Hogyan került méhraj a szobámba? És milyen fajta méh? Miért zsongnak be olyan nagyon a villanykörte fényétől?
A napokban lettem figyelmes zümmögésre éjjel, de nem gondoltam komolyra. Rájöttem aztán, hogy a másik szobában zömmögnek, de nem szúnyog, mint véltem, hanem rengeteg méhecske, ám apránként bújtak elő a függöny mögül:
MILYEN FAJTA MÉH?
Nos, megoldottam bár a problémát -a tegnapi 27 mellett találtam ma még hármat, de most estig már egyet sem-, de csak sejtésem van, hogyan kerültek oda. Ebben kérnék ötleteket:
MI LEHETETT AZ OKA? Elmondom mindjárt, mit vélek.
Rutinosan pohár+kartonlappal másodpercek alatt elfogtam egyenként, de összesen HARMINC méhecskét és élve kitettem őket a szabadba. (Mármint méhecskeként átlag 10 másodperc alatt.)
MIÉRT MENNEK A VILLANYKÖRTE FÉNYÉRE?
Ez volt a mázlim, amikor felkapcsoltam, egyből odarepült őrült zizegéssel egy, vagy kettő. Mire kitettem és visszamentem, épp csak megjelent még egy. Egyenként bújtak elő a fényre! Így könnyű volt mind a 30-at elkapnom. Rettentő idegesen rontottak a villanykörtére. Nagyon aktív volt kb 25, de kb 5 méhecske alig mászkált, alig élt.
A lehetséges okok:
2020-ban őszibarack magokat vittem be a kertemből abba a szobába. Viszont nálam még szellőztetéskor is igen ritkán kerül be a szobámba méh, darázs, dongó. Csak pár napja történt először olyan, hogy kettőnél több méhecske a házamban repkedett.
Lehetséges, hogy 2021-ben, amikor újabb adag barackmagot vittem tárolni abba a szobába, addigra már barackérés során előzetesen a kertben belepetézett több magba méh?
És lehetséges, hoyg a 2020-as évben nem petézett bele, csak a 2021-esben? Vagy mindkét évben, csak az utóbbiban életképesek maradtak a lárvák benne?
Képes egyáltalán a méh belepetézni gyümölcs magokba?
Vagy a fenyőtobozba petéztek bele? Azt is tárolok abban a szobában 2020 óta.
Hozzáteszem, az a szoba nincs fűtve télen, a tavaszi melegedő szobában most meg kikelhettek netán?
A biztonság kedvéért ma kivittem a házamból az összes kerti gyümölcsmagot és fenyőtobozt.
A másik lehetséges oka: a redőny alatt a szobámban rendszeresen tároltam megbontott (bár kupakkal lezárt) gyümölcs levet, tél óta. De ugye nem kizárt, hogy most tavasszal a melegben a kint éledő méhecskék a redőny dobozán át kintről befurakodhatttak, ha a gyümölcslé anniyra megőrjítette őket esetleg?
(Vagy pusztán a barackmagokat is megérzik kintről?)
(Elzártam a gyümölcsleveket is ma már.)
Elfelejtettem említeni: a redőny alatt a szobámban 2 év óta komlótermést is tárolok, szárítva, fedetlenül. Ez is vonzhatja a méheket?
Fotók alapján szerintem házi méh, de érdekelne fajmeghatározás is.
Igazi, szép, jámbor haziméhecske kinézete van.
De reméljük jön szakértő is!
Te aztan jo sok szemetet tarolsz a szobaban...:D
A mehek nem elik tul, ha nem a mehkasban vannak, azt kene megkeresni. Ez lehet akarhol, meg a falban is, ha talaltak egy lyukat, amin be tudnak menni.
Értem, előző. Mindenesetre a 22:55 válasza kissé aggaszt, miszerint valahol a közelben méhkas van. A méhkas lehet a szobámban is? Vagy a redőnydobozban? És ha a falban van, ahogy írja, mit tudnék tenni? Avagy kizárható a méhkas megléte?
"Nem bántanak, szimplán pihennek, amíg tovább nem indulnak."
Nem értem, hova indulnának tovább? Ha nem mentem meg az életüket, éhenhalnak a szobámban, oda becsukva.
23:36-os: az egy dolog, hogy csak a királynők petéznek. De a petézés kapcsán az volt a kérdésem, hogy amikor még a kertben érni kezdtek az őszibarackjaim, nem petézhetett bele méhkirálynő több magba is? Mert az érett barackok elfogyasztásra kerültek, majd a megmaradt magok nagy részét abban a szobámban tároltam tavaly ősz óta.
Létezik ilyen, hogy belefúrja magát méh egy érő barackba, hogy belepetézzen? És mondjuk a napokban meg kikeltek volna a magokból?
Vagy nem erről volna szó, hanem valami bevonzotta őket a szobába?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!