Gyászruha, miért? Ha nem érzi valaki fontosnak, miért fontos a környezet véleménye.
Kicsit felhúztam magam. Nővérem férje 2 hónapja halt meg, nincs elég baja, még az anyósa ezzel is jön. Nem szereti a feketét, sosem hordott, csak ritkán. Attól még teljesen össze van törve. Van két kisfia 4 és 6 évesek. Rájuk is feketét adna az anyós.... Nővérem természetesen ebbe nem megy bele, ő is csak akkor vesz fel farmer mellét egy fekete felsőt, ha az anyóshoz megy. Mert nem akar cirkuszt, mondván van elég baja neki is elvesztette a fiát. (én biztos nem figyelmeskednék, ha beszól)
Miért van még mindig ez a gondolkodás, hogy feketében gyászolunk??? Nem mindegy??
Én is utálom a feketét, és úgy gondolom, hogy mindenkinek a magánügye, hogy feketében jár-e vagy sem.
Viszont azt sokan nem tudják, hogy a fekete ruhának van egy "funkciója" is; azzal, hogy a gyászoló feketében van, szavak nélkül is arra kéri a körlötte lévőket, hogy kíméljék őt, legyenek vele tapintatosak, elnézőek.
sokszor jól esik, ha a nagy fájdalomban békén hagyják az embert.
Engem is ez készít ki. Nekem édesapám halt meg nemrég.
A begyöpösödött, öreg rokonok még azt is megszabták, hogyan üljünk a ravatalozóban! Pedig szegény anyám nem is úgy akarta.
Mondjuk anyám is rátesz. Hetek óta nem hallok mást csak hogy "jaj, mit szólnak majd!" mert felvettem egy fekete-fehér sálat. Kiakaszt, nem csak ez, az egész öreges gondolkodásmód. Szerencsére megyek vissza Pestre hamarosan.
Ez mindenkinek magánügye. Tessék kiállni anyós ellen! Majd az anya eldönti, a gyerekekre meg amúgy is, minek?!
El a begyöpösödött gondolkodás olyan sok téren, hát, ettől sajnos felfordul a gyomrom, mert én is kapom dögivel (és nem csak az öltözködésben, a családi kapcsolatokban is.....)
Egyfelőle egyetértek a legtöbb válasszal, ezt nem lehet ráerőltetni senkire.
De van egy másik oldal is. Mégpedig, hogy akinek ez a gyász fontos része, márpedig az idősebb generációnál még gyakran elképzelhetetlen máshogy, annak sértő, bántó, ha ezt látja. Nem kell vele egyetérteni, én sem értek egyet, de ha ő ebben nőtt fel, ez volt számára az élet rendje, akkor nem fog tudni változtatni a szemléletmódján most, pont mikor aktuális is a kérdés, és ő is nagy fájdalmat élt át.
Ha a nővéred így állna hozzá, mármint ha ezt így elkönyvelné magában, akkor talán könnyebben átvészelné a látogatásokat.
Nem vennék fel feketét,de visszafogottabb színekbe öltöznék.Pl.Barna,bordó,sötétebb kék.
Amúgy szoktak egy kis fekete szalagot tűzni a kabátra,mégis csak jelezvén,hogy meghalt valaki.Én ezt ajánlom a nővérednek.anyós meg pukkadjon meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!