Honnan szerezzek Dolmányos varjú fiókát?
de nekem csak kb 3-4hetes fióka érddekelne:s
de uzenem nekik gyógyuljanak meg:)
"Sehonnan, VADállat, nem HÁZIállat! A természetben a helye!"
Az ilyen hozzá nem értők jobban tennék, ha nem szólnának bele. A varjúfélék a legjobban nevelhető madarak. Rengeteg vadász, erdész tartja őket. Régen is tartották őket. Megszelídül.
Keress erdész, vadász ismeretségeket. Biztos, hogy egy-két kapcsolat után eljust olyanhoz, aki tud segíteni. A monori kisállatbörzén is szoktak varjúfélék lenni. Vagy, ha bevállalós vagy, akkor szerezhetsz magadnak is, ha kifigyeled, hol van a fészek. Előtte mindenképp olvasgass róla!
Ezt a fórumot ajánlom: [link]
Szerintem meg azok tennék jól, ha nem szólnának bele, akiknek szövegértelmezési problémáik vannak. Nem azt írtam, hogy nem szelidül meg, hanem hogy vadállat, nem háziállat vagy díszállat. Miért nem jó papagáj vagy ilyesmi? Miért kell a természetes környezetéből kivenni egy vadállatot? Te mit szólnál, ha bezárnának egy erdőbe a lakásod helyett?
Persze most nem arról beszélek, hogy találok egy sérült madarat és a gyógyulása után elengedem. Mert az rendben van. De ketrecben tartani egy vadmadarat?? Az meg külön szomorú, hogy a vadászok, erdészek is ezt csinálják. Bár már olvastam olyat is, hogy simán lövöldöznek védett madarakra is a vadászok, mert kell a kitömött madár dísznek.
"Szerintem meg azok tennék jól, ha nem szólnának bele, akiknek szövegértelmezési problémáik vannak. Nem azt írtam, hogy nem szelidül meg, hanem hogy vadállat, nem háziállat vagy díszállat."
Nincsenek szövegértelmezési problémáim. Nevezheted vadállatnak, valóban az, de ettől még ugyanúgy megszelídül, mint egy papagáj. Semmi jelentősége nincsen.
"Miért nem jó papagáj vagy ilyesmi? Miért kell a természetes környezetéből kivenni egy vadállatot?"
A papagáj természetesen jó, annak, aki szereti. Megmondom neked, hogy én személy szerint rühellenék papagájt tartani. Ha adnának egyet, persze nem lenne szívem kidobni, mert szeretem az állatokat. De amíg van pl. szajkó, addig nem vennék magamtól. Egyszerűen nem szeretem. "Műmadárnak" tartom. És ha belegondolsz, sokkal inkább ki van szakítva természetes környezetéből az a papagáj, ami eredetileg esőerdőkben honos. Láttál már Magyarországon vadon papagájt? Ha a válasz nem, akkor ki van szakítva a környezetéből. A papagáj semmivel nem "kisebb bűn" ha így tetszik, sőt inkább nagyobb, mint egy dolmányos varjú.
"Te mit szólnál, ha bezárnának egy erdőbe a lakásod helyett? "
Mert ha papgájt tartasz, azt nem zárod be, mi? Az már olyan madár, aminek úgyis mindegy, elvégre "díszállat", ugye? Biztos arra gondolsz, hogy egy papagájt eleve tartásra tenyésztenek. Talán, de attól még madár marad. Hallottam, hogy véletlenül kirepült papagáj a város közepéből egyenesen az erdő felé vette az irányt. Az a madár életében nem látott erdőt, kalitkában nőtt fel!!! Szóval egy papagájnak pont ugyanolyan. Csak az a baj, hogy ha az ember madarat akar tartani, akkor rögtön a papagáj meg a kanári ugrik be. Ez azért sajnálatos, mert a magyar madarak ugyanolyan alkalmasak tartásra. Megmondom, miért ilyen elterjedt a papagáj: mert remek hangutánzó. De ha az átlagember tudná, hogy ugyanez igaz a hazai varjúfélékre is, akkor legalább azokat tartanák, amiknek semmi bajuk ezzel az itteni éghajlattal.
És mondok még valamit: kívülről nézve valóban embertelenségnek tűnik benn tartani egy ketrecben bármilyen madarat (bár ezek szerint szerinted a papagájokra ez nem vonatkozik, nem értem, ők mitől lennének mások), mivel egy madár több négyzetkilométer területhez van szokva. Részben így van, de a fiatal madár nagyon alkalmazkodó, hamar megszokja a kalitkát. A dologban egyébként az a legszebb, hogyha ügyesen neveled, nyugodtan elengedheted, visszajön, mint egy kutyus.
Szóval ezt a vadmadár-díszmadár kérdést nyugodtan felejtsd el. A papagáj a saját élőhelyén ugyanolyan vadmadár. Annyiban igazad van, hogy van olyan madár, ami tényleg soha nem fog megszelídülni, ha vadon fogod be. Ilyen nálunk pl. a fácán. Egyszerűen vagy elszökik, vagy szétveri magát. Ő tényleg a tipikus "vadmadár". De ez egyszerűen nem annak a függvénye, hogy boltban kapható-e vagy nem. Szerintem a madár életmódjával és intelligenciájával van összefüggésben. Egy papagáj semmivel nem lesz szelídebb, mint egy szajkó, ha ugyanúgy neveled. És a szajkó legalább magyar madár, és nem külföldi színes bohócmadárra költöd a pénzed, hanem beszerzel egy szép hazai madarat ingyen. Parasztgyerekek évszázadokon keresztül csinálták. A vadászokat meg erdészeket meg szerintem hagyd békén, valószínűleg jobban értenek ehhez, mint te.
Énis az utolsó válaszolóval értek egyet:)
A papagájokal is ugyanez a helyzet csak ott annyi a különbség hogy a varjú magyar a papágáj meg esőerdőkben él...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!