Most találtam egy ragadozó madarat kint a szántóföldön. Hazahoztam mert nem tudott repülni, láthatóan baj van a szárnyával. Mit tehetek érte?
Nem tudom meghatározni, hogy mi lehet a baja, ezért úgy döntöttem megvárom anyámat (holnap reggel jön haza, valamivel jobban ért hozzá, sok állatot megmentett már a saját módszereivel).
Lefényképeztem, meg tudnátok mondani, pontosan milyen madár (én egerészölyvre tippelnék)? Mit adjak neki enni? (egeret mégsem tudok fogni :/)
Nem lógatja mindkettőt,csak a képen látszik úgy :)
Simogatni nem akarom mert a végén még nagyon hozzászokik az emberekhez...az meg nem mindig jó :/
na jah a mi ölyvünknek is az volt a veszte, hogy bízott az emberben. egyszer csak eltűnt napokra, majd a természetvédelemnél dolgozó ismerős félholtra verve hozta vissza nekünk, mert egy ismeretlen ember beadta hozzá -.-
minden állatorvosi kezelés ellenére pár nap alatt meghalt, leszakadt a tüdeje, a veséje, a mája is darabokra szakadt...elképesztően elverték szegényt, pedig sose ártott a környező csirke állománynak...arra tippeltünk, hogy valaki féltette a szárnyasait és azért verte ennyire meg.
de ha vissza is akarod engedni, akkor is jelentsd be, hogy nálad lakik. valahol a természetvédőknél kell bejelenteni, nem tudom pontosan, mert nekünk ismerős intézte (a természetvédő akiről már írtam is).
és szerintem mivel vissza engeded, meg is fogják gyűrűzni, hogy nyomon tudják követni a későbbiekben :)
bár...ha olyan helyen laktok ahol nincsenek közvetlen szomszédaitok akkor lehet jobb nem bejelenteni, hogy nálatok van. mert ha vannak közvetlen szomszédaitok, akkor mindenképp érdemes bejelenteni (tehát ha valaki hallhatja, láthatja) egyébként nem fontos, mert lehet még a végén titeket büntetnének meg -.- csak ugye kitudja mennyire gonoszak a szomszédok, és elég magas a bírság ilyen esetekben...szóval érted...
a visszaengedésről is adok majd tippeket ha úgy látod, hogy készen áll. ez ugyanis nem teljesen úgy működik, ahogyan a tvben mutatják :) tovább tart a dolog, mint, hogy csak eldobjuk a levegőbe valahol és ő majd elrepül valamerre:)
Úgy tervezem elengedni,hogy oda viszem vissza ahol találtam. Ott ismeri a környéket,szerintem tudni fogja merre kell mennie :D
Legalább is szeretném így csinálni...neki is jobb lenne,meg nekünk is :) Nem tudom mit szólnának egyesek,ha jövőre egy egész család egerészölyv tanyázna a padláson (nekem bejönne),csak mert hagytam innen eltávozni és nem vittem el messzebb...xD
nekünk úgy mondták anno a szabadon engedést, hogy hagyjuk, hogy magától repüljön el tőlünk :)
szóval ez alapján én úgy csinálnám, hogy kinyitom az istállóm ajtaját és hagyom, hogy magától elrepüljön, amikor ő jónak érzi :) miután kirepült még egy ideig nem árt nyitva hagyni, és kikészíteni neki ételt. így amíg nem érzi magát biztonságban a környéken, vissza tud majd menni a biztonságot jelentő istállóba :)
bár ezzel a módszerrel valószínűleg a környéketeken verne tanyát és még többször visszalágotgatna, ha ezt nem szeretnéd akkor vidd ki oda ahol találtad, és figyeld a viselkedését. ha magától elrepül, akkor jó, ne dobd el ahogy a tv-ben látod :) lerakod a földre és látni fogod a viselkedését, ha elsőre nem akar elreppenni, vidd haza és többször próbálkozz vele.
az, hogy ott találtad még nem jelent semmit, lehet kilométerekkel arrébb volt a fészek, csak eddig elrepült. és lehet pont egy másik pár területén engednéd el, ami nem túl jó ugye :S
de én biztosan az istállós módszerrel próbálkoznék :) neki az a legkellemesebb :)
amúgy szabad megkérdeznem, hogy hol laksz? :) persze nem itt nyilvánosan, hanem mondjuk privátban megírnád? :)
Nekem is tetszik az istállós ötlet,csak az a gond vele,hogy errefelé elég...hát,hogy is mondjam...szemét emberek laknak (tisztelet a kivételnek). Biztos,hogy ha észrevennék,hogy a környéken egy ragadozómadár tanyázik,addig üldöznék míg el nem teszik láb alól :/
Úgyhogy maradnék az elengedős módszernél :)
Egyébként mekkora adag kaját célszerű adnom neki? Mert most egy nap kétszer (reggel-este) egy maréknyi feldarabolt csirkehúst kap. Kb. mint 2 egér,szóval egy nap négy egérnyit eszik meg (nemtom jobban leírni xD)
Csak nem tudom,hogy ez elég-e neki,mert megeszi mindet,és nem látok bele,hogy most jóllakott,vagy sem :D meg hát azt sem tudom,hogy a csirke mennyivel laktatóbb egy rágcsálónál...Gondolom,annyira nem lényeges,végül is a természetben sincs meg neki mindig a napi betevője,de azért jó lenne tudni,hogy mekkora az ideális adag...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!