Ez milyen bogár lehet?
Ilyen?
Ha ilyen, akkor ez egy gyakori fadongó, a méhek közé tartozik. Nem agresszív, nagyon közel lehet hozzá menni, egyáltalán nem bánt. Ha viszont megfogod, akkor ugyanúgy megcsíp, mint a méh, és hasonlóan a méhekhez, a fadongó is csak egyszer tud szúrni, aztán elpusztul.
Kertekben, virágoknál közönséges, és mondom, nem kell tőle félni, hiszen nem agresszív, ha nem bántod, ő se bánt téged. :)
Pedig nem kell félni tőle, akár pár deciméter távolságból is figyelhető a gyakori fadongó, ahogy önfeledten táplálkozik a virágokból. Különösen kedveli a szarkalábat! :)
Ha nem zavarod, nem csapkodsz, nem fogod meg, akkor békés állat. A kert kis fekete repülő ékszerdoboza, és szépen csillan meg a szárnyán a napfény, amely kékesen tükröződik vissza rajta.
Először én is a szarvasbogárra gondoltam (azok is nagyon hasznosak és aranyosak, talán már védettek is), az sem bánt amúgy, a kisebbeket óvatosan meg is lehet fogni ha felülről, a két oldalához érve fogod meg (ha például a kocsifeljáróról akarod betenni a füves részre). A nagyobbak viszont képesek komoly sérülést okozni, ha esetleg odatartod az ujjad. :D
Ezt csak úgy leírtam, ha már felvetődött és hátha valaki nem tudta még.
A fadongótól ne félj, kérdező, nálunk is sok van minden évben. A ház mellett van egy lilaakác bokor és arra mindig jönnek. Ha ki akarok menni az ajtón el kell mennem mellettük és mivel közel van a falhoz, szinte mindig az arcomban van a rengeteg méhe és ezek a fadongók. Sosem csíptek még meg, pedig kiskoromban is imádtam őket, akkor még szaladgáltam is utánuk és próbáltam elkapni, mert az itteniek kékesfekete színűek és nagyon tetszett a színük (sajnos a macskáknak is tetszik).
Egy hete is hosszasan figyeltem őket, nagyon aranyosan táplálkoznak, látni és hallani, ahogy ejt egy kis bemetszést a virágon (akác) és többször is hallottam csamcsogásra emlékeztető hangot (gondolom ahogy szívta a nektárt vagy ilyesmi), iszonyú vicces volt. :D Teljesen közel hajoltam többhez is és követtem őket. Ja és ezek sosem repültek még nekem, ellentétben egyes "bolond" rovarokkal. :)
A múltkor találtam egyet szenvedni a lépcsőn, a hátára került és nem tudott megfordulni, olyan volt, mint egy szerencsétlen teknősbéka. Percekig próbáltam fűszálat és vékony ágakat nyújtani neki, hogy fogja meg és felfordítom, de nem jött össze. Végül megfogtam kézzel és letettem a fűbe.
És tényleg a kert egyik ékszerdoboza (a rózsabogarak mellett). :)
rózsabogár: [link]
De a szerintem a szender is bájos:
[link] #hl=en&site=imghp&tbm=isch&sa=1&q=kacsafark%C3%BA+szender&oq=szender&gs_l=img.3.1.0j0i5j0i24l3.105627.106598.0.109713.7.6.0.0.0.0.439.1415.0j3j2j0j1.6.0...0.0...1c.1.14.img.Bk6lure6oKU&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.46751780,d.Yms&fp=e5493546a3dedc87&biw=1440&bih=712
Ezektől sem kell félni, a szender olyan, mint egy pici kolibri (kis túlzással).
Tudom, eltértem a főkérdéstől, de hátha érdekli a kérdezőt, vagy esetleg valamelyik olvasót. Tapasztalataim szerint sokan nem ismerik ezeket a rovarokat, pedig gyakran látják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!