Nagyon nagyon nagy szükségem lenne most válaszokra! Nem tudom, hogyha csibekeltetőt veszek, akkor csibebújtatót külön kell vennem? Mert én kerestem csibebújtatót minden honlapon, mindenhol, és nem találtam!
Hátha ér valamit:
Bújtatás
A 39. 40. napon a tojásokat lehelyezzük a bújtatóba.
A bújtató: ugyanaz mint a keltető (hőfok), de forgatás nincs. Bújtatni lehet az eredeti keltető bújtató részében, vagy egy külön erre a célra használt bújtatóban. Lényeg: a körülmények egyformák. Lámpázással a 42. nap körül könnyen megállapíthatjuk