Tyúktartás? Hogyan? 15/L
szia,a tyúkok ólban laknak,fából elég egyszerű ilyet készíteni,googleban keress rá egy pontos rajzra,szerintem te is el tudod készíteni
enni meg nem kukoricát esznek,hanem kukoricadarát ( a kukoricából könnyen megfulladnak) ezt általában föttkrumplivak,vagy vagy főtthélyal adom nekik,,de megesznek bármit,ebédmaradékot,stb
névnek én ilyen parasztosabb neveket adok nekik,mint pl erzsi,böske,boris,riska :)
plusz még egy tip,amit nem sok helyen olvashatsz: fontos hogy a tyúkudvarnak legyen egy sima földes,és egy szalmával felszórt része is(a szalmát hetente kell cserélni)
remélem tudtam segíteni,sok sikert :)
Hogy mennyit tojnak, az nagyban függ a koruktól, egészségi állapotuktól, de még az időjárástól is.
Nem javaslom a saját kézzel készített ólat (illetve nem tudom, hogy milyenre gondolsz, de minimum egy pár négyzetméter kellene nekik, és jó lenne bele tyúklétra+egy kis elkülönített ládaszerűség, amibe tojhatnak).
A tyúkok viszonylag igénytelenek, a kertben kinőtt gyomot is elfogyasztják, de igazából szinte bármilyen ételmaradékot szívesen elcsipkednek.
Még azt említeném meg, hogy egy fás udvarban érdemes őket tartani, mert amellett, hogy a fa alatt hűsölhetnek, kisebb eséllyel szállnak le közéjük idegen madarak, akiktől esetleg betegséget kaphatnak el.
Remélem, tudtam segíteni :)
2-3 tyúk napjából napi 1-1.5 tojást tojik, ha vörös. Az azért nem olyan rossz. Nálunk a fél éves átlagos tojásfogyasztást 1 hét alatt megtermelnék 3 csirke.
Ház nem kell nekik csak estére, vagy ha nagyon hideg van. Akkor nem baj, ha viszonylag kicsit a hely, ha sötétedéskor zárod és hajnalban kiengeded őket. A kis csirkéknek fűtött hely kell. Sok helyük legyen, mert kb. napi 1 négyzetmétert képes 5 csirke szarrá kapirgálni, szóval kell hogy legyen ideje a földnek regenerálódni. Ha nagyobb a föld akkor kevésbé amortizálják. Vágott füvet is lehet nekik bizonyos mennyiségben adni. Persze azt a csirkét ami a bolti tojást tojja azt zsepi méretű helyen tartják levágott csőrrel, ott nem kapirgál. Amúgy is vasból vagy betonból van az "ól" alja.
szia!
Kukorican, kukoricadaran kivul adhatsz neki mas gabonafeleket, szemestermenyeket, magokat, pl buza, arpa, stb. Nagyon szeles a skala. Es ami nagyon fontos, sok-sok fu. Csorboka, lucerna, tyukhur, csonar, stb. A sok futol,kulonosen a csorbokatol lesz szep sarga a tojasa. De megeszik a gilisztakat is, kikapirgaljak a foldbol. Jo, ha van nekik egy szabad udvar, ahol kedvukre csipegethetnek es kapirgalhatnak egesz nap. Kell nekik mesz, hogyha szukseguk van ra, tudjanak enni belole, mert ha meszhianyuk van, megeszik a tojast. Szukseguk van meszre. Nyaron adhatsz nekik barmilyen zoldseget, gyumolcsot, nem valogatosak. Paradicsom, sargarepa, uborka, kaposzta, salata, dinnye, alma, szolo, stb.
2-3 pipit ne tarts, ők nagyon társas lények. 5-6 darab a minimum. és tojóhibridet vegyetek ne húshibridet (vöröset és ne fehéret). legjobb ha van egy kakasuk is, de most nem megyek bele a tyúkok társadalmi életébe, de a lényeg, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat ha van kakas is velük.
kukoricadarát ne adj nekik sokat mert attól rettentően elhíznak. kukoricát egészben meg egyenesen tilos adni mert véletlenül megfulladhatnak tőle. inkább búzát, árpát, tritikálét, zabot egyenek. mindent érdemes ledarálni nekik. vizet pedig olyan sok lyukú tyúk itatóból érdemes adni, azt nem tudják elkapirgálni :)
konyhai zöldségmaradékokat, főtt zöldségeket, főtt hús maradékot, főtt tojás héjat is kell nekik adni. fontos, hogy a feltört tojás héját ne a kukába dobjátok hanem kifőzve, porrá törve adjátok vissza a tyúkoknak. igazából csonton kívül bármilyen konyhai maradékot megesznek.
ha jó körülmények között szeretnéd tartani őket, akkor én téglából készült ólat javaslok. biztonságosabb, mint a fa és nem ázik, penészesedik át. de az ajtaja persze lehet fából.
napközben egy tyúkhálóval körbe kerített részen kapirgálhatnak. éjjelre kell őket visszaterelni az ólba, idővel maguktól visszavonulnak majd. érdemes dúsan füvesített helyre telepíteni a kapirgáló terültet, azonban alakítsatok ki egy nagyobb földes részt ahol porfürdőt vehetnek és persze ott fognak főleg kapirgálni is. érdemes a földes területre apró kavicsokat is kiszórni, mert ezek segítségével őrli meg a zúzájuk az ételt.
néha vehetsz a horgászboltban vagy kisállatkereskedésben lisztkukacot, csontit, tubifexet, tücsköt, szöcskét...stb. ezeket is nagyon szeretik és nem mindenhol találnak elegendő bogarat, férget a földben :) sőt akár napi 1 tojást is lehet nekik adni (persze nem tyúkonként, hanem úgy összesen). fontos, hogy elegendő állati fehérjét és calciumot kapjanak különben fel fogják törni a tojásokat és megeszik őket...
névnek mindegy mit adsz, mi mindet pipinek hívtuk :)
és ha tényleg boldog pipiket szeretnél, akkor érdemes még játékokat is betenni nekik. szeretnek labdázni, létrázi, hintázni és a libikókát is élvezik :) olyanok, mint egy kis gyerek, bármivel el szórakoznak amivel lehet játszani :)
azt hiszem mindent összefoglaltam. jah igen, sokáig élnek, a csirkék nem 1-2 évig élnek hanem legalább 6-8 évig.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!