Multhet csutortokon kaptam 2 hullamos papagajt, hogyan szelidithetnem meg oket?
Dobozban tudtam elhozni oket, elszurtam mert nem azt csinaltam, hogy a dobozt betettem a ketrecbe es ugy engedtem volna be oket. Kezzel ki a dobozbol es be a kalitkaba. Utolag rajottem, hogy nem igy kellett volna. Az egyik nagyon haragszik ram, a masik mar kevesbe. Folyton sziszeg, ha kozelitel, vagy benyulok hozzajuk. Szoktam ott ulni mellettuk, beszelek hozzajuk mint valami kis dilis, az elobb probaltam hogy nyujtok be egy kis kajat, hatha..leszartak. Furtoskolest nyujtottam oda a "szelidebbiknek", picit felt de belekostolt. Nem tudom mivel tudnam oket megszeliditeni. :/ Vagyis hogy hogyan. Bar lehet, soot biztos, hogy tobb ido kell nekik.. :( Azert ha tudtok tanacsot adni, nagyon orulnek neki! Elore is koszi, 17/F.
Ui.: A szobamban vannak, eleg halkak meg, ritkan csipognak. Kb multhet szerdaig alig ettek, utanna masnap egesz nap kajaltak.. Azota szinte folyamatosan.
Tegnap tettem be nekik, meg nem nagyon kostolgatjak. Dehat a tobbi kajahoz is csak napok utan nyultak. Addig alig ettek. :(
Koszi a tanacsot, probalkozom. :))
Ne higgy azoknak akik azt mondják, hogy párban esélytelen a szelídítés. Türelemmel simán menni fog. Tedd azt, amit az előttem szóló is írt: adj be nekik fürtöst, hadd harapjanak rá. Ennek a legtöbb papagáj nem tud ellenállni. Lehet, hogy el fog telni pár nap is, amíg megkóstolják, de várd ki ezt az időt türelemmel.
Ha ez megvan, akkor ez lesz számukra a jutalomfalat. Soha ne kapják ezt követően ok nélkül, mindig csak jutalomként. Ezzel egyre közelebb és közelebb tudod majd csalogatni őket magadhoz.
Legyél következetes: soha ne tegyél előttük hirtelen mozdulatokat, ne közelíts feléjük hátulról vagy felülről. De ne is viselkedj a természetestől eltérően, ez alatt azt értem, hogy a kalit előtt nem kell lábujjhegyen mászni és pofákat vágni. Úgy kell csinálni, ahogy az egyébként is szokásos, természetes. Beszélj hozzájuk sokat, tökmindegy hogy mit. A lényeg, hogy megszokjanak téged és a helyet is.
Ez időbe telik, madara válogatja hogy mennyibe. Két madárnál esetleg többe, de a bizalmukat mindenképpen el tudod nyerni, ha következetesen csinálod.
Fontos, hogy soha ne erőltess semmit: ha elhúzódik tőled, ha nem kér az odanyújtott fürtösből, azonnal állj le vele és ne erőltesd, ne "üldözd" vele, ne nyújtsd utána. Mindig annak kell történnie, amit ő akar, különben tartani fog tőled.
Koszi a valaszt. Igyekszem majd. :))
Par napja tettem be hozzajuk egy kolest es az egyik egybol (szo szerint) ratamadt. Most azt akarom, hogy nem rakok be nekik mindenfele magvat, csak minimalis mennyisegbe, hatha igy elkezdik kostolgatni a fortoskolest.
Az elobb egy fel kis rudat fogtam meg a kezembe a palcikajaval, az egyik mar csipegetett belole... :) Mar egyre jobban kezdenek "beszelgetni."
Az egyik nagyon haragszik ram... :( De remelem sikerul a bizalmukba ferkozni.. :) Nem szeretem mikor ilyen a viszonyom az allatokkal, hogy pl csak megetetem oket es kesz. Szeretek veluk minnel tobbet foglalkozni. . vegulis ok is csak elolenyek, igenylik. :))
Szerintem se higgy azoknak akik azt mondják párban nem lesznek szelídek. Nekem is ezt mondták amikor a hímhez akartam tojót venni. Aztán milyen jól megvannak szinte versengenek értem. :) néha még a tojó kicsit bizalmatlan felém de már kezdi észlelni hogy ha a hím ilyen velem akkor aggodalomra semmi ok. :D És már úgy eszek,iszok,tanulok,gépezek hogy a vállamon vannak mindig.
Amúgy a hím nekem is az első napokban nem is evett már azt hittem elfog pusztulni. :SS
És szerintem is ez a fürtös köles mint jutalom nagyon jó. Én úgy csináltam vettem két fajta madáreleséget és összekevertem őket és kézből oda nyújtottam nekik és a hím előbb rájött hogy finom de aztán amikor a tojó megkóstolta na akkor aztán csak... :D Rárepült a kezemre és onnan ette és szabályosan kitúrta a hímet :D Vagy nem is muszáj ám 2 féle eleséget összekevreni elég ha csak amit adsz épp kaját nekik kiveszed és után veszel a tenyeredbe és oda nyújtod feléjük. És simogasd őket bár én a hátát simogattam először és egyre feljebb aztán a fejét vakargattam ami nagyon tetszett a hímnek :D És nem tudom mióta van nálatok a hullámosok de azért kell kb 3 nap amíg a helyet megszokják a zajokat meg ilyeneket. Én még azt tudom mondani bár nem tudom mint a hullámos papagáj faj szereti-e a zenét de az enyémek imádják :D mindig kapcsolók be valami lassú zenét és elkezdik ütemre mozgatni a fejüket vagy csípognak rá :DD aztán egy gyorsabbat akkor már bevadulnak és úgy mozognak rá mint ha madár discoba lennél :P persze nem túl hangosan szoktam bekapcsolni nekik.. :D És ha valami kérdésed lenne hullámos papagáj témában nyugodtan írj :D Hátha tudok segíteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!