Kezdőoldal » Állatok » Vadállatok » Mit tegyek ha a kutyám hazahoz...

Mit tegyek ha a kutyám hazahozott egy róka kölyköt? Vagy az anyja hozhatta be? Vagy hogy működik ez a vadaknál?

Figyelt kérdés

Zemplénben lakunk, kicsi falu végén. A ház mögött már erdő van, de magas a kerítés, a kutya soha nem megy ki rajta, még a kapun sem ha nyitva van. Ma reggel, mikor elindultam munkába, a teraszon feküdt a kutyám a székében összegömbölyödve aludt. Most, hogy hazaértem láttam, még mindig úgy fekszik, ezért megnéztem és egy kicsi (szerintem max 1 vagy 2 hetes) rókát melenget.

Alapvetően is nagyon barátságos kutya, a macskát is így dédelgette mikor hozzánk került, a csibékkel is így szokott tenni.

Ilyenkor mi a teendő? Kit kell hívni?

Lehet, hogy a kölyköt az anyja hagyta magára?

Adjak neki enni? Ha igen, mit?

Megtartani nyílván nem nagyon szeretném, de mégsem hagynám sorsára az erdőben.

aug. 22. 15:03
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
97%
Állatorvos! A kutyát IS!
aug. 22. 15:16
 2/16 anonim ***** válasza:
93%
Én úgy tudom, az önkormányzatot kell hívni. Állatorvost is mindenképp a kutya miatt.
aug. 22. 15:23
 3/16 anonim ***** válasza:
93%

Még szopnia kellene, tehát nem tudom, hogy jó ötlet-e bármivel is megetetni. Amúgy nem tudni, hogy mióta nem kapott táplálékot, tehát sürgősen keress fel egy állatorvost.

Az alábbiak nem kölyökrókára vonatkoznak, de csak ezt találtam:

„Mit és hogyan kell etetni?

A róka húsevő állat, ezért tápláléka legyen fehérje. A természetben ezek az állatok gyakran esznek bogyókat, növényi gyökereket és vadon élő gyümölcsöket - ezekből a termékekből vitaminokat kapnak. Annak érdekében, hogy a házi róka étrendje kiegyensúlyozott legyen, a menünek a következő összetevőket kell tartalmaznia:

• sovány hús - csirke, marhahús, pulyka (darabokra vágva és forrásban lévő vízzel leöntve);

• belsőségek: hús, szív, máj, pacal, csirkefejek;

• főtt hal csont nélkül;

• fermentált tejtermékek (a rókáknak friss tejet kell adni);

• gabona zabkása;

• a takarmányba bevitt liszt- vagy olajmalom gyártás hulladéka: sütemény, korpa;

• tojás;

• magvak és magvak nélküli gyümölcsök;

• zöldségpüré sárgarépából, céklából, káposztából;

• kert, erdei bogyók;

• prémium vagy szuperprémium száraz és nedves kutyaeledel (rókának nem adható folyamatosan).

Hetente legalább egyszer élő kis rágcsálókat kell adni a rókának - természetes élőhelyükön ez a fő táplálékuk. A vízhez való hozzáférésnek akadálytalannak kell lennie.

Egyes élelmiszerek súlyos egészségkárosodást okozhatnak a háziróka egészségében, akár a kedvence haláláig. Gondold át, mit nem tudsz adni:

• kenyér (csak feketét és szárított is adhat);

• halak: kék puha tőkehal, szürke tőkehal, pollock, pollock, szürke tőkehal;

• sertéshús;

• bármilyen kolbász;

• szilva, őszibarack, datolyaszilva, citrusfélék;

• bármilyen édesség;

• hússütés után összegyűjtött zsír;

• kelt tészta;

• madár- és halcsontok;

• burgonya, paprika, avokádó, brokkoli, gomba;

• vitamin komplexek vasat tartalmazó emberek számára.

A rókák hajlamosak a túlevésre és az elhízásra, ezért táplálkozásukat a lehető legszorosabban ellenőrizni kell. A szakértők azt javasolják, hogy ezeket a háziállatokat kis adagokban, legalább napi háromszor etesse.”

[link]

aug. 22. 18:03
 4/16 anonim ***** válasza:
90%
A fenti lista második részében az van, amit nem szabad ennie - csak azért írom le külön, hogy nehogy véletlenül felületesen fusd át a felsoroltakat, és kimaradna, hogy ezek károsak a rókák számára.
aug. 22. 18:12
 5/16 anonim ***** válasza:
93%

Talán meg lehetne keresni őket, akár tanácsot kérve:

[link]

aug. 22. 18:19
 6/16 anonim ***** válasza:
82%

[link]

Keresd meg őket!

rokamentes@gmail.com

06 (30)768 8620

[link]

aug. 22. 18:29
 7/16 anonim ***** válasza:
36%
Ezek az oldalukon is fönt vannak, kissé felesleges volt a válaszod.
aug. 22. 21:11
 8/16 anonim ***** válasza:
88%

Rókales segít!

Cuki a kutyád! :)

aug. 22. 21:37
 9/16 anonim ***** válasza:
52%

Hívd fel a helyi vadásztársaságot, majd ők intézik a többit. Nem, nem rókaprémet készítenek belőle - a vadászat nem az esztelen öldöklésről szól, hanem a vadgazdálkodásról!

Ha 1-2 hetes akkor nem lesz képes egyedül életben maradni. Ha hozzászokik az emberhez, akkor nem fog többet félni és be fog járni a faluba a jószágra felnőtt korában.

aug. 22. 22:04
 10/16 anonim ***** válasza:
61%

9!

Aha...egy dúvadra hívja rá a vadásztársaságot. Ha hülye lenne! Mikor ki lettek hívva a sérült őzhöz is, azt mondták, ők intézik, legyünk nyugodtak.

Megérkezett a vadász, le is szúrta az őzet rögtön! Pedig állatorvos segíthetett volna rajta,nem volt olyan súlyos sérülése. Felépült volna.

Magán alapítványt kell hívni,akik TÉNYLEG segítenek. Pl a Rókales.

aug. 22. 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!