Mi lehet megoldás erre a sok vadbalesetre?
Szerintem nincs a gyakorlatban is megvalósítható megoldás.
Az ilyen balesetek legnagyobb része körültekintő vezetés mellett sem elkerülhető. Ha éjszaka az út melletti susnyásból kiugrik a vad, azzal nem lehet mit kezdeni, akár elütöd akár elrántod a kormányt mindenképp baleset a vége. A vadveszély miatt 20 km/h-val közlekedni nyilván nem opció.
Az országutak teljes fizikai lehatárolása, körbekerítése az autópályákhoz hasonlóan elvileg megoldás lehetne, de ez anyagi okokból nem megvalósíható. Ráadásul gondolom a környezetvédők is jajveszékelnének.
Így szerintem az egyetlen reménysugár a gépjárműtechnika fejlődése, a modern LED-es fényszórókkal a jelenlegi szinte nulla értékről pár százalékra fel lehet tornázni annak az esélyét hogy időben észrevedd az út szélén csövező őzet. Illetve a legmodernebb autókban már láttam olyan éjjellátó berendezéseket ami hőkamera elven működik, azaz előre tudja jelezni az út mentén lapuló meleg(vérű) állatokat. Ugyanez a technika egyébként kivilágítatlan részeg biciklisre is jó. De ezek milliós extrák, eleve 30 milliós autókhoz.
Szóval nekünk egyenlőre marad a vakszerencse...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!