Van 50 csirkém 7 hónaposak decemberben egyik nap találtam 1 tojást azóta minden nap van 1 az a kérdésem hogy mi lehet az oka hogy csak egy van naponta? Lesz több is vagy ne számoljak vele?
Lesz több is, nyugalom.:)
Nálam December 22-én kezdtek el tojni, 6 (most már) tyúkom van, a szitu ugyanez (napi 1 tojás). A minap már kettőt, tegnap pedig már 3 tojást találtam, szóval szép lassan beindul a banda. Nekik is kell egy kis, mint ahogy az embereknél is (mert ugye a nőknél is változó mikor kezdenek pl. menstruálni).
Szerintem most már kár a világítással vesződni, dec. 21-22-e óta folyamatosan hosszabbodnak a nappalok, szóval így is úgy is tudják a csipik mi a helyzet. Majd a következő télen lesz inkább értelme szerintem.
Nálam sincs semmi faxni, nem világítok rájuk mert feleslegesnek érzem. Igyekszem változatos étrendet biztosítani a számukra, ami főként kukoricából és búzából áll, illetve kapnak árpát és némi madárborsót és persze konyhai hulladékot.
"Nekik is kell egy kis..."
+idő.
Üdv,
bocs a kései válaszért...
bába kakas, szerintem otthoni körülmények között nem nagyon van rá mód ezt kideríteni. Nem tudom hány kakassal "operálsz", de nem hinném első körben, hogy ez lenne a probléma.
Jó lenne tudni mivel etetsz, mert az is sokat számít. A tojáshoz sok fehérjére van szüksége a tyúkoknak, nálam ezt biztosítja az árpa és a madárborsó (nem etetek velük tojótápot). Ha nincs meg számukra a kellő mennyiségű fehérje, akkor nehézkesebben indulnak be.
Illetve még ami befolyásolhatja a tojástermelést a búza túlzottan egyoldalú etetése, ebben az esetben egy már beindult állományban is képes vissza esni a tojások mennyisége plusz még a méretük is csökken.
Befolyásolhatja még a stressz is a tojástermelést.
A bába kakas abban az esetben lenne csak tényező, ha túl kevés kakas jut a tyúkokra. Nem tudom milyen nálad az arány, hány tojóra jut 1 kakas.
Szia. Körülbelül 50 55 jószág van ebből 2 kukorékol. A táp menyisége a következő 100kg kukorica 50kg búza 10kg napraforgó 10kg tojótáp . valamit rosszul csinálok?
vagy más javaslat? esetleg kellene még egy jó kakas?
Minden tanácsot szívesen fogadok mert ez ez első évem és nem túl sok a tapasztalatom.
Tyűha...
...nos úgy tűnik (feltéve, hogy egyidős az állományod) több gondod is van...
Egyik, hogy kevés a kakas.
1 kakasra átlag 10 tyúkot lehet számolni. Tehát nálad cirka kellene még 2-3, ha láthatóan nincs több az állományban.
A másik -bár ez inkább csak érzés, mint tény, hogy- kevés a fehérje is, amihez hozzájuthatnak a tojók.
Nálam 100 kg takarmány így áll össze:
50 kg kukorica
25 kg búza (eddig egyezik kettőnk aránya)
20 kg árpa
5 kg madárborsó.
Nálad a 10 kg napraforgó és tojótáp nekem kevésnek tűnik, bár a tojótáptól is függ milyen fajta.
(Általánosságban mondható, minél drágább fajta, annál több fehérjét tartalmaz illetve vica-versa).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!