Kezdőoldal » Állatok » Vadállatok » Ausztráliában a kazuárok...

Ausztráliában a kazuárok olyanok, mint Erdélyben a medvék?

Figyelt kérdés

#medve #madár #Erdély #Ausztráia
ma 15:30
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Mármint?
ma 15:40
 2/5 U65 válasza:
100%
Szia! Engem is érdekelt ez, ezért utána néztem a gyakoriságuknak. Ausztráliában nagyjából 4 400 sisakos kazuár él, ezért veszélyben vannak. A világban a kazuárok száma nagyjából 20 000-49 000. Romániában nagyjából 6 000 medve él, a világon 200 000. A kazuárok lakóhelye nagyjából 100 000km2, Romániáé pedig 238 000 km2 ami azt jelenti hogy nagyjából 40 km2-ként lenne egy medve. Ausztrália kis részén élnek a kazuárok, ezért ha az egész országban lennének, akkor kb. 400 km2 lenne egy kazuárt találni, de az élőhelyükön nagyjából 22 km2. Ezt találtam, remélem segít!
ma 16:06
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
#2 Romániában se élnek mindenhol medvék.
ma 16:23
 4/5 anonim ***** válasza:
53%
Nem, a medve keményebb.
ma 17:12
 5/5 anonim ***** válasza:
47%

,,Igen, bizonyos szempontból párhuzamot lehet vonni az ausztrál kazuárok és az erdélyi medvék között, de vannak fontos különbségek is.

Hasonlóságok

Területük csúcsragadozói vagy domináns nagytestű állatai: Az erdélyi barnamedvék és az észak-ausztráliai sisakos kazuárok is a helyi ökoszisztémák meghatározó szereplői. Bár a kazuár nem ragadozó, agresszív viselkedése és nagy termete miatt nincs természetes ellensége.

Emberrel való konfliktus: Mindkét faj kerülhet konfliktusba emberekkel. A medvék főként élelemkeresés során okoznak gondot falvakban, míg a kazuárok olykor turistákat vagy helyieket támadhatnak meg, ha veszélyben érzik magukat vagy élelmet várnak.

Védelem alatt állnak: Mindkét faj védett, és az emberi tevékenység (élőhelyek csökkenése, közlekedési balesetek, táplálkozási szokások megváltozása) veszélyezteti őket.

Különbségek

Viselkedés és támadások: A medvék opportunista mindenevők, amelyek főleg akkor támadnak emberre, ha sarokba szorítják őket, vagy élelemért versengenek. A kazuár ezzel szemben egy területvédő, növényevő madár, amely hosszú karmaival súlyosan megsebesítheti az embert, ha provokálják.

Élőhely és elterjedés: A barnamedve Erdély nagy részén előfordul, míg a sisakos kazuár kizárólag Északkelet-Ausztrália esőerdőiben és Pápua Új-Guineában él.

Ökoszisztéma-szerep: A kazuár kulcsfontosságú szerepet játszik az esőerdők magterjesztésében, míg a medve inkább egy csúcsragadozóként befolyásolja a táplálékhálózatokat.

Tehát bár a két állat hasonló „nagy, veszélyes és védett” státuszt tölt be a saját ökoszisztémájában, biológiai és ökológiai szempontból mégis jelentősen különböznek."

Azért másoltam ide a chatgpt válaszát mert én nem tudtam értelmezni a választ. Milyen tekintetben hasonlóak?

ma 19:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!