Kezdőoldal » Állatok » Rovarok, ízeltlábúak » Mit tehetnék ellene? Apró...

Mit tehetnék ellene? Apró muslicaszerű rovar kínoz már egy éve. Volt már valakinek ilyen? Hogy sikerült tőle megszabadulni? Nem írtja semmi

Figyelt kérdés

2-3 mm nagyságú, mint a muslica.

Hajnalban összecsipked, a csípésekből gyakran szemölcs lesz.

Beszórja az ágyat, a hajamat, a hátamat a petéivel, amik másnap délelőtt kikelnek és úgy csesztetnek, mintha tetves lennék.

Ezek olyan aprók, hogy nem is látni őket szabad szemmel, csak áteső fényben csillannak fel, még világosak és repülni is tudnak. Létezik olyan rovarlárva, ami repül?

Már minden rovarirtót kipróbáltam, rengeteg pénzt költök rá és alig van eredmény.

Az orvosok kinevetnek, szerintük meg vagyok buggyanva.

A bőrgyógyász konstatálta, hogy számtalan apró angiómaszerű dolog van a testemen, de kötötte az ebet a karóhoz, hogy nem rovarcsípés. Oké, mondtam, szerintem az, de engem nem érdekel, hogy gomba, baktérium, vagy akármi is, csak szüntesse meg. Erre nagyot nézett és ajánlgatni kezdett olyan rovarirtót, amit én már kipipáltam, mint hatástalant. olvastam a lepkeszúnyogról, de az más lehet.

Van valakinek ilyesmije? Orvoshoz már nem megyek, csak nevet rajtam...

#légy #rovar #bolha #muslica #szúrás #csípés #lepkeszúnyog #vérszívó élősködő #apró fekete bogár
2012. szept. 16. 22:10
1 2 3 4 5 6
 11/60 anonim ***** válasza:

Ja és e-mailt mindenképpen valósat adjatok meg, mert oda érkezik majd a válasz.

Lehet abban is tudna segíteni, hogyan kell az ÁNTSZ-hez eljuttatni, bár nem tudom, hogy megy ez.

2012. okt. 11. 21:37
 12/60 A kérdező kommentje:

Ne aggódj, ha az lenne, már tudnád

Csökkent valamit, de nem múlt el, igaz a ként még nem próbáltam, mert én is a lakásban lakom,

Hol kapható a bolfo? Meg a deltametriles?

Felmostam, takarítottam, meg mindenféle sprayket fújtam,de nem tűnt el teljesen.A gőzölős vasaló tényleg ritkítja az ágyban is, már azt hittem elintéztem, de csak van megint.

2012. okt. 11. 23:22
 13/60 anonim ***** válasza:
67%
Sajnos ott már tudnak róla. Lepkeszúnyognak nevezik ezt a kis förmedvényt.
2012. okt. 12. 10:06
 14/60 anonim ***** válasza:

Mivel a bőrgyógyászatra 1 hónapot várni kell, sürgősségi beutalót kértem a körzetitől. A nővér így protezsált:

"elmondása szerint, apró fekete bogarak támadták meg"

Na, gondolhatod...

Mivel mindenki időre ment, mwg kellett várnom a rendelés végét, közben meg-meg csodáltak: - melyik az, aki rovarokat lát? Röhögtek rajtam.

Tél volt és mikor fogadtak, már rajtuk volt a kabát.

Gondolták, sebtiben lenyugtatnak.

Az ANTSZ entomológusa szabályosan belenevetett a telefonba. (Bizonyos Tajti nevű... Mennyi buggyant ember van,- gondolta)

Különben sem hiszem, hogy hatásosat tudnának ajánlani. A rovarirtó cég sincs rá felkészülve. Bolhára, tetűre, csótányra igen, mert az már régóta van, de az új dolgokkal csak akkor tudnának kezdeni valamit, ha komolyan vennék.

A bolhaírtó vízes granulátumok azért nem jók, mert hamar a padlóra hullanak, oda ez meg nem sűrűn jár.

A petéit legjobb felmosni, kiporszívózni és megszabadulni tőle.

A sprayok hatóanyaga vagy kevés, vagy nem is hat rá. pl.: a chemotox meg sem köhögteti.

Arra is gondoltam, hogy nincs lárva, báb állapot, henem a petékből egyből a kész rovar kel ki, pirinyó méretben, ezért kezdetben szinte láthatatlan. Aztán már csak nő, nincs átalakulás. Persze ez csak egy gondolat, nem biztos, nem értek hozzá.

A szárnyai egészen hátranyúlnak, túlnőnek a testén.

A kicsi nyilván kisebbet, a nagy meg baromi nagyot csíp. A nagyok okozzák a szemölcsszerű képződményeket.

