Mikor lesz aktív a fiatal japánkakas?
kb 4-5 hónaposan már aktív.
De ilyenkor még nem biztos, h hagyják magukat az idősebb tyúkok.Tavaszra már valószínű , h erőben is utoléri a tyúkokat és lesz termékeny tojás.
A keltetési hajlam örökletes.
Akitől kaptad kérdezd mg, h kotlottak-e már a tyúkok.
A kotlási hajlamot még befolyásolja a tyúkok kora is (az öregebb hajlamosabb).
Valamint kotláshoz szükségük van egy sötét "eldugott" fészekládára is.
Én még azzal szoktam rásegíteni, h amikor kiveszek a fészekből egy tojglit akkor a helyére teszek egy műtojást és amikor a tyúk is azt érzi akkor elül, és amikor már biztosan ül (legalább 2 nap és éjjel) akkor alá lehet tenni a tojásait, vagy más tojásokat.
Szia!
Üdvözöllek a japán tartók körében!
Nekem is voltak japántyúkok és imádtam őket, mert a legjobb anyák! Az előttem szóló is sok információval látott el, azonban annyit hozzátennék, hogy nem muszáj a tojásokat kivenni alóla, mert általában 12-14 tojásnál már várható, hogy megül biztosan.
A tojás kivétele annyiban jobb dolog, hogy te tudod a hegyes végével lefelé tárolni, ami a kelési arányt javítja fel nagyon. Mivel akkor nem ülepszik le a sárgája a tojás egyik falára és a buborék sem mászik el sehová, hanem minden a helyén marad, elősegítve a kiscsibe kelését.
De általában a tyúk is forgatja a tojást, így nem szokott azzal sem probléma lenni. Én a 10 év alatt egyszer sem tettem alá műtojást. Mindig otthagytam a sajátját és hagytam, hogy tegye a dolgát.
És az eredmény jó sok csipogó kis csibe lett!
És azért, mert a japántyúknál jobb szülőt sosem találsz a tyúkféléknél! Ha kell, még a ragadozókkal is szembeszáll, hogy védje a kicsinyeit!
Viszont, ha kiveszed a tojását és úgy tárolod, ahogy írtam, akkor mindig rakj egy új műtojást az új helyére. ha elszeded és csak egy tojást hagysz nála, akkor csak tojni fog, de megülni sosem!
A kérdéssel kapcsolatban már kaptál választ.
Fél évesen már "kakaskodnak", de tavasszal átveszik az irányítást és várható a sok csibe! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!