Más anyósa is vesz felesleges dolgokat az unokának?
Csak haszontalan dolgokat vesz.
Jobbára a családsegítőben vagy a kukában végzi.
Többször próbáltam már beszélni vele, hiába.
Megértelek kérdező, enyém is ilyen.
Mikor az első gyerek született, rosszabb volt a helyzet. Most már kicsit visszafogja magát.
Én azért voltam mérges ezekre az akcióira, mert amúgy sem volt pénze, erre még elszórta hülyeségekre, amit úgysem használunk.
Aztán 2 hét múlva a fiától (férjemtől) kért pénzt, mert neki már nincs. Szóval kB mi vettük meg amit nem is akartunk.
Pénzt már nem kér (kicsit javult az anyagi helyzetük), így lesz@rom milyen hülyeséget vesz össze, max nem adom a gyerekeknek.
Egy dolgot nem tett sosem: nem kérdezi mire van szükség. Pedig azt nagyra értékelném, és amúgy az sem zavarna, ha nem hozna semmit.
Nekem nincsen babám, de nagyon is megértelek. Anyós szeretetnyelve az ajándékozás, ami meg kell hagyni, hogy szerintem a legterhesebb és nehezebben vállalható szeretetnyelv az ötből.
Akik azt írják, hogy örülj inkább ne, azok fixen nem találkoztak még ilyen problémával.
Nekem az anyám ilyen. Egy végtelenül kedves, helyes nő, de minden szart megvesz, amit nem szeretek vagy nem tetszik. És persze, mindig megköszönöm, amiben van potenciál vagy ötvözi az ízlésemet, azt elfogadom, ami nem, azt visszautasítom. De számomra terhes. Egyfelől fojtogató, hogy ilyen módon mutatja ki a szeretetét, másrészt olyan érzésem van sokszor, mintha megakarná vásárolni a szeretetemet. Illetve borzasztóan szomorúvá tesz, hogy hónap végére szinte már nem is marad pénze, illetve az is elkeserít, hogyha olyant vesz, ami nem kell/nem tetszik, arra feleslegesen bszta ki a pénzét. Bocs, nincs rá jobb szavam.
Ez oké, most még a szülők dolga intézni, de hosszútávon nagyon egészségtelen lesz a gyerek számára is, hogy használhatatlan kacatokkal akarja a nagyi megvenni őt. Még ha nem is ez a célja, az üzenete mindenképpen ez.
Mert egy 5 év múlva valamilyen szinten a gyerek felelőssége lesz lemeccselni a nagyival, hogyha nem tetszik az ajándék, azt hogyan veszi meg.
Én meg kérném a férjemet (ha férjem van ebben a sztoriban 😁), hogy intézze ő. Mondja meg neki, hogy köszi, nem kérjük őket. Vagy kísérje el heti 1x az anyját vásárolni, válogassanak együtt dolgokat a babának, fizessék felesbe. Ha ragaszkodna a játékokhoz, akkor én fajátékokat kérnék. Kockák, kirakók, vonat és építhető vasút. Vagy bővíthető szetteket, például egy babakonyhához zöldség, gyümölcs, egyéb étel formákat szintén fából vagy plüssös anyagból. Ha tud, akkor horgoljon. Jöhetnek apránként dupló játékok, később legószettek. Persze, ha van hely nekik. Ezek szerintem tök jók később, hogyha már vannak. Esetleg ha rokon vagy barát gyerek megy hozzátok, le lehet kötni ezekkel őket is.
Ami meg olyan, hogy jó az anyaga, szép állapotú, ízléses darab, akkor el kell rakni, ha van neki hely. 2-5 év múlva jó lesz ez-az.
A bögrében lehet dolgokat tárolni, fogmosószett, hajgumik/csatok, filcek, ilyen-olyan apróságok. Ha szeretitek a növényeket, ültetni is lehet bele és fel rakni a polcra a babaszobában.
Takarót is el lehet rakni vagy oda adni a nagyinak, hogyha mentek hozzá, akkor azt fogjátok a baba alá teríteni. Esetleg be lehet hajtogatni a kiságyba, bár erről nem tudom, hogy nem - e veszélyes.
Nagy ruhák, ha tetszenek, el lehet őket rakni vagy megpróbálni el passzolni az interneten, esetleg védőnőnek oda adni.
Kis méretű ruhák, pedig ha van rá kapacitás (akár családból, barátok közül) megpróbálhatna készíteni belőle valamit. Párnát, labdát, felakasztható díszt, különböző plüss formákat. (Háromszög, karika, négyzet, stb.)
Sajnálom amúgy a helyzetet, mindegyik oldal szívás. Remélem meg tudjátok oldani!
Azt hogy foglalkozik az unokával, azt mindenképp értékelni kell. Nálunk is nagyon más anyósom ízlése, sok teljesen használhatatlan dolgot hozott már, és kb minden alkalommal hoz valamit. Viszont lehet vele beszélni. Mondtam hogy légyszi ne hozzon ruhát, mert rengeteg van. Ezt párszor elmondtam, mutattam neki hogy ömlik ki a szekrényből (örököltük), azóta szinte nem is hoz. A gagyi játékokat én alaposan el szoktam pakolni. Ünnepeknél megbeszéljük férjemmel, hogy melyik rokonnak milyen tippet adjunk.
Nagyon örülök neki h ennyire érdekli az unokája, és ezt nem szeretném elrontani.
(teljesen zájeles rész: Egyik nagymamám tipikusan szar minőségű, haszontalan dolgokat ajándékozott mindig. Már gyerekként megtanultuk, hogy tőle semmi "jó" ajándékot ne várjunk. Az más kérdés, hogy egyébként is úgy állt hozzánk, ami most látszik is, csak akkor találkozunk vele, ha muszáj)
Nekem nem az anyósom, hanem az anyám ilyen. Még csak 25 hetes terhes vagyok, de a gyereknek már van egy rakat kb kétévesekre való ruhája, etetőszéke, valami laposfejűség elleni párnája, kisasztala, fogzás elleni borostyános párnája... Engem nem zavar amúgy, szerintem cuki hogy ilyen lelkes. Annyi, hogy a kisasztalra meg az etetőszékre mondtam, hogy egyelőre nem hozzuk el tőlük, mert náluk sokkal több hely van, nekünk meg egy darabig nem fog még kelleni.
Vesz amúgy hasznos dolgokat is, ami tényleg segítség, de nagyon impulzusvásárló, első unoka, ha valami tetszik neki, megveszi.
Szerintem mondd meg anyósodnak, hogy mire van szükségetek. Nem hiszem, hogy rosszindulatból veszi ezeket, valószínű csak nem tudja mi kéne, lát valami neki tetszőt, megveszi. Ha adsz neki valami "projektet" amivel le tudja foglalni a vásárlási késztetését, akkor talán nem vesz kacatokat. Legalábbis nálunk ezzel próbálkozom, anyám most a kiságyakra lett ráállítva, nagy örömmel keresgéli hogy milyet vegyen az unokájának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!