Normális ez tojásrakáskor?
Igen, a mienknek is kidudorodott a feneke környéke és folyton emelgette hátrafelé a lábait, mint aki hátra akar kaparni vmit. Gubbasztott is kissé, azt hittük, beteg. Úgy lehet rajta segíteni, hogy nyugalmat, sötétített helyet kell neki csinálni, ahol megtojhatja a tojását, nehogy tojás visszamaradás legyen a vége, mert abba belepusztul.
A tojáskezdemény még annyira nem kitapintható, de ha vadul rágcsál és láthatólag fészket épít, eldugott helyet akar keresni vhol, akkor tojni készül hamarosan.
De pontosítanom kell...
Ez az egész januárban kezdődött, amikor hasmenést vettem észre, gubbasztást, és púpot a hason. Megfázásra tippeltem, így megtettem az óvintézkedéseket, meleget csináltam, fürtöskölest adtam neki... Elvittük az állatorvoshoz is, aki nem igazán vette komolyan a dolgot, azt mondta, hogy adjunk neki Jolovit nevű vitamint a megfázásra, meg legyen melegben... Nemsokára elmúlt a hasmenés, a púp feledésbe merült. Kb egy hét múlva arra lettem figyelmes, hogy egy tojás a földön landolt, miközben mindkét madár az ülőfán ült. Azt hittem, hogy a kis beteg tojta ki végre azt a tojást, amiről azt hittük, hogy a púpot okozza. De a napokban történt valami, ami megváltoztatta a véleményem... A másik is tojó. Azt vettem észre, hogy az etetőn ül, fura hangokat ad ki, szokatlanul tartja a farkát és az egész testét. A következő pillanatban kiesett belőle egy tojás! Aztán már folytatta is az evést, mintha mi se történt volna. Ez arra enged következtetni, hogy januárban is ő tojta ki a tojást, ami leesett, szóval akkoriban nem a tojás okozta a púpot a beteg papagájon. De akkor miért volt hasmenése? Mi baja lehetett? (Egyébként akkor is sokat gubbasztott a sarokban, mintha tojást készülne tojni) A megfázásra csak a hasmenésből következtettem, tüsszögés, orrfolyás nem volt...
Néhány hét nyugi, aztán most újrakezdődött minden... Igaz, hasmenés nincs. Jól látható púp viszont van. És az a látszat(?), mintha nagyon tojást akarna tojni.
Félek, hogy az utóbbi időben nem foglalkoztam vele eleget, és ezért alakult ki mindez :( Már tavaly nyáron is sokat üldögélt a sarokban, de akkor még nem produkált folyton ilyen agresszív tüneteket és púp sem volt. Ha ez notorikus tojásrakás lenne, nem ilyen lenne, nem? Akkor ontaná magából a tojásokat... A tojásvisszamaradás meg azért valószínűtlen, mert olyan sok ideje húzódik.
Egyik szörnyű elképzelésem szerint daganat nőtt neki, ami úgy nyomja belülről, mint egy tojás, és ezért csinál úgy, mintha mindjárt tojna.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!