Ma reggel pusztult el a madaram. Kis fecske volt. Mi baja lehetett? Evett ivott, játszott és melegben volt. Nálunk volt, de egy előre megszervezett nyaraláson vagyok hétfő óta most meg elpuztult.
Hmm. nem tudom, talán rosszul tudom, de a fecske nem fogságba való. Vagy rosszul tudom?
Eleve "kis" fecske, eleve jön az ősz, ők ilyenkor költözni szoktak. Hát ő így költözött el.
Szegény...
ÉN se akarok belepofázni, de tényleg nem házba való :(
"Mire megtaláltuk nálunk már nem voltak fecskék"
Magad adtad meg a választ. Kicsi volt, fejletlen, lehet, hogy beteg is, itt hagyták.
A fecske nem ugrál a kertben és nem játszik a bokorban! Vannak kismadarak, akik míg nem tudnak rendesen repülni, a talajon vannak és a szüleik ott etetik, ilyen pl a feketerigó vagy a házi rozsdafarkú. De a fecske nem ilyen! A fecske a fészekben nevelkedik egészen addig, amíg akkorára nő, hogy repülni tudjon. Addig a szülei hordják neki a rovarokat, és a szülei hordják el a fészekből az ürülékét. Repülni nagyon hamar megtanul. Eleinte még a fák ágain várja a szülőktől a táplálékot, miközben repülni tanul, de nagyon hamar önálló lesz. A földre nem szokásuk leszállni!
Ha kis fecske földön van, akkor az kieshetett a fészkéből. Ilyenkor amennyiben nem sérült meg, akkor vissza kell tenni a fészekbe, hogy a szülei etessék tovább! Ha nincs sérülése, nem szabad fogságban tartani, egyrészt mert védett állat, másrészt mert az ember nem tud olyan táplálékot biztosítani számára, ami megfelelő lenne! Úgy tudom a csontkukac egyáltalán nem jó nekik! (Valahol olvastam.) Más kajákkal meg nagyon könnyen elronthatod a gyomrát. Lehet, hogy néhány napig eléldegél akármilyen táplálékon, de a szervezete közben legyengül, és egyszer csak meghal. Talán ez történt nálatok is.
Az a legjobb a kis madaraknak, ha a szülei etetik, ezt jól jegyezd meg! Örülj annak, hogy a közeledben élnek, figyeld meg őket a kert végéből vagy az ablakodból, tegyél ki itatót, téli madaraknak eleséget, bármit, óvd a kertet a macskáktól akik veszélyt jelentenek a madarak életére, de ne tartsd őket fogságban! Ha segítségre van szükség, akkor keress szakembert, madármentőt, madártani egyesületet, stb...!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!