Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Hogyan tudnám "elköltöztetni"...

Hogyan tudnám "elköltöztetni" a papagájaim? (lent részletezve)

Figyelt kérdés
Bizonyos okok miatt pár hónapra el kell költöznie tőlem a két hullámosomnak. Tőlünk 130 km-re fogadta be őket egy ismerősünk erre az időre. Nincs valakinek használható ötlete, hogyan kímélhetném meg őket az esetleges testi és lelki fájdalomtól? Értem ezek alatt azt, hogy, ha nem teszem bele őket egy kis, szűk dobozba, amiben az állatkereskedések is teszik őket eladás után, a rémülettől összetörik magukat(óriáskalitkában vannak, amiben repülni is lehet), ha beleteszem, sokkot kapnak, h egyszer csak, minden előjel nélkül betuszkolom őket, és fura hangot adó valamiben (kocsi) zötykölődnek másfél órát, majd egy új helyen tesszük őket ki, és ez meg fog ismétlődni, ha hazaköltöznek. Csak normális, és használható tippeket kérek, köszönöm előre is.
2011. ápr. 2. 10:38
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Annyiban mondjuk igazad van, hogy ha csak egy hónapot játszik vele, akkor lehet, h nem hagy benne maradandó nyomot. De itt kétszer 4-5 hónapról beszélünk, ami az ő kis életében már úgy hiszem, maradandó. Pláne, ha körülményekhez köthető (meleg-napsütés-erkély: medence)
2011. ápr. 2. 16:31
 12/18 anonim ***** válasza:

Szerintem ha félévig használja akkor is elfelejti pár hónap alatt.

Tavaly vettem a nimfámnak hámot és 1 hónap alatt hozzászoktattam majd kb. 2 hónapon keresztül mindennap ráraktam és kivittem az erkélyre vagy az utcára mégis a hidegebb hónapok alatt elfelejtette és most újra hozzá kellett szoktatnom. Még a nagyobb madarak is elfelejtik télen ha nem rakják rájuk.

2011. ápr. 2. 19:01
 13/18 anonim ***** válasza:

A tapasztaltabb madártartók, tenyésztők ilyenkor a fejükhöz kapnak, amikor sokan azt hiszik, a madarak nem emlékeznek. A madarak évekre visszamenőleg emlékeznek dolgokra. Az más tészta, hogy a hámtól elszokott, de nagyon jól tudja azt a madár, hogy az mire jó, és miután felkerült rá, utána mi következet: repülés, "szabadság". Nem szabad ezeket a kis szárnyasokat alábecsülni, mert hihetetlen eszük van és nagyon szeretetre méltó lelkük, mindegyiknek. Az itteni hozzászólásokban is látszik, hogy minden madár más egyéniség. Sajnos hajlamosak arra, hogy ha már egy effektív szelíd madár visszavaduljon, ha egy félénkebb, vadabb madár kerül a társaságába. Persze ez fordítva is történik sokszor, és olyankor lehet látni, melyik madár áll feljebb a ranglétrán.

Csak hogy a kérdésnél maradjak: dobozt nem igazán ajánlom a költözéshez, inkább a saját kalitkájukban, ha befér a kocsiba, esetleg annyi még javít a dolgon, hogy letakarod úgy, hogy csak egy oldalon lássanak ki, ami felétek néz, így a hirtelen felbukkanó dolgok a kocsi körül nem rémítik meg őket (gondolok itt teherautó, busz, stb, ami nagyobb a kocsinál). Sikeres és jó költözést kívánok !:)

2011. ápr. 5. 09:50
 14/18 anonim ***** válasza:
Azt hogy nem emlékeznek azért írtam mert már tapasztaltam ilesmit. Pl. Megtanítottam a nimfámat pár trükkre és 2 hónapon keresztül mindennap gyakoroltam is vele. Majd 1 hétre a kalitkába kellett hagynom mert meghúzta a lábát és az orvos ezt javasolta. 1 hét után se forogni se mást nem akart pedig azelőtt még akkor is forgot ha nem kapott érte jutalmat. Újra meg kellett tanítanom mindenre és ugyanúgy viselkedett mint amikor először tanítottam meg neki.
2011. ápr. 5. 10:39
 15/18 anonim ***** válasza:
Én mint sok madaras tulajdonos és lassacskán tenyésztő, vallom, hogy kiváló memóriájuk van a madaraknak. Nem tudom a tiéd miért nem csinálta meg a trükköt, lehet csak pusztán kijött a gyakorlatból, vagy valami más rossz dologgal összekapcsolta és nem akarta többet csinálni. Lehet akkor húzódott meg a lába, és utána pedig félt megcsinálni.
2011. ápr. 5. 17:05
 16/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kedves hozzászólásaitokat! Jelenleg azon gondolkodom, hogy nem az óriáskalitkában, hanem egy régi kisebbel (amikor csak 1 hullámos volt, ráméretezve) szállítom majd őket, így repülni nem tudnak, az sem lesz nekik szűk, látni fognak engem is. A dobozt már elvetettem, én lettem depressziós a gondolattól, hogy belegyömszöljem őket... hát akkor ők mit élhetnének át.

A madármemória kérdésnél azon gondolkodtam, hogy nem lehetséges-e, hogy a trükköket, hámot nem felejtették el, egyszerűen nem volt összhangban a természetükkel, így egy ideig oké volt, jó játék, de nem bánták, hogy egy-két hónapig nem kellett csinálniuk, így, ahogy már egyszer írtam: 'játsszák az amnéziást'? Az én Csurim kalitkaajtaját csak úgy nyitjuk ki, ha ő azt kéri egy puszival az ujjunkra, és ahogy megjött az új párja, akinek ez, mint semmi más újdonság sem, jött be, próbálta kijátszani ezt a szokást (úgyis kinyitjuk, ha nem ad puszit, akkoris, mivel az új nem hajlandó rá, így neki sem kell). Aztán egy-két hónap múlva visszaszoktatta magát a rendszerre.

2011. ápr. 7. 09:58
 17/18 anonim ***** válasza:

Szeretnék belelátni sokszor a madarak fejébe, mégis mi játszódik le bennük, az biztos.:)

A kiskalitkás módszer tökéletes. Én a hétvégén megyek monorra, a kisállatbörzére, és én is egészen pici kalitban viszem és hozom a madarakat. Kb 20x15x20-as méretű, nehezebben törik össze magukat. Azt az időt kibírják ilyen kis kalitban, neked is kifogják :)

2011. ápr. 8. 17:03
 18/18 A kérdező kommentje:
Sok sikert a börzéhez, és köszi a tanácsot/megerősítést! :)
2011. ápr. 9. 20:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!