Kevesebb a madár mint régebben?
Sajnos nálunk is nagyon kevés fecske volt idén. :(
És azt olvastam, hogy 7év múlva teljesen kipusztúlhatnak Magyarországró; aminek az oka a fészkelési lehetőségek csökkenése, az időjárás változás és fogyatkozó táplálék.(Kevesebben tartanak haszonállatokat, így kevesebb a légy.)
Az elsivatagosodás a fecskéknek sem kedvez. Kevés víz kevés szúnyogot terem. Lerövidült a fészkelési idő is. Azelőtt szinte kivétel nélkül két fészekaljat neveltek fel egy nyáron, manapság csak egyet. S ha ez nem lenne elég, a fecske rengeteg inszekticid mérget gyűjt magába a rovarokkal.
Az énekesmadarak is hasonló helyzetben vannak. Nekik ráadásul még a felszaporodott kullancsok vérszívásával is meg kell küzdeniük. Az idén nyáron, amikor rövid időre otthon voltam, körülnéztem az erdőmben, három rigófészekben is találtam kullancsos fiókát. Ezek eleve akkora hátránnyal indulnak a télnek, hogy kevés esélyük van a túlélésre. Még a varjak száma is megcsappant. Régen ezrével hemzsegtek egy-egy szántón, két éve télen alig tucatnyian követték az ekét. Siralmas.
Köszönöm az elismerést, majd megmutatom a feleségemnek. Neki ugyanis örök bánata, hogy többet költök téli madárvédelemre, mint tüzifára. :D
Sajnálom a gólyáidat, szeretem őket, bár, hogy a kérdésedhez kapcsoljam, nem éppen hasznos madarak.
Olyan egyébként, hogy hasznos, vagy káros, nem létezik, ezek csak az ember szempontjából élő fogalmak. A varjakat a káros madarak közé szokás sorolni, pedig az ekét követve ezrével falják fel a friss barázdából a pajorokat, pockokat, stb. A vadászok azonban nem szeretik, mert kifosztja a fácánok, fogylyok fészkeit, s még a nyúlfiakat is elkapja. Meg aztán régen, a háborús időkben a csatatéren heverő holttesteket is megdézsmálta, amivel szintén nem lopta be magát az ember szívébe. Mindazonáltal erősen elhibázott lépés az irtásuk, mert pl. a vörös vércsék szinte kizárólag az ő elhagyott fészkükben költenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!