Már kb. 2 hete kb. minden nap legalább egy, néha több ilyen rovar fordul elő csak az én szobámbam. A szobám 6 négyzetméteres, gyakorlatilag cska belépni lehet, és lefeüdni leülni az íróasztalhoz. Sok papírt tárolok elől, de sosem ezek környékén látom. A teste halványsárgás színű, pálcikaszerű, de repül. Pár miliméteres. Nem látom, hogy bármiben kár keletkezett volna. Olyan gyorsan csapkodóan repül, könnyen eltűnik, engem molylepkére emlékeztetett a repülése, de néztem képet molylepkéről, és egyáltalán nem lepkeszerű. A szárnyai teljesen a testéhez simulnak, ha nem tudnám, hogy repül, akkor tényleg ilyin pici pár miliméteres pálcikának mondanám. Hangja nincs. Jellemzően inkább esti órákban jelenik meg, fényforrások közelében "napozik".
Tegzeseket kb lehetetlen behatározni fajra mikroszkóp nélkül :)
Van amelyik kisebb és alig van csápja....
Nagyítóval kellene egy lecsapott példányt megsasolnod.
Ha tegzes akkor kárt nem tesznek semmiben csak kicsit fura ilyenkor már tegzest látni.
Vidéki vagy? Nincs kerti tavatak letakarva fóliával? Vagy közelben kerti tó, tó, elhagyatott medence, csatorna, bármi állóvíz?
2022. márc. 22. 11:27
12/17 A kérdező kommentje:
Budapesten élek a belvárosban, a Duna mondjuk 10-15 perc séta. Mellette van egy park is szökőkúttal, de azok mostanában indulhattak be, ha már üzemelnek (ritkán járok arra, nem tudom hogy megy a szökőkutazás). Igazából 3 hete jelent meg nagyjából talán, csak azóta is itt vannak, és meglepő módon leginkább az én szobámban, aztán néha a szemem előtt röpköd esténként, és bosszantó :D Közvetlenül a ház környékén nincs semmilyen vízforrás, legfeljebb az utakon csatorna, de azok fedelesek.
2022. márc. 22. 12:50
13/17 anonim válasza:
Értem :)
Hátha jön más is aki lát valamit a képből.
Ilyen apró dögökhöz már fényképező kellene jó makró lencsével :)
Én maradok a tegzes vagy molylepke tippemnél.
Hazánkban vagy 2000 féle molylepke él...
2022. márc. 22. 16:16
14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok türelmet és segítséget! :)
Igen, remélem tegzes inkább... De majd lehet veszünk molyirtót.
2022. márc. 22. 18:06
15/17 anonim válasza:
Nincs mit... mondanám, hogy egy megölt példányt zacskózz be és add fel nekem levélben, akkor tutira meg tudnám mondani mi ez :D
De gondolom ennyire már nem akarsz belefolyni :)
2022. márc. 23. 18:28
16/17 A kérdező kommentje:
Először jó lenne egy megölt példányt találni, ami nem totálkárosra szétlapított :D Ma nem láttam szerencsére, tegnap viszont futkározott egy gyorsan a falon, majd repkedett kedvére. Hirtelen azt hittem valami új rovar, jöttek a haverok, de kiderült, hogy ez ugyanaz, mint eddig :D Sosem láttam még őket futkosni, mindig csak repülni vagy napozni a falon. Ráadásul egész gyors volt, ami méginkább meglepett.
2022. márc. 23. 22:30
17/17 anonim válasza:
A tegzes elég hiperaktív tud lenni... bár azért a moly is tudja szedni a lábát ha úgy van :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!