne maradjanak utana rossz erzesek benned!

2. Eröszakmentes kommunikacio (EMK) segithet jol lereagalni anyosoddal es föleg ferjeddel az igy felmerülö problemakat.

3. Sajnos minden anyosban az anyai erzessel együtt ott van a fajdalom, hogy mi elvettük a fiukat, es ez tölük függ, hogyan dolgozzak fel magunkban es hogyan reagaljak le felenk es a fiaik fele. Ehhez mi csak rugalmasan alkalmazkodni tudunk.

2015. okt. 7. 11:18
 15/37 anonim ***** válasza:
41%

Kérdező, az én anyósom sem egy elesett, fiatalos, fitt nő, mégis ránk vár sok minden, mert azzal, hogy kicsit messzebb költöztünk a főúttól (de van busz!) már nem képes semmit intézni, csak ha mi autóval visszük.

Amúgy a férjedet kéne nagyon helyretenni, hogy eszébe ne legyen ilyet mondani, hogy majd te elintézed az anyja helyett a dolgokat. Mégis mit gondol? Inkább ő a hibás, az anyja csak kihasználja a kényelmességet.

2015. okt. 7. 11:21
 16/37 anonim ***** válasza:
76%

Ennyi erővel össze is költözhetnétek vele, akkor sem mászna már sokkal jobban bele a magánszférátokba.

A ti esetetekben is (mint sokszor) a gond inkább a férjed hozzáállása, mivel hogy anyuci pici fiát játszik a kettőtök családi életének rovására.

2015. okt. 7. 11:23
 17/37 anonim ***** válasza:
76%
Nekem nem butának tűnik hanem lustának, felteszem nem kell mrgmagyaráznom, miért:)
2015. okt. 7. 11:28
 18/37 A kérdező kommentje:

Talán pont ezért érzi úgy a férjem ,hogy gondom van az anyjával,mert már elkezdtem valamennyire hárítani a feladatokat,mert ugye a legutóbbi este az volt,hogy szóltak,hogy keressem már meg az a listát amit-ha jól emlékszem-a közlönyben tesz közzé a nyugdíjigazgatóság,hogy kik azok a személyek,akiket nem tudtak kiértesíteni a nyugdíjukkal kapcsolatban,mert visszament a levél hozzájuk.Szóval én megtaláltam a linket átküldtem a férjem testvérének.Kérdeztem a férjemtől,hogy anyósék átnézték-e a listát,mert,hogy gondoltam,a férjem testvére megnyitja gépen,odaülteti anyóst,és az szépen átnézi a neveket,hogy az övé rajta van-e.Mondja a férjem,hogy fogalma nincs,neki nem szóltak,még arról sem,hogy egyáltalán átküldtem,sőt ha én nem mondom nem is tud róla.De,hogy mennyire hosszú az a lista,mondtam neki,hogy nem tudom pontosan,telefonon néztem meg a listát,úgy hosszúnak tűnt és nekem nem volt kedvem átnézni.Erre a férjem megnyitotta és átbogarászta hogy rajta van-e anyós.Aztán közölte,hogy nem is volt hosszú az a lista.Ez volt az első ilyen,hogy nem én csináltam meg,és most ugye a második,hogy később akartam csak hívni az anyóst.

Én 5 éve élek a férjemmel,eleinte ezeket nem én csináltam,igazából nem is tudom,hogy ki,ez valahogy szép fokozatosan alakult így ki.

Ebből köztünk nem lesz veszekedés,mert alapból elég jól megy nálunk a kommunikáció,és tényleg ha van problémánk áttudjuk beszélni,hangos szó nélkül.

Anyós nem segít semmiben.350 km-re lakik,tehát a gyerekfelügyelet kilőve,kiskert ne nagyon van.Ha valami gondja van a házban akkor azt is a férjem csinálja meg,amikor náluk vagyunk,mi veszünk meg mindent hozzá ami kell.Ja igen akkor már nyár elején is volt egy nemet mondásom,mert a kazánhoz kellett volna nekik valamit megvenni,és mondtam a férjemnek,hogy azt ugyan ő vegye már meg,mert én nem értek hozzá,és ha mást adnak véletlenül,az sem fog feltűnni.Na akkor elment és megvette ő.Jah megvan mi volt az,a szivattyú.

Sajnos azt kezdem észrevenni magamon,hogy már lassan attól is feszült leszek,ha mesél a férjem valamit az anyukájáról,vagyis ha valamiért mondjuk valami hivatalos ügyük jön fel köztünk beszélgetés közben.Persze nem mutatom ki,inkább nyelek egyet és túllépek rajta.

2015. okt. 7. 11:51
 19/37 anonim ***** válasza:
86%

Hát szerintem a férjednek ez k..va kényelmes így, mert máskülönben neki kellene az anyja minden nyűgjét elintézni és lefogadom, hogy a férjed korántsem lenne ennyire türelmes az anyjával, mint te.

Az a baj, hogy ebből már nehezen lehet majd leépíteni a kapcsolatot, mert már túlzottan megszokta a férjed és az anyja is, hogy mindent elintézel neki. Szóval talán lassan, apránként, de garantált a sértődés.

Az lesz az egészben a legdurvább, hogy hiába tettél meg mindent éveken keresztül, hiába ugrottál az első szóra, az mind el lesz felejtve, erre jobb ha felkészülsz.

2015. okt. 7. 11:57
 20/37 anonim ***** válasza:
86%
Az meg a másik, hogy nem tudom mennyi idős a gyerkőc, de nehogy már ne bírjon addig várni a férjed meg az anyja, hogy ételt teszel a gyereketek elé. Tuti nem tűrném ezt az ugráltatást, hacsak nem a mentő viszi anyóst vagy a háza ég.
2015. okt. 7. 12:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!