Szeretnék papagájt venni, de nem tudok választani a jákó és a hullámos között! Válaszolnátok néhány kérdésemre?
Az ember önzőségéből fakad,hogy egy papagájt aminek létfontosságú egy fajtárs ,egyedül tartja csak hogy jobban kötődjön hozzá... De gondolj bele,hogy ha neked teljesen más lények között kellene élj,akiknek nem is érted sem a testbeszédét,sem a rendes beszédét,egyetlen emberi társ nélkül... Ugyan úgy kín szenvedés ez az állatnak,mint neked lenne. Csak kínjukban vágynak már az emberre,különben magukra maradnak,de ez nekik nem a legjobb. Természetesen szeretik a gazdájukat,de az egyedüllét semmiképpen sem ideális nekik,még is csak más ha ott van neki egy másik papagáj,akkor igazán boldogok.Nekem is 2 hullámosom van,és mindig arra tudok csak gondolni,hogy mennyire megszakadna a szívem ha egyedül kellene hagyjam.Annyira szép és megnyugtató látvány,ahogyan szeretik egymást. És közben engem sem taszítanak el. Még csak nemrég vannak meg és szelídítem őket,de már mindkettő engedi óvatosan a simogatást. Tapasztalatom az,hogy a kettőt könnyebb szelídíteni(régen volt egy törpém,ő pl nem szelídült,pedig egyedül volt). Hogy miért?Sokszor egyikük megijed és nem meri elvenni a magokat a kezemből,de a másik pedig igen,és így felbátorítják egymást folyamatosan,ráveszik egymást hogy ne féljenek a kezemtől. A tojóm pl nagyon félős. A hím bátrabb,ő engedte először a simogatást,s amikor látta a tojó hogy nem bántom,ő is felbátorodott s megengedte hogy megsimogassam,hozzáteszem ez 3 hét alatt szerintem nagyon jó eredmény. Természetesen a te döntésed,hogy egyet vagy kettőt veszel,de ha az állat igényeit nézed,az ő boldogságát akkor veszel neki párt. Csinálhatod úgy is,hogy először csak egyet veszel hogy biztosra menj a szelídítéssel,és ha már teljesen megbízik benned veszel neki egy társat. Talán kicsivel kevesebb törődést igényel majd tőled,de ugyan úgy szeretni fog,és valószínűleg a másikat is felbátorítja majd hogy látja simogatod,az ujjadra száll,és így már 2 szelíd papagájt tudhatsz a magadénak.
Első papagájnak mindenképpen a hullámost ajánlom. A jákó papagáj sok tapasztalatot,rengeteg törődést igényel,és nem valami kis költségvetésű állat,legalább is a beszerzése(papagáj,volier mert hogy kalitka nem elég ha csak nem röpteted naponta,stb) biztosan nem.Rengeteg időt kellene vele tölteni,különben kitépkedi a tollait.5-6 órát nem hiszem hogy rá tudnál áldozni,már pedig annyi idő kell neki,ha nincs párja. Majd a jövőben vegyél magadnak,addig is szerintem 2 hullámos bőven megteszi. Az első papagájomnál(mint már említettem törpe),én is azt hibáztam el hogy egyedül vettem meg. Annyira látszott rajta,hogy magányos,pedig szinte egész nap vele voltam(nyáron volt időm rá). Szinte látszott a szemében a szomorúság. Egyszer odatettem neki kíváncsiságból egy tükröt,és nagyon meghatott ahogyan hozzábújt,szeretgette,puszilgatta. Akkor nem volt pénzem nagyobb kalitkára,sem egy társra neki. Iszonyatosan sajnáltam,ezért elajándékoztam. Most már egy hullámos papagáj a párja(ez rendkívül ritka egyébként,mert a törpék bántani szokták a többi papagájfajt),és imádják egymást. Így én is sokkal boldogabb vagyok,főleg hogy azóta gyűjtöttem elég pénzt 2 hullámosra. :)
Na ácsi. Az egy dolog, hogy lehet egyedül tartani. De az egy fa**ság hogy csak akkor kell őket párban tartani ha "szaporítani" akarod őket. Egyrészt tenyésztés, nem pedig szaporítás. Van a kettő között különbség.
Másrészt kb. minden papagáj társas lény, és csak azért fogadják el az embert legjobb barátjuknak, mert társas lények és rá vannak kényszerűlve :) Szenvednek és kínlódnak egyedül.
Gondolod el. Ha macskák lennének a fő faj, emberek pedig csak háziállatok, meddig bírnád egyedül. Nem tudnál kivel kommunikálni, nem lenne társad.
Amúgy meg tévhit, hogy a kutyák megvannak egyedül. Valamilyen forma pár kell a többségüknek.
A kérdező kommentje:
Sokan tartják azért egyedül a papagájukat, mégis jól elvan... számtalan videót láttam egyedül tartott papagájokról.. :) Szerintem csak akkor érdemes párban tartani, ha szaporítani is akarod őket... Ez szerintem nem önzőség.. kutyát és macskát se párban tartanak az emberek... :) Mégis jól elvannak...
Kérdező, ne haragudj, de neked nem kellene állattartáson törni a fejedet. De ha mindenképpen meg akarod próbálni, legalább valami rövid életűvel kísérletezz, ne papagájjal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!