Ti örülnétek neki ha újra lenne ázsiai oroszlán és perzsa leopárd Magyarországon?
Állítólag tényleg élt oroszlán néhány ezer éve a Kárpát- medencében ( [link] ).
Leopárdról viszont nem tudok.
Amúgy én örülnék a telepítésnek! Végre lennének szép megjelenésű, impozáns vadállataink, mert sajnos most nincsenek (legalábbis a vaddisznó és az őzike nem nagyon hoznak lázba) :( :) Talán még turizmust is lehetne erre építeni.
Perzsa leopárd most is van...pécsen az állatkertben.
Vadon nem örülnék egyiknek sem, mert nincs akkora lakatlan terület, ahol nyugodtan élhetnének, így előbb-utóbb beszoknának a lakott területekre és kiírtanák őket.
Örülnék neki, prédájuk lenne a gímszarvas, dámvad, őz és vaddisznó, valamint egyensúlyba hoznák az ökoszisztémát a vadászok közreműködése nélkül is.
A nagymacskákat nagyon szeretem.
Viszont látni kell, ha lenne is populációjuk, nagyon kevés lenne, mivel kevesebb az élőhely (talán némi élőhely-bővítéssel megoldható lenne, de a mostani hazai népsűrűség se fog talán örökké tartani, mivel hazánk népessége fogyatkozik).
Tudom, hogy veszélyes állatok, de azért ha lenne is egy kevéske egyed, akkor is több esélyed lenne arra, hogy autóbalesetbe vagy ember által elkövetett gyilkosságba halsz meg (az elkövetőnél mindegynek tartom, hogy cigány vagy magyar, de inkább nem bocsátkoznék be a cigánykérdésbe).
Igen, a nagymacskák veszélyesek, de (jóesetben) jobban félnek tőlünk, mint mi tőlük.
5-ös válaszoló vagyok!
Találtam ehhez egy kicsit kapcsolódó cikket, ami bár a medvékről szól, de érdekes:
Nem.
Itt az emberek már a medvétől is betojnak. Szerinted mi lenne a reakció egy oroszlánra?
Abból a szempontból érdekes lenne, hogy ellehetne mondani élnek itt ilyen állatok, egyébként nem lenne jó.
Nem véletlenül nem élnek itt ilyen állatok. Az oroszlánnak semmiképpen nincs elég nagy szabad terület, ahhoz, hogy egy egész önfenntartó szabad populáció éljen Magyarországon. Amikor még éltek itt is, akkor más volt a klíma, a környezet (nagy kiterjedésű füves térségek) és több és nagyobb méretű zsákmány állatok.
A leopárdok közül valóban a perzsa vagy hasonló alfaj élhetne, hiszen a klímát is bírná, nem kötődik a nyílt területekhez, és a táplálék sem kell neki annyi, mint egy oroszlánnak. De szintén eltűnt a leopárd is és nem az ember irtotta ki hisz Indiában a több milliós városokban is megél. Innét mégis eltűnt. Tehát természetes módon nincs jelenleg helyük ebben a környezetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!