A trópusi szúnyogok elleni rovarriasztó néhány óráig részlegesen hat, de a sima nem.

Németországban minden boltban lehet kapni trópusi rovarok elleni riasztószert.

Ha azt kérded, arra utalok e, hogy Németország trópus, akkor nyilván nem, csak ott komolyan veszik az embereket.

Meg a túrizmus veszélyeit, amivel tisztában vannak.

Hiszen ott Urlaub idején milliószámra mennek külföldre és tudják, hogy élősködőt is felszedhet az ember.

Meg hozzájuk is be- be téved arab, török és más nációk.

Ha kisebb mértékben, de ez nálunk sincs másképpen.

Meg kell szokni a gondolatot, hogy ami a föld más részein honos, az nálunk is elterjedhet, ha bírja a klímát.

Ez bírja, én kifagyasztani sem tudtam, volt, hogy olyan hideg volt a lakásban, hogy majd meg fagytam, de ez kibírta azt is.

Már az is megfordult a fejemben, hogy genetikai mutáció. (olvastam régebben kísérletekről muslicákkal)

A legvalószínűbb, hogy csak valaki behurcolta és a meleg lakásban át tud telelni, mert szívós jószág.

Azóta is minden ruhát 90 c fokon mosok és valóban fejlődött ki "mániám", mégpedig a szigorú és rendszeres takarítás, de nem hinném, hogy ezért megrovás járna.

Azért hidegben nem annyira fürge...

2012. okt. 12. 11:08
 15/60 anonim ***** válasza:

Bocs, majdnem kimaradt.

A bolfo egy bolhaírtó család kutyákra. Van direkt a jószágra való, az nem hatásos, de amit a környezetre fejlesztettek az igen. (Umgebung). Nagyon mérgező, óvatosan használd. Talán kutyás boltban előfordul, nem olcsó, én kint vettem, patikában, 20 eu darabja.

Deltamertines spray is német, Derzett ameisen spray, hangyák ellen való, de a levegőben sokáig megmarad. Ha jó sokat kifújsz elég jól hat, de másnap, harmadnap újra kezdődik, mert a petékből megint kel ki rovar.

Talán Nálunk is van ilyesmi, nézz utána az interneten. Nem mindegy a hatóanyag koncentrátuma, ennek bőven kell a levegőbe porlasztani.

2012. okt. 12. 11:24
 16/60 anonim ***** válasza:

Megint elsiettem.

A deltametrines olcsóbb, 2-3 eu, abból vehetsz rögtön egy tucatot. Nem tudom mekkora a lakásod. Kettőt, hármat kifújsz, elhúzod a csíkot, hagyod hatni, aztán takarítasz.

Másnap megismétled.

Jobbat nem tudok javasolni, sajnos.

Esetleg kámfor, naftalin, sütőpor. Ezeket én nem használtam, csak olvastam, hogy utálják a rovarok, sőt pusztulnak is tőle.

2012. okt. 12. 11:41
 17/60 anonim ***** válasza:

Nagyon változatosan viselkedik.

A pirinyó megy a hajba, halánték, tarkó főleg. De szereti a nyakamat, a ruhán keresztülmegy, rátapad a testemre, ahol nincs ruha, ott hamarabb. Megy még a cipőbe is.

A nagyobbak csípnek, petéznek és lelécelnek.

Mivel a kifejlett is kicsi, ritkán veszem észre, de kétségtelenül egyazon rovar.

A hőt semmi sem bírhatja ki, lehet, hogy beruházok egy házi gőzborotvára. A tv kínál ilyesmit. Eddig marhaságnak gondoltam, de lehet, hogy erre jó

Kámfort hol lehet venni?

Azt kipróbálnám, mert hátha eltűnne mint a kámfor!

A zuhanyozás kis időre lemossa őket, de aztán megrohannak megint.

Az az érdekes, hogy nem mindenki kapja meg. Legalább is azt mondja, de lehet, hogy csak letagadja?

A költségek is számítanak, mert nem vet fel a pénz.

Sütőport hogyan?

2012. okt. 12. 12:55
 18/60 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy a muslicákkal csak tanulmányozás jellegű kísérleteket folytattak, tehát nem fejlesztettek ki szupermuslicákat, csak megfigyelték őket. Vagy tesztelnek rajtuk ezt-azt, de utána elpusztulnak, megsemmisítik őket.

Nem akarok okoskodni, de szerintem a sütőpor nem érhet valami sokat. Hangyák és hasonlók ellen is ajánlani szokták de legalább 40 embertől hallottam, hogy semmit sem ért.

Itt egy kis írás:

[link]

Kérdező, ami nálad van az szerinted ilyesmi? Úgy értem, valahogy így néz ki?

Mert itt írják:

"Csak a Phlebotominae alcsaládba tartozó fajoknak van humán- és állategészségügyi jelentősége. Ezen belül az ember és a kutya leishmaniosisát okozó kb. 50 faj a Phlebotomus illetve Lutzomyia nembe tartozik, és főként trópusi, szubtrópusi, mediterrán területeken gyakoriak. Szerepük lehet emberi és állati megbetegedéseket okozó vírusok terjesztésében is. Hazánkban a Phlebotomus fajok csak ritkán fordulnak elő."

Arra gondoltam, hogy utána kellene nézni, nincs-e valami védőoltás. Persze nyilván a szúnyogot nem tartja távol, de mégis hasznos lehet. ("Ezek a szúnyogok egy eddig nálunk kevésbé ismert betegséget, Leishmania infantumot okozhatnak, ami először lázzal és hasmenéssel jár, később azonban fekélyek keletkeznek a bőrön és a belső szervek is károsodhatnak." - Már olvastam erről régebben, elég durvának és veszélyesnek tűnt.)

Illetve rá lehetne keresni a neten, azokban az országokban, ahol gyakori mit kezdenek vele. Esetleg írni ottani irtóknak, hogy milyen hatóanyagot használnak, de sokszor ezt a weboldalon is feltüntetik.

Nekem most nincs időm kutatgatni, de itt egy link:

[link]

Ha valaki úgy gondolja lehet érdemes nekik is írni, hátha tudnak ajánlani valamit...

Egyébként innentől sajnos tényleg ez várható, a klímaváltozás, a globális felmelegedés stb., egyre több itt nem őshonos faj fog megjelenni, teljesen felborul az egész egyensúly. :-/

Amúgy pedig nem jutok szóhoz, hogy egyes orvosok és szakemberek így bántak veletek! Azért ez annyira nem hihetetlen dolog, másrészről azt hinné az ember, hogy pl. egy bőrgyógyász vagy akár az ÁNTSZ szakember nem csak azzal törődik, ami itt Magyarországon van, hanem tájékozott (már csak a turizmus miatt is) és tud a világban történő dolgokról.

2012. okt. 12. 20:23
 19/60 anonim ***** válasza:

A beazonosítást megnehezíti az apró méretük.

Aztán meg nyugalmi állapotban nem láttam, csak döglötten, összecsavarodva, kitekert pózban, nekem meg még egy nagyítóm sincs. Szemre karcsúbbnak tűnik, mint a lepkeszúnyog, sokkal inkább muslicaszerű.

Az ANTSZ entomológusának a védelmére meg kell jegyeznem ( bár utálom, mióta kinevetett), hogy a minta produkálásához nagyon is dilettáns módon fogtam hozzá. Ez a kis dög eltérően viselkedik a pl. a légyhez, szúnyoghoz hasonlítva. Nem látni falon, plafonon, ablakban. Miután kifújtam a rovarirtót, kb. fél dobozzal csak, az ablakpárkányról, a padlóról és ahol láttam, hosszas vizsgálat után, összeszedtem, amit találtam.

Meglehet, az általam keresett rovarból egy sem volt közte.

Akkor még magam sem tudtam, mi támadott meg. Lehetséges, hogy pusztult el belőlük is, bár ez kétséges. Ha igen, akkor a szekrény mögött lepotyogott, vagy egyéb búvóhelyen, ahol én nem is kerestem.

Mintát prezentálni az alábbi módszerrel lehet:

Deltametrines spray az ágy mellett elhelyezve, kézre esően. Hajnalban 3-4-5 óra körül a takarót körben lehúzni, hogy el ne meneküljön. A rovarirtóval a takaró alá fújni, több irányba, úgy, hogy a másik kézzel a takarót kissé megemeled, hogy a hatóanyag szabadon áramoljon. A kis területen a hatóanyag koncentrátuma nagy, ezért, ha szerencséd van, akkor könnyen meglehet, hogy másnap a fehér lepedőn találsz elpusztult példányt. Nekem már volt egy kis gyűjteményem, de vonakodtam újabb vizsgálatot kérni, mert folyamatosan hülyének néztek. Később szerencsés módon sikerült megszabadulnom tőle, fentebb már leírtam, számomra sem pontosan ismert, hogyan.

A begyűjtött rovarokat kidobtam.

Ott kell elpusztítanod, ahol meg is találod.

Miért így állnak hozzá az orvosok?

Hát tessék, remélem megtalálod, oldalakon keresztül másról sem beszélnek, csak arról, hogy mennyire buggyant az, akit nem szúnyog csíp meg:

[link]

Máshol is ez a hozzáállás, de bocs, kereshetsz, eleget találsz Te is.

2012. okt. 13. 11:27
 20/60 A kérdező kommentje:

Valóban, tzolko jól írja, sejtelmem sincs róla mi lehet ez.

Legelőször azt kellene tisztázni, addig reményem sem lehet, hogy megoldást találjak.

A szakemberek hozzáállása pontosan ilyen, most már azt is tudom, miért. Érzékcsalódás, hallucináció, "beképzeli magának", stb... Hát lehet, hogy csak hallucinálok, kár, hogy a szellemrovar csíp is.

Napi 2 órát kutakodok a neten, ilyeneket is találtam.

[link]

A lepkeszúnyog leírt életmódja másnak tűnik, ennek nincs szüksége vízre a szaporodáshoz.

A petékből órák alatt kikelő porszem méretű apró jőszág szállingózva ugya, de kétségtelenül repül.

Hajnalban felkeltem, a tükör előtt megborzoltam a hajam. Zseblámpával a sötétben körbe körbe világítottam és megláttam a sok porszem nagyságú pirinyú bigyót, amelyek a fejem körül szállingóztak. Röppályát leírva, vissza a fejemre.Aligha statikus elektromosság jelensége, mert az nem bizgerél, mint a tetű.

A zuhany lemossa őket, de csak nagyjából, meg a petéit valszeg nem.

Reggelente órákig fertőtlenítem magam, délelőtt már kezd bizgerélni. Délután otthon megint fürdök, takarítok. Járni már sehova sem járok. Nem akarom terjeszteni. Megfordult ugyan a fejemben, hogy ha sokan jelentkeznének hasonló panasszal, akkor engem is komolyabban vennének, de sajnálom a többi embert, meg aztán, ha nagyon elterjed, akkor már gátat sem lehet neki vetni, meg magam is visszakaphatom megint, még ha sikerül is esetleg megszabadulnom tőle.

Talán nem elég tisztán fogalmaztam, de remélem érthető.

A fő nehézség a kiírtásában az, hogy

1, ki kell irtani a kifejlett példányokat, amik elrejtőznek, nem tudni hová. repülni nagyon gyorsan repül, csak egy, egy pillanatra látható. elrejtőzik, nem megfigyelhető. Mérete sem nagy, 1-2mm csupán. Szívós.

2, Az apró tizedmilliméteres kezdeti példányaik elrejtőznek az ágyban, ruhákban, hajban. rátapadnak a testemre. Ha szükséges számukra, lassan, de tudnak repülni.Még az sem lehetetlen, hogy nem fúrja e be magát a bőr alá? Lehet, hogy a szemölcsöket ez okozza.

3, A petéit szerte szét szórja, bár elsősorban rám, illetve oda, ahol tartózkodom. Víz nem kell neki, mint a rendes szúnyognak.

4,a fejlődése rendkívül gyors. Ha csak néhány pete marad meg, napok, vagy talán órák alatt újra reprodukálodik, szétszórom az egész lakásban, mindenhol

5, az írtószerek nem hatásosak ellene. Egyetlen egyszer láttam döglődő példányt, ami jőcskán kaphatott, mert vergődve csapkodott. hirtelen rácsaptam és palacsintává lapult. Ha ugyan nem más, ártatlan rovar volt.

A javasolt mintaprezentáció jónak tűnik, de én már eleget égtem, utálom, ha őrültnek néznek. Lehet, hogy rovarirtó céggel próbálkozok még, talán a hideg köd módszer jó, de ennek ellentmondanak tapasztalataim, a petéket az sem irthatja.

Ha meg tudom oldani, hogy valahol máshol aludjak egy éjszaka, akkor a ként kipróbálom, bár a fő probléma, hogy magamat is és a ruhámat is teljesen fertőtlenítenem kell, mert különben hurcolom magammal.

Mindent összevetve, mégiscsak a mintavétel az első, hogy meg lehessen állapítani, mi is ez. Addig írtom, ahogy tudom.

Természetesen a megfigyeléseim tévesek is lehetnek,minden lehetséges, még az is, hogy két rovarról van szó, amik szimbiózisban élnek. továbbá az is lehet, (tételezzük fel, mert nem kizárható) hogy tényleg csak buggyant vagyok, rovar nincs is. bár akkor a a bőrgyógyász megfigyelése, a számtalan angióma szerű bigyó a testemen vajon mitől van?Gomba, baktérium? Erre csak a vállát vonogatta, majd, mint írtam, hatástalan rovarirtő szereket ajánlott. Egy dolog jónak tűnt, valamilyen textil impregnáló tetvek ellen, de a kereskedelmi forgalomban sehol nincs, csak reklám volt róla.

Ha mást nem tehetek, akkor írtom, ahogy tudom és tűröm a szenvedést, előbb, utóbb valami majd csak lesz. Ha rámragaszt valami kórságot, akkor a kórházban majd komolyan vesznek, ha ott is terjesztgetni fogom.

Ha van jobb ötletetek, közöljétek velem.

2012. okt. 13. 13:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!