Mit tegyek ha a kutyám hazahozott egy róka kölyköt? Vagy az anyja hozhatta be? Vagy hogy működik ez a vadaknál?
Zemplénben lakunk, kicsi falu végén. A ház mögött már erdő van, de magas a kerítés, a kutya soha nem megy ki rajta, még a kapun sem ha nyitva van. Ma reggel, mikor elindultam munkába, a teraszon feküdt a kutyám a székében összegömbölyödve aludt. Most, hogy hazaértem láttam, még mindig úgy fekszik, ezért megnéztem és egy kicsi (szerintem max 1 vagy 2 hetes) rókát melenget.
Alapvetően is nagyon barátságos kutya, a macskát is így dédelgette mikor hozzánk került, a csibékkel is így szokott tenni.
Ilyenkor mi a teendő? Kit kell hívni?
Lehet, hogy a kölyköt az anyja hagyta magára?
Adjak neki enni? Ha igen, mit?
Megtartani nyílván nem nagyon szeretném, de mégsem hagynám sorsára az erdőben.
Még szopnia kellene, tehát nem tudom, hogy jó ötlet-e bármivel is megetetni. Amúgy nem tudni, hogy mióta nem kapott táplálékot, tehát sürgősen keress fel egy állatorvost.
Az alábbiak nem kölyökrókára vonatkoznak, de csak ezt találtam:
„Mit és hogyan kell etetni?
A róka húsevő állat, ezért tápláléka legyen fehérje. A természetben ezek az állatok gyakran esznek bogyókat, növényi gyökereket és vadon élő gyümölcsöket - ezekből a termékekből vitaminokat kapnak. Annak érdekében, hogy a házi róka étrendje kiegyensúlyozott legyen, a menünek a következő összetevőket kell tartalmaznia:
• sovány hús - csirke, marhahús, pulyka (darabokra vágva és forrásban lévő vízzel leöntve);
• belsőségek: hús, szív, máj, pacal, csirkefejek;
• főtt hal csont nélkül;
• fermentált tejtermékek (a rókáknak friss tejet kell adni);
• gabona zabkása;
• a takarmányba bevitt liszt- vagy olajmalom gyártás hulladéka: sütemény, korpa;
• tojás;
• magvak és magvak nélküli gyümölcsök;
• zöldségpüré sárgarépából, céklából, káposztából;
• kert, erdei bogyók;
• prémium vagy szuperprémium száraz és nedves kutyaeledel (rókának nem adható folyamatosan).
Hetente legalább egyszer élő kis rágcsálókat kell adni a rókának - természetes élőhelyükön ez a fő táplálékuk. A vízhez való hozzáférésnek akadálytalannak kell lennie.
Egyes élelmiszerek súlyos egészségkárosodást okozhatnak a háziróka egészségében, akár a kedvence haláláig. Gondold át, mit nem tudsz adni:
• kenyér (csak feketét és szárított is adhat);
• halak: kék puha tőkehal, szürke tőkehal, pollock, pollock, szürke tőkehal;
• sertéshús;
• bármilyen kolbász;
• szilva, őszibarack, datolyaszilva, citrusfélék;
• bármilyen édesség;
• hússütés után összegyűjtött zsír;
• kelt tészta;
• madár- és halcsontok;
• burgonya, paprika, avokádó, brokkoli, gomba;
• vitamin komplexek vasat tartalmazó emberek számára.
A rókák hajlamosak a túlevésre és az elhízásra, ezért táplálkozásukat a lehető legszorosabban ellenőrizni kell. A szakértők azt javasolják, hogy ezeket a háziállatokat kis adagokban, legalább napi háromszor etesse.”
Talán meg lehetne keresni őket, akár tanácsot kérve:
Hívd fel a helyi vadásztársaságot, majd ők intézik a többit. Nem, nem rókaprémet készítenek belőle - a vadászat nem az esztelen öldöklésről szól, hanem a vadgazdálkodásról!
Ha 1-2 hetes akkor nem lesz képes egyedül életben maradni. Ha hozzászokik az emberhez, akkor nem fog többet félni és be fog járni a faluba a jószágra felnőtt korában.
9!
Aha...egy dúvadra hívja rá a vadásztársaságot. Ha hülye lenne! Mikor ki lettek hívva a sérült őzhöz is, azt mondták, ők intézik, legyünk nyugodtak.
Megérkezett a vadász, le is szúrta az őzet rögtön! Pedig állatorvos segíthetett volna rajta,nem volt olyan súlyos sérülése. Felépült volna.
Magán alapítványt kell hívni,akik TÉNYLEG segítenek. Pl a Rókales.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!