Hogyan lehet előre felkészülni pár év anyósékkal való együttélésre?
Jelenleg albérletben élünk a párommal, de nem bírjuk már anyagilag. Talán szeptembertől válik aktuálissá a költözés, méghozzá anyósomékhoz egy külön lakrészbe. Teljesen külön szoba, fürdő, konyha, ugyanabban a házban és kb. 5 lépés az ő bejárati ajtajuk a miénktől.
Imádom a párom, és belementem, hogy költözzünk oda, el is kezdtünk apránként a hiányzó dolgokat építgetni, de nagyon tartok tőle. Anyósom elég nehéz természetű, egyszerűen nem tudok rajta kiigazodni, úgy érzem nem tudok neki megfelelni. Persze velem kedves (többé kevésbé), de valahogy van valami fura érzésem vele kapcsolatban. Ha ott vagyunk, sokszor úgy érzem megfulladok, nem bírom. Elég féltékeny is mások sikereire.
Már azt is kijelentette előre, hogy az udvar az övé, mi itt csak engedéllyel csinálhatunk bármit is, és sokszor olyan óvatosan szúró, mosolyogva gúnyos megjegyzést fűz a mondatai közé, ami megüti a fülem, de reagálni nem tudok rá, mert más észre sem veszi, vagy mert nem találom a szavakat. És konfliktust sem akarok.
Nagyon félek az együttéléstől, főleg, hogy eleinte a konyha az közös lesz. Azt tudni kell, hogy apósom egy végtelenül válogatós ember (egyébként vele nekem semmi bajom, lehet vele viccelni, hülyéskedni, beszélgetni), szinte semmi főtt ételt nem eszik meg a pacalon, húslevesen kívül. Néha még ezeket sem. Konkrétan cigin és kávén él, na meg mindig kell legyen otthon puding, zacskós kakaó és van a hűtőben neki külön polca, amit csak ő használhat.
A párom meg igazi nagyétkű "vadember" :), mindent megeszik, jó ízzel. Tényleg mindent, könnyű rá főzni. Gondolom ha már közös lesz a konyha lesz olyan, hogy csak én főzök a családra, de már előre félek ettől, én nem tudom apósom mit és hogy eszik meg, persze nyilván majd belejövök, de félek :(
A párommal jó, 1 éve élünk együtt, nem volt eddig semmi probléma, ettől a részétől nem tartok, hanem a többitől...
Mit tanácsoltok?
Edzem magam, és persze tudom, biztosan nekik sem lesz egyszerű. És nyilván velem is lehetnek bajok, amiket hozzám hasonlóan esetleg magában tart. Néha.
Azt már megjegyezte, hogy szerinte sértődős vagyok, és sírós-picsogós.
Anyóssal nekem még sosem volt ilyen nehéz dolgom :(
Az elején fektesd le a szabályokat.
- csak magatoknak főzzetek (magadnak,és a párodnak!) Szerezzetek be magatoknak egy kis hűtőt, és a saját lakrészetekben tartsátok.
- Soha ne legyen szabad bejárás a ti lakrészetekbe, és soha ne engedd, hogy bármikor "zaklassanak", bezárod az ajtót, és kész! És te se menj át bármikor, old meg magad amit tudsz!
- Úgy kell lakni egymás mellett, mintha szomszédok lennétek, m pedig úgy mint egy nagy család... ezt úgy értem, hogy semmi közük ahoz hogy ti mit, mikor, hogyan, kivel, csináltok valamit a lakrészetekben.,
- én arra törekednék a helyetekben, hogy ez egy ideiglenes megoldás, és össze kell szednetek magatokat anyagilag annyira, hogy el tudjatok majd költözni! Szóval ne nagyon rendezkedjetek be, nem kell házfelújítás azért mert ott fogtok lakni, ez most a spórolás, és a gyűjtögetés időszaka!
14-es jól írja. Akár még szerződést is köthettek. Láttam már ilyet, megbeszélt valamit a család, leírták, mindenki átnézte és aláírta. Utána csak a papírt kellett lobogtatni:) Hülyén hangzik, de bevált. Ugyanis minden családtag belátta, hogy akaratos emberek, és sok vitát előzött meg 1-1 ilyen papír:)
Ha ezt nem is, de házirendet írhattok. Ki mikor használja a konyhát amíg közös, persze mindenki a saját edényeivel. Az összes neuralgikus kérdésben lefektetitek, hogy ki mihez tartja majd magát.
