Kezdőoldal » Állatok » Vadállatok » Különböző róka fajták tudnak-e...

Különböző róka fajták tudnak-e életképes utódot létrehozni? 🦊

Figyelt kérdés

Ezt úgy értem, hogy mondjuk vörös róka az apa, sarki róka az anya. Ilyen lehetséges?

Na és a sivatagi róka génállománya "kompatibilis"-e másik róka fajtáéval?

Szóval, ha tudnak különböző róka fajták közös utódot létrehozni, akkor melyek azok a fajták?

Ha nem tudnak különböző róka fajták hibridizálódni, akkor miért nem?

Csak mert például a farkas és a "házi" kutya mindkettő a "canis"-be tartoznak és tudnak is kereszteződni egymással, a valódi rókák pedig a "vulpes"-be tartoznak, szóval akkor náluk is működik ez az alfaj kereszteződés?

🦊

nov. 14. 21:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
58%
Nem. Amúgy ezek különböző fajok és nem fajták.
nov. 14. 21:32
 2/11 A kérdező kommentje:

A kutya és a farkas esetén akkor hogyhogy működik? Például a csehszlovák farkaskutya az pont ez. Mindkettő "canis" egyébként.

Akkor a valódi rókáknál, amik mind "vulpes"-ek, miért nem működik ez?

nov. 14. 21:39
 3/11 anonim ***** válasza:
97%
A kutya rendszertanilag tulajdonképpen farkas, pontosabban egy alfaja. A szürke farkas latin neve Canis lupus, a házikutyáé Canis lupus familiaris.
nov. 14. 22:11
 4/11 anonim ***** válasza:
55%
Egyébként, nem vagyok biológus, de nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy ne tudnának szaporodni egymással ezek a róka fajok. A házi ló (Equus caballus) és a házi szamár (Equus africanus asinus) különböző fajhoz tartoznak, mégis képesek szaporodni.
nov. 14. 22:13
 5/11 A kérdező kommentje:

4# egyébként ez a példa nekem is az eszembe jutott, ez még érdekesebb egyébként! Ez a 2 közt szerintem nagyobb a különbség, mint a rókák közt.

Annyi, hogy az öszvér nem tud tovább szaporodni, bár ez nem lényeges.

Innentől kezdve még érdekesebb a dolog, hogy akkor most a rókáknál hogy van...

nov. 14. 22:34
 6/11 anonim ***** válasza:

A róka nem domesztikált állat ezért nincsenek fajtái. Különböző róka fajok vannak.

A farkas meg a kutya egy fajba tartozott pár ezer éve.

nov. 27. 10:02
 7/11 anonim ***** válasza:
A különböző fajba tartozó állatok nem mindig tudnak szaporodni egymással. A rókáknak fajai vannak nem fajtái. Fajtái a domesztikált állatoknak vannak. Az egy nembe tartozó állatok előfordul, hogy tudnak szaporodni egymással. Pl barna és jegesedve (nekik közös ősük volt) vagy oroszlán és tigris. Viszont a tigonok nem szaporodó képesek a ligerek igen. A kutya a farkasból származik ezert tudnak szaporodni és az utódok is termékenyek. Lehet hogy a rókák is tudnak de az már kérdéses, hogy szaporodó képes lesz e az utód. Ilyne állatokat nem túl etikus létrehozni. Ember és a csimpánt pl nem volt keresztezhető. Nem jött létre terhesség. Pedig szintén volt közös ős csak túl régen.
nov. 27. 10:12
 8/11 A kérdező kommentje:

Rendben, akkor különböző róka fajok.

Egyébként, ha hihetetlen is, de vannak ember által tenyésztett róka fajták is!

- Silver fox (ezüstróka)

- Canadian marble fox (kanadai márványróka, de ezt így magyarul még én se hallottam)

Az is lehet, hogy ezen kívül is vannak még ilyenek. Tehát igaz, én fajokról beszéltem, de fajták (tenyésztett róka) is vannak, csak nem Magyarországon. Bár lehet, hogy ezek nincsenek úgy "bejegyezve", mint a kutya fajták, szóval lehet, hogy nem hivatalos, de attól még vannak.

nov. 27. 10:41
 9/11 A kérdező kommentje:

A bitonyíték, hogy léteznek:

1. [link]

2. [link]

nov. 27. 10:47
 10/11 A kérdező kommentje:
*bizonyíték
nov. 27. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!