Ez milyen pók? A nappaliban rendszeresen találok egy-kettőt amint keresztül vágtat a szobán.1-2 cm-től az 5 cm-ig kiterjedve találkoztam már velük. Félek a pókoktól, egy ilyennek találkozni már kész "lelki terror".
Sajnos nem tudom, milyen pókról van szó (a kép se a legjobb, de valószínűleg egy tökéletes minőségű alapján se tudnám). Az azonban biztos, hogy nem bikapók! A bikapók hímje kisebb, és igen élénk mintázatú, a nőstény pedig (amellett, hogy nem hasonlít a képen látható pókra) rejtőzködő életmódú, csak nagyon ritkán lehet vele találkozni.
kép a nőstényről:
(Egyébként a bikapók védett!)
"a Földön több ezer olyan mérges pók él, ami megcsíp és te belehalsz"
Összesen mintegy 200 olyan pókfajt ismerünk (a 40 ezerből), aminek komoly tüneteket okoz a mérge, még ezeknek is csak a kisebb része lehet halálos.
Magyarországon nem él olyan őshonos pókfaj, aminek halálos a csípése, a legtöbb pók át se tudja szúrni az ember bőrét. A legveszélyesebb, a mérges dajkapók csípése elég fájdalmas, akár átmeneti helyi bénulást, lázat is okozhat, de maradandó következménye nincs.
Itt azt írják, mintegy 100 halálesetet okozott pókcsípés a 20. században (nem tudom mennyire megbízható adat):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!