Szerintem sz@rd le anyóspajtit,ha valami hülyeséget beújít. Na nem amolyan bunkó módon,hanem csak ilyen egyik füleden be,másikon ki. Szerencsére egy idő múlva lesz külön konyhátok(ha jól értettem),úgyhogy azt az időt,bár nem tudom mennyi lesz pontosan,ki lehet bírni.
Hát ha meg egyszer majd te főzöl a családra és nem tetszik,akkor felajánlhatod,hogy no problemo,akkor te főzöl magadnak és a párodnak,anyósod meg főzzön maguknak,mert mittudomén... te nem tudod olyan jól elkészíteni azt a pacalt.
De az mit takar konkrétan,hogy csak engedéllyel csinálhattok bármit is az udvaron? Kimenni lehet?:D Vagy nem értem,mire érti... Ruhát kiteregetni nem lehet,csak ha engedélyt kérsz és ad rá?
Én odakoloztem paromhoz aki az apjanal lakott. Eeinte nem volt gond...hazias vagyok már 13 éves korom ota. Meglatom a koszt...stb.
Tehat takaritottam magunk utan es az apja utan is. O kethetente volt otthon hetvegen...gyakorlatilag olyan volt mintha mienk lenne a haz. A gondok ott lezdodtek mikor mar 2-4 naponta jart haza es 2 napot tuti hogy otthon is volt. Elkezdett rendezkedni,kiadta az utasitast hogy a parom mikor vagja a fuvet(nem mintha magatol nem vagta volna rendszeresen) mindig mi tankoltunk mindig a funyirotes ha netan az apos vagta le a fuvet b.szta utantolteni. Tehat mikor ujra nekiugrasztotta a fuvágasnak azzal kellett kezdeni hogy lementunk a kutra....aztan mikor a csűrhe havejait athivta es sokadjara nem pakoltak el maguk utan már én sem tettem és ez szova is.lett téve hogy miert nem takaritok.Itt mgjegyeznem hogy nyaranta rendszeresen jottek le a pesti barataink es a helyi baratokkal osszeverodve bogracsoztunk,ettunk ittunk a kertben,este.mindenkinek volt hol aludnia is de masnap delben mar senki nem mondta volna meg es az elozo este itt bárki is.lett volna. Pedig általában 10-12-en voltunk...apos meg a két haverja meg kiforditották a lakást magábol.
Aztán lett nője,aki eleinte ritkan aludt ott de a vegen a fel holmiat athozta es ha az apos otthon volt akkor is. Ekkor màr teljesen minimalizaltama rendrakast az apos (es noje) iranyaba,persze ez is szová lett téve. A nő reggel fel 8kor elkezdett mosni (a furdo fala szomszedos volt a mi szobankkal) ugy hogy tudta h a parom reggel 7kor ert haza a pesti melohelyrol 12 ora meo utan,na meg az egy oras autozas lefelé.... Delutan otig ment ilyenkor a mosogep...az apos mosogepe tonkrement...mondanom se kell hogy csapágyas lett a mosogepunk ...ott is hagytuk mikor elkoltoztunk....A bili ott borult ki igazan,hogy 6 evvel azelott a parom az apja nevere vett fel jelzalogot es felesben.osztoztak a penzen. Abban allapodtak meg h 5evet parom fizet 5-t meg az apja....az evek.folyaman ugy esett hogy az apja kozolte 10. Évet fogja fizetni. Ez.nekunk havonta 50-60ezres kiqdast jelentett....persze.nem.egyszer volt olyan hogy atvert es tobbet kért, vagy.késedelmi kamatra azt mondta +15000-t kell befizetni,de a.kinti szemetesbol kiguberalva a levelet kiderult hogy 1500ft a k. kamat....Volt hogy 120 ezret adtunk oda es a.kovetkezo honap ertesitojeben az allt hogy 70ezer.lett befizetve...Ezek után kozolte miutan a bnoje is.ott lakott hogy 30ezerrel szalljunk be a rezsibe (parom 15 meg én15)...én fosulira jartam és hébe.hoba eljartam a samsungba szalagmunkat végezni diakmunkáskent....de ez a barom csak annyit hallott belole hogy dolgozom...
..a folyamatos egreciroztatások utan kozoltem a parommal hogy havi 80-90ert berlunk lakast es ott senki nem mondja.meg h mikor ki johet es mit kell csinalni.igy.elunk mar 3 éve.
Én a helyedben menekulnek , oda nem.koltoznek. Az aposom legalabb az elso fél 3-4 evben.normalis.volt de az anyosod mar most hulye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!