Érdemes lenne betíltani az állatos cirkuszi produkciókat?
Én mondjuk eleve utálom a cirkuszt, 25 éve voltam, amikor mamám elrángatott gyerekként. Akkor sem élveztem.
Nyilván egy fogságban nevelkedett állatot nem lehet visszarakni a vadonba, de rezervátumokba pl.vagy vadasparkokba simán. Felesleges természetellenes dolgokra kényszeríteni a vadállatokat jutalmazással is...
Külföldön már vannak országok ahol betiltották a vadállatok cirkuszban való "mutogatását", már csak háziállatok szerepelhetnek.
Nálunk sajnos még nem, de előbb utóbb itt is befogják.
Nem értem túlzottan a logikát!
Ennyi erővel az állatkerteket is zárják be!
Sok helyen nincs, vagy alig van már nagyvadakat szerepeltető cirkusz. A tv-ben hallottam, hogy Ausztráliában már csak 2 vagy 3 olyan cirkusz van, ahol szerepelnek nagyvadak (akár növényevők, akár ragadozók). És ott is csak azért, mert azok az állatok már megszokták az embereket. Viszont újakat már nem vesznek, ha azok az állatok elpusztulnak, már nem fognak többet nagyvadakat szerepeltetni és tartani a cirkuszok (legalábbis Ausztráliában). Én egyetértek ezzel. Vadonban már alig vannak ezek az állatok, inkább ott kéne vigyázni rájuk, mert az az ő élőhelyük.
Ha tart is valaki ilyen állatot házikedvencként, szerintem a produkcióval való pénzkeresés nem jó dolog, és az sem, ha nincs elég helye. Ausztráliában nagy területek vannak, és akinek van elég földje a háza mellett, az tarthat állatot a megfelelő körülmények között.
Az állatkertek sem megfelelőek. A nagyvadakat sokkal nagyobb területen kéne tartani, ha ez nem sikerül, akkor csak az élőhelyükön, rezervátumokban kéne élniük, és az oda látogatók tudnák megnézni őket. Állatkertek helyett talán az akváriumok, terráriumok lehetnének, ott is olyan körülmények között, hogy az állatok jól érezzék magukat. Így sokkal többfajta kisebb testű állatot lehetne felsorakoztatni, még olyanoknak is lehetne élőhelyet adni, szaporítani, amikből már alig van vadon. Tényleg olyanokat, amik már állatkertekben is alig vannak, akár emlősük, hüllők, vagy rovarok. Így meg lehetne menteni sok állatfajt, és a nagyvadak is jól járnának.
Romániában vagy 2-3 éve betiltották. Tudod, mi lett a cirkuszi állatok sorsa? Akiket az állatvédők jól megmentettek? Elaltatták őket.
Nem, nem fogadták be őket sem az állatkertek, sem a vadasparkok. Három oroszlánt megvásárolt egy magyarországi magánember, de egy idő után felszólították a hatóságok, hogy nem tarthat a tanyáján oroszlánokat, vagy keres nekik helyet, vagy el kell altatni őket.
Na ezt a 3 oroszlánt végül befogadta a veresegyházi medvepark. Ennyi maradt a cirkuszi nagyvadakból.
Az állatkertekben be vannak zárva az állatok, de ott fontos szerepet játszik a fajfenntartás, vannak olyan fajok, amik már csak ott élnek és onnan próbálják visszaszoktatni a vadonba az állatokat. Nyilván ne egy magyarországi állatkertet képzelj el, bár az is részt vesz ilyen programokban.
A cirkusszal ellentétben itt nem kényszerítik semmire az állatokat sem veréssel, sem fenyítéssel, sem jutalomfalattal. Nem szúrkálják őket véresre stb. Szóval felesleges összekeverni a cirkusszal egy állatkertet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!