A Panthera hibridek szaporodóképesek?
Te a liger-re, vagy a tigon-ra gondolsz, nem?
liger: hím oroszlán×tigris
tigon:hím tigris×oroszlán
nem, nem szaporodóképesek.
Nem.
Illetve, altalanossagban elmondhatjuk, hogy nem.
Persze, hogy az elet ne legyen ennyire egyszeru, ez nem fedi a valosagot 100%-osan, igy elmeleti lehetoseg lenne uj "fajokat" letrehozni, de, gyakorlatilag, csak osszetett hybridekrol beszelhetnenk. (oroszlan-tigris-leopard)
Ezek nem tekinthetok kulon fajnak, mert nem garantalt, hogy a hybrid-hybridek is termekenyek (mindket nem) es az utodaik nem utnek vissza barmelyik elodfaj-ra, hanem stabilan tartjak a uj faj jellemzoit.
17:07:
:D Én tigroszlánnak ismertem, nem tudtam, hogy így megkülönböztetik, melyik az anya... :)
Mindenesetre én is úgy tudom, hogy nem szaporodóképes, mint az öszvér.
Namost, kimondottan kulonbozik a tigris - oroszlan hybrid attol fuggoen, hogy melyik az anya.
Ettol fuggetlenul, a him panthera hybridek jellemzoen sterilek, de ez nem torvenyszeru a nostenyekre. Igy, megvan az esely a kulon fajra.
De.
Ehez elszigetelt populacio kellene, mert mint irtam, a visszaparoztatassal ujbol tigrist illetve oroszlant kapnank (kicsit higitva, igy neha fel-felbukkana egy nem 100%-os kolyok).
Amugy, erdemes megnezni a szavanna macskakat - azok is "Hazimacska" szerval hibridek.
Es baromi nehez stabilizalni a fajtajegyeket.
Forras: [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!