Nagymamának milyen madarat, honnan?
Sziasztok! Nem értek egyáltalán a madarakhoz, nem is nagyon szeretem őket. Viszont a nagymamám borzasztóan magányos egy kis falu szélén egydül, és régóta töpreng a család vele együtt, hogy kellene neki valamilyen társállat féle. Kutyát nem szereti, csak messziről, de nevelni nem tudná, cicák a frissenfelásott kertbe kakálnak, és a virágot jobban szereti mint a cicát.
Vannak viszont tyúkjai, és a papagájok, meg más díszmadarak nagyon tetszenek neki.
Kicsit tartok tőle, hogyha a családra bízom a kérdést, akkor bemennek az első díszállatkereskedésbe, és megveszik az első papagájt, amit rájuk sóznak.
Mondom, madárban nem vagyok otthon, de gondolom náluk se sokkal jobbak a kereskedők, mint a kutyáknál, tehát nem így kéne hozzáállni.
Mi az amit idős néni el tud látni, nincsenek nagy igényei, de embercentrikus barátságos madár? Talán olyan lenne jobb, ami párban él, mert két madár biztos szórakoztatóbb, mint egy :)
És náluk hogyan van az a fiókákkal? A párban élő madártól csak el kell venni a tojást? Az nem viseli meg a tojót?
Na, szóval kicsit világosítsatok fel madártémában légyszi!
Megint utolsó vagyok.Mivel a nagymamád gondolom nem engedné ki a madarakat,ez a kalitka méret lenne a MINIMUM :
Nem olcsó mulatság.Ha meg ennél kisebbet vesztek...Hát,képzeld el,hogy egy WC nagyságú helyiségben kell leélned az egész életedet.Rossz lenne mi?Ha ilyen nagy kalitkára meg nem telik,felejtsétek el az egészet,nehogy már szegény madarak szívják meg...
A papagájok/madarak tartása se könnyebb mint a kutyáké, macskáké.
Rengeteg dologra kell figyelni a kalitkán belül( megfelelő ülőrudak, változatos etetés,stb). És hacsak nem egy szobai röpdét vesztek/csináltattok akkor mindennap több órára ki kell őket engedni a kalitkából és kint is sok mindenre figyelni,vigyázni kell. Mielőtt veszel neki mondjuk pár hullámos papagájt mindenféleképpen érdeklődj/érdeklődjön a nagymamád a tartásukról.
Ha átolvassátok ezt az oldalt akkor már nagyjából tudni fogjátok hogy hogyan kell tartani.
A papagájok tartása különbözik más állatokétól, mert ők vad állatok.
Nem úgy megy, hogy 1-10 napot érdeklődök, mit hogy kell csinálni, hogy kell tartani. Folyamatos tanulást igényelnek, papagájt csak olyan vegyen, aki komolyan érdeklődik utánuk.
Érdemes beszerezni jó pár szakkönyvet választás előtt.
Azt azonban érdemes tudni, hogy a könyvekben leírt kalitkaméretek nagyon régi adatok, amit csak egymásról másoltak az írók, aztán ez maradt meg.
A legalkalmasabb a szobai vagy kinti röpde.
Nekem volt egy ismerősöm: nagyon öreg nénike, akinek volt 1 hullámos papagája és nagyon szerették egymást. A papagáj gyakran volt kint a szobában és mindig rászállt a néni fejére. Amikor ott voltam, velem is barátságos volt a papagáj és rám is szállt, pedig nem is ismertük egymást. :)
De néniknek talán azért nem érdemes kiengedni egy madarat, mert nem tud rá megfelelően vigyázni...szerintem. Pl. a néninek a macskája megfogta egy párszor a papagájt...végül a papagáj kirepült az ablakon.
Az amúgy nem igaz, hogy a nénik nem szeretik a szőrös kisállatokat. Az én nagymamám pl. imádja a hörcsögöket, mindig volt. A baj csak az, hogy agyonra etette mindig mindenfélével. :) Már most nincs neki hörcsöge, mert már nem bírja takarítani...így már nem vettünk neki semmilyen állatot.
Köszönöm szépen a válaszokat! Természetesen éppen azért kérdeztem utána, mert nem szeretném, hogy a nagymamám örömére szenvedjen egy állat. Ha valaki állatvédő, akkor az én vagyok, ideiglenes befogadó vagyok, mentett cicám, rendszeresen járok menhelyre, tehát sajnos látom micsoda tudatlanság van állattartás ügyben, de mivel a madarak soha sem érdekeltek különösebben, ezért velük egyáltalán nem vagyok képbe.
Én is úgy gondoltam, hogy tenyésztőtől, de madárnál hogy van ez? Náluk is kennel név van, meg minden ? :D
És hogyan kell egy madarat tanítani? Én tuti klikkerrel állnék neki, de a nagymamámat nem fogom megtanítani klikkerezni azt hiszem :)))
Mármint itt most arra gondolok, hogyha kiengedi, akkor pl. hogyan hívja vissza? Kiengedés után van az etetés és a kajára bemegy a kalitkába? Vagy ugyanúgy parancsokra, kézjelekre tanítod jutalomfalattal?
Egyébként én is pintyben gondolkodtam volna az első olvasásaim alapján, de a kanári is lehet jó ötlet! Az nem bah, ha hangosan kiabál, nagyikám süket, úgyhogy talán külön örülne is neki :)
Érdemes tenyésztőtől venni.
A klikker egy hatásos tanítási módszer nem csak a kutyáknál hanem a papagájoknál is. A nagymamádnak is meg tudod tanítani szerintem mert nem nehéz a használata legalábbis a papagájoknál nem.
A kalitkába vissza mennek maguktól ha megéheznek vagy pihenni akarnak. De inkább egy óriási kalitkát vegyetek és akkor nem kell kiengedni mert állandóan figyelni kell őket kint.
Gondolom ez hülye kérdés, de a madarak szobatiszták? Mármint ha épp kint röpködnek, akkor is ürítenek, vagy hogy van ez?
Szerintem tisztességesebb megoldás lenne időnként kiengedni őket, nagyi se hülye, csak öreg :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!