Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Névválasztás, anyós problémák?

Névválasztás, anyós problémák?

Figyelt kérdés
Elég nagy a felfordulás körölöttünk. Most várjuk az első babánkat, aki kisfiú lesz. Nekem évek óta megvan az elképzelésem nevek terén, mind kisfiú, mind kislány. A választott névben meg tudtunk egyezni a férjemmel, neki is tetszik és a vezetéknévvel is jól cseng. Itt jön a probléma; anyósom. Férjeméknél családi hagyomány, hogy az első kisfiú az apuka nevét kapja. A mi kisfiúnk lenne az 5. ugyanazzal a névvel. Egy elég régies keresztnévről beszélünk, én pedig nem vagyok híve ezeknek és a férjem se ragaszkodik hozzá. Anyósom mióta megtudta, hogy terhes vagyok ezzel rágja a fülünket. Szépen elmagyaráztuk neki, hogy mi más nevet képzeltünk el a gyereknek. Teljesen meg van ránk sértődve, azóta látogatni se lát, hívni se hív semmi. Nem szeretnénk emiatt rossz kapcsolatot a családdal, viszont úgy gondolom a névválasztás a mi dolgunk. Én nem szeretnék engedni belőle. Ilyen szituációval mit lehet tenni?

2023. júl. 27. 14:24
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
100%
Kerdező!Húzd meg a határaidat,amíg rád nem telepszik teljesen az anyósod.Minnel tovább hagyod magad,annál rosszabb lesz.Ha tisztel,tiszteld te is őt.Amennyiben nem teszi,tartsd távol magadtól.
2023. aug. 1. 13:19
 32/35 anonim ***** válasza:
75%
Ahol olyasmivel nyaggatnak hogy ez "hagyomány", ott pont itt az ideje megtörni. Ne foglalkozz velük, ha nem akarsz konfrontációt, úgyse lesznek ott a szülőszobán. Egy generáció múlva meg úgyse fog senki emlékezni hála égnek meg neked.
2023. aug. 2. 13:42
 33/35 anonim ***** válasza:
100%
#21 Teljesen mindegy, hogy neked tetsző, vagy nem tetsző nevet akar adni az anyós. Csak a szülők dolga, senki másé.
2023. aug. 2. 14:13
 34/35 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan azt a nevet adjátok , amit ti akartok.

Azt, amit a legszívesebben adnátok; azt, amit éreztek, hogy a legnagyobb örömmel adnátok neki/tudnátok adni.

Ha érzitek, hogy jó lenne , szívesen örömmel adnátok azt a második keresztnevet is ; akkor adjátok, ha nem, ha tüske maradna bennetek miatta, akkor ne.

Szóval pontosan azt adjátok amit a pároddal akartok. Ha úgy érzitek, hogy a "hagyományos" névvel nem lenne úgy az igazi amit adnátok; nem érzitek a saját gyereketek nevének; akkor ne adjátok azt a második keresztnevet; amit az anyós akar; hanem csak adjátok azt, amit ti akartok. Kizárólag azt. Őneki ebbe nem kell beleszólni; nem az ő döntésköre; nem az ő hatásköre.

Amúgy, ha túlzottan rosszarc, és meg akarja nektek szabni, hogy milyen nevet adjatok, akkor lehet, nem is érdemes vele tartani a kapcsolatot, mert pl lehet,hogy nem annyira jóarc, ha pl követelőzni mer egy olyan dologban, ami a ti dolgotok.

Viszont, rábízni se nagyon bízzátok rá anyósra; mert itt olvastam, vagy a rádióban hallottam egy olyan sztorit, hogy egy nagymama nagyon a halott férje nevét/nagypapa nevét akarta a gyereknek; és akkor valamennyi időre otthagyták ennél a nagymamánál a gyereket, és a gyereknek tök más neve volt, tök más nevet adtak a szülők; de a nagymama a hátuk mögött mégis úgy hívta; és már egy idő után a gyerek, ha a szüleivel ment valahova, és ismerőssel összefutottak, és az ismerős kérdezte a gyerektől mosolyogva, hogy, "na, hogy hívnak?" Akkoris már a gyerek nem a saját nevét mondta, hanem azt a nevet mondta, amit a nagymama erőltetett rá.

2023. aug. 14. 19:29
 35/35 anonim ***** válasza:
100%

*ja meg más ismerősök is mondták, akik akkor találkoztak vele, amikor a nagymamára volt bízva a gyerek; szóval ők mondták, hogy "hallom, őt is Xy-nak hívják, mint az öreget." És a szülők el voltak hűlve akkoris, mert nem értették.

Meg már, hogy a gyerek se a saját nevét mondta bemutatkozáskor... Ez nagyon durva. Asszem, valami 1-2 hétig volt akkor a nagymamánál.

---

Meg még talán itt olvastam egyszer, hogy amíg a nagyszülő meg nem tanulta, hogy nem az a gyereknek a neve; amit ő akart, hanem amit a szülők választottak, addig megszakították vele a kapcsolatot. És nem véletlenül bakizta el a gyerek nevét az a nagyszülő, hanem tudatosan máshogy akarta hívni; azon a néven, ami neki tetszik; amit ő akart volna a gyereknek; az unokájának.

2023. aug. 14. 19:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!