Mit tehetnék, hogy az új kis hullámos papim, ne legyen "idegbeteg"?
A tojások elvétele most semmiképp se jó ötlet mert a tojó be van indulva így mindig újakat tojna ami csak kimerítené.
Ha nem akarsz belőlük fiókákat akkor cseréld ki mindet műtojásra amikor már letojta az összeset(pl. galambaszkucko.hu-n kapható).
Az a lényege hogy hagyhatod a tojásokon ülni a tojót addig amíg magától meg nem unja a kotlást mert biztos nem lesz belőlük fióka. Ha megunta, nem foglalkozik a tojásokkal leveheted az odút.
Igen a sok főtt tojásból is kalciumhoz jutnak. De ha eddig se használták a szépiát(mármint költés előtt) akkor az a probléma hogy nem tudják hogy ehető. Tedd át etető mellé,fölé,kedvenc ülőrúdjukhoz,stb hátha valahol enni kezdik mert ezt rendszeresen enniük kéne amúgy is a benne található ásványi anyagok miatt.
Nem én ajánlottam de tényleg jó ötlet lehet hogy esténként beteszed a kalitkájába nem az apa hanem a fióka kecskét. A szülők most foglalkozzanak egymással,tojásokkal de a fióka még fiatal,könnyen alkalmazkodik és akár egész jó barátok is lehetnek a hullámossal.
Nem nagyon nézegeti a tojásait. Ha a fészkében van,tojás formájú,fehér akkor a saját tojásának tekinti. Ezért lehetséges az is a tenyésztőknél hogy ha valamelyik pár valamiért nem kotlik rendesen vagy nem eteti a fiókáit akkor át tudják tenni egy másik párhoz a fiókákat/tojásokat de csak akkor ha ennél a párnál is kb.ugyanakkor kelnek ki a fiókák vagy kb. egykorúak a fiókáik.
Hát igen ez a legnagyobb probléma az egyedüli tojó nimfákkal. Az én hozzám nagyon kötődő nimfám is tojó(most is itt tollászkodik a lábamon míg a többiek a kiülőn vannak). Ő is tojt már több tucat tojást sőt jelenleg is a hormonjaival harcolok.
Ez a szokásuk erőssége egyedenként változó. Gyakori az olyan eset hogy a tojó a végkimerüléséig tojik és nem lehet leállítani, nem használnak a szokásos dolgok. Pedig az ha utánozod a téli körülményeket és elkerülsz mindent ami tojásra ösztönözi a madarat a kevésbé súlyos esetekben hat a tojó ösztöneire így leáll de ez sajnos az én nimfámra nincs hatással. Leírom ezeket a dolgokat hátha nálad működik: naponta csak 10 órát legyen világosban, mindig csak aznapra(1napra) elég kaja legyen előtte hogy a többletkajából ne higgye azt van elég kaja a fiókaneveléshez, a játékai úgy legyenek hogy ha elmegy alattuk ne érjenek a hátához, ne simogasd a hátát,szárnyát mert eredetileg a vadonban csak akkor éreznek fogást a hátukon amikor elkapja őket egy ragadozó vagy amikor párosodnak ezért ha a hátát,szárnyát simogatod hormonossá teszed és beindul,tojni fog, ne legyen odúja és ne legyen semmilyen kis lyuk,odúféleség ahova be tud menni kint vagy a kalitkában.
Ezek betartása az év minden napján kordában tartják a hormonjait de csak a kevésbé súlyos eseteknél. Az én nimfám sajnos súlyos eset így ezek nem működnek. Saját módszerekkel kezdtem kísérletezni.
Rájöttem arra hogy ha átteszem egy kisebb kalitkába és leteszem a földre középre, nyílt térre akkor nem érzi úgy hogy egy fészekben van és a földön nem érzi magát annyira biztonságban így leáll a tojással illetve csak azokat a tojásokat tojja ki amik már készülőben vannak benne de nem kezd több új tojás érni benne. De ezzel a módszerrel vigyázni kell mert ha túlságosan fél a földön akkor előfordulhat hogy nem meri kitojni a már benne lévő tojásokat amibe belehalhat szóval ismerni kell a madarat hogy mennyire fél a földön.
A legújabb módszerem ami tényleg működik és veszélytelen az a repülés. Sok-sok repülés. Ez levezeti a felesleges energiáit amiket amúgy a tojásra fordítana.
Nem arra gondolok hogy legyen kinn sokat a szobában mert magától nem repül eleget hanem hogy reptesd. Tanítsd meg neki hogy ha hívod rád repüljön, ha bizonyos módon vagy bizonyos szó kimondása után eldobod repüljön vissza hozzád mint a bumeráng. Cserébe kap jutalomfalatot a kedvenc a kajájából és szóban is megdicséred esetleg megvakarod a fejét.
Én ezt csinálom. Mindennap van edzés és sok recall training nem csak vele hanem mindegyikőjükkel. Mindegyikőjük szereti csinálni.
Így nem tojik vagy ha tojik is mint pl.pár hete le tudtam állítani 2 tojás után.
Ez jó kérdés,ehhez nem értek. Kiskoromban a hullámosomat hímnek vettük(akkor még nem értettem hozzá) és eléggé meglepődtünk amikor tojni kezdett(összesen 3 tojást). Akkora meglepetés volt hogy hirtelen nemet "váltott" 4 év után hogy elraktam emlékbe az üres tojásait. Sok-sok hónap után se volt semmilyen szaga csak véletlenül összetörtem őket így ki kellett dobni. A mostani nimfám tojásait is átmenetileg el szoktam rakni mert ha esetleg miután kivettem tőle mindet újra elkezd tojni vissza tudom őket rakni.
3 hét nem sok. Gyakran ülnek a párok,egyedüli tojók akár 1 hónapig is a tojásokon amikor nem kel ki belőlük fióka. Tehát szerintem még nyugodtan berakhatod a kecskék alá ha a méretük megegyezik a kecsketojással.
Olyanok mint a kutyák ilyen téren de velük(papagájokkal) nehezebb mert ha valakit túlságosan megszeretnek vagy megutálnak nagyon nehéz (de nem lehetetlen) változtatni rajt. A papagájok ösztönösen párt keresnek maguknak de egy egyedüli papagáj körül nincs más élőlény mint az ember így egy embert a párjának tekint a többi embert pedig a "fajtársának". Ezért nem jó ha madártárs nélkül tart az ember egy papagájt mert így "elfelejti" hogy ő egy madár és emiatt keletkeznek a viselkedésproblémák.
Az enyém is nagyon félt minden zajtól,idegen tárgytól de szocializáltam amiben a repülés training sokat segített sőt enélkül nem tudtam volna szocializálni. Mivel vele többet foglalkozom ilyen téren meglátszik a hím és a tojó közti különbség. Sok helyzet,tárgy van amit a tojó rendesen kezel míg a hím ugyanúgy megijed mint régen a tojó.
Egy fogságban élő papagáj csak úgy,magától nem repül eleget,annyit amennyi a fizikai,szellemi,lelki egészségéhez kell mert nincs rá oka. A vadonban van rá okuk mert sok repülés nélkül nincs víz, nincs kaja és fióka se. A fogságban viszont előttük van minden így miért repülnének sokat? A repülésnek köze van mindenükhöz, a reakciójukhoz,gondolkodásukhoz, tüdejük egészségéhez, immunrendszerükhöz, tápanyagok megfelelő felszívódásához,stb.
Training alatt ezt értem: https://www.youtube.com/watch?v=qmuygqqTDqg
Ez egy természetes viselkedés(a kaja megszerzéséért meg kell dolgozni) lakásba való megfelelője. Én mindenkinek ajánlom ezt mert ha megvan a megfelelő motiváció szívesen csinálja a madár és az egészségükhöz,felesleges szellemi energiák levezetéséhez is hozzájárul emellett kapcsolatépítő, bizalomnövelő. Jobb mintha csak úgy mászkálna a madár a lakásba egész nap mert az nem hasznos elfoglaltság míg ez hasznos is és szórakozás is.
Az hogy a hátát simogatja nagyban hozzájárul ahhoz hogy ennyit tojik mert mint írtad a madár reakciója is az hogy "oké akkor párosodjunk". Így elkezdenek termelődni a hormonok,érni a tojás.
Nem olyan mintha 3 hullámossal lenne együtt de már attól a ténytől hogy nem egyedüli madár nem magányos annyira. Persze örülne a hullámos társaságnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!