Halott kardoslepke?
Az erkélyemen találtam egy kardoslepkét, ami első ránézésre halottnak tűnt. Teljesen össze voltak esve a lábai, a szárnyai összecsukva, egymáson, mint egy átlagos halott rovar.
Bevittem a lakásba, ahol észrevettem, hogy a potroha vége ritkán "szétnyílik" majd "visszazáródik egymásra". Na de a lepke többi része meg sem moccan, halottnak néz ki, semmire sem reagál.
Ez mivel magyarázható?
Vedd a tenyeredbe óvatosan, és lehelj rá párszor. Akkor feléledhet. Párszor már sikerült elvarázsolnom így gyerekeknek a "halott" lepkét. A szájuk tátva maradt :)
Ugyanis néha csak a hidegtől mered meg.
Hivatalosan nem birtokolhatod a maradványait, mert védett állat.
Reálisan a kutya se nézi.
Egyszer én is találtam így lepkét. Sétáltam az utcán, amikor ellibegett mellettem egy nagyon szép pillangó. Gyengén repült és leereszkedett a járdára elôttem 3 méterre és ott maradt mozdulatlanul. Óvatosan alányúltam és felvettem az ujjaimra, gondoltam félreteszem egy bokorra, nehogy rálépjen valaki. De alig reagált arra, hogy hozzányúltam, minimálisan mozgatta a lábait és csápjait. Gondoltam, nagyon le van gyengülve, ezért hazasétáltam vele, és tettem az orra elé egy csepp mézet, hátha éhes, de nem reagált rá. 10-15 perc múlva, mikor újra ránéztem, már nem élt. Ugyanolyan pózban volt, kiterített szárnyakkal, mint ahogy találtam.
Úgy tûnik, így pusztulnak el azok a lepkék, amelyek végelgyengülésben halnak meg, és nem valami más állat eszi meg ôket.
Én is megtartottam a lepkét egy átlátszó dobozban.
sok lepke fajnak nincsen szája. nem tud enni. kb. 3-6 hónapig tudnak így élni.
a gyümölcs evő lepkék tudnak csak enni, mert nekik van szájuk és nyelvük.
tehát nem esznek semmit sem. hiába próbálod etetni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!