Beköltözött egy fecskepár tavasszal, fészket raktak a mestergerendára, a fiókák felcseperedtek, már repülnek. Most új fészek építésébe kezdtek. Miért?
Át akarnak telelni itthon? Akarnak még egy generációt nemzeni gyorsan őszig? Vagy csak a fiókák gyakorolják az építkezést?
Még egy kérdés: ide jönnek vissza tavasszal? Amennyiben igen, a szülők vagy egy fióka?
Tavasszal egy tök új fészket építettek? Jól értem?
És most még egyet csinálnak?
Akkor ezek nagyon szorgalmas fecskék! (Inkább már meglévő fészkekbe szoktak költözni. De úgy tűnik tetszik nekik a környezet nálatok! Vigyázzatok rájuk!)
Egyébként pedig igen, nagy valószínűséggel azért építenek új fészket, hogy jöhessen még egy generáció még idén. Valamiért nem szeretik a második költésüket ugyanott végezni.
Az is benne van, hogy 1 fészekben szűkösen férnek, ha már a kicsik is felcseperedtek. Általában amikor még nem tudnak repülni a kicsik, de már elég nagyok, akkor nem is mindig alszanak velük a szüleik, ha van másik fészek, vagy egyéb hely a közelükben, akkor ott vannak. Talán nálatok már pont ezt a másik fészket vagy kiálló pontokat hiányolják, ezért is építkeznek.
Tavasszal könnyen lehet, hogy visszatérnek! De hogy a szülők vagy a fiókák, azt én sem tudom.
Hasonlóan érdekes az én helyzetem is.
3 éve építettek fészket az ablakunkba azóta minden évben nálunk költ egy pár. Egyébként egymás után 2-3 fészekaljat nevelnek fel szeptemberig.
A lényeg az hogy idén amikor a fiókák már nagyobbak voltak a fészek melletti sárdarabot tovább építették főleg a külső oldalon úgy hogy ma már összeér az eredeti fészkükkel így van egy biztonságos,zárt rész a fészkük bejárata előtt. Így hagyták nem építették tovább. Ami még érdekesebb hogy a már nagy de még repülni nem tudó fiókák(látni lehetett a fióka tollazatuk egy részét még rajtuk) amikor olyan kedvük volt kijöttek ebbe a félfészekbe napközbe és ennek a peremén ültek,veszekedtek,várták a kaját. Sokszor majdnem kiestek de itt töltötték a nap nagy részét. Itt mozgatták,erősítették a szárnyaikat és innen rugaszkodtak el az első repülésükre. És valamelyikük itt töltötte az éjszakát is nem a fészekben.
Ez azért érdekes mert nincs az átlagosnál nagyobb fészekaljuk és az előző években csak a kicsik fejét láttuk a fészek bejáratánál és a szülők oda-vissza repülését. Idén viszont az erkélyről végignézhettük ahogy felnőnek, önállóvá válnak a kicsik.
3#! Akkor nektek azt gyanítom molnárfecskéitek vannak és nem füsti, ugye? Ők szoktak egy fészek mellé közvetlen építeni másikta, tehát továbbtoldani újabb "szobával". A füsti nem így építkezik jellemzően.
Kérdező!
Onnét tudod megállapítani, hogy a szülők vagy a fiatalok építkeznek, hogy megfigyeled a farktollaikat! Az idős fecskéknek hosszú VILLÁS farktollaik vannak, főleg a hímnek hosszú, de a nősténynek is villás.
Az idei fiókáknak viszont még hiányzik az a bizonyos "villa", nekik egyenlő hosszúságú rövid farktollaik vannak még.
(Azért én azt sejtem, hogy a szülők építenek...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!