Mi a külömbség a galamb és a gerle között?
mind a kettő ugyanúgy néz ki
szerintem nincs is külömbség közöttük
A magyar galamb szó az azonos jelentésű latin columba szó északolasz dialektális golomba alakjából származik délszláv közvetítéssel.[1] A latin szó él családnévként Kolumbusz nevében (latin Christophorus Columbus, azaz „Galamb Kristóf”), a nagy felfedező nevén keresztül pedig a dél-amerikai ország, Kolumbia nevében, de ez a jelentése például a tévésorozatból ismert Columbo felügyelő nevének is. A magyar galamb szó is több település nevében szerepel, mint Galambok (Magyarország), Galambos (Kárpátalja), Galambod és Nagygalambfalva (Erdély) és Galambóc (Szerbia).
A gerle szó régi alakja gerlice volt (népies alakváltozatai: gilice, gilica), amely szintén a délszláv nyelvekből származik. (A gerle neve szerbül, horvátul, szlovénul egyaránt grlica.
A galamb = összefoglaló neve egy bizonyos fajta állat-csoportnak
A gerle = azon belül egy bizonyos fajta
Nem lehetnek teljesen egyformák!
Nézd végig hány fajta galamb is van, egyik szebb, mint a másik, és mégis mind galamb, de mennyire mások!
Szerintem rosszul tudod, hogyan néz ki egy gerle. Ő itt egy balkáni gerle, és szerintem egyáltalán nem hasonlít egy városi galambra:
A galambformákon belül a Streptopelia fajokat nevezik gerlének, meg még egy két egzotikus, hasonló megjelenésű fajt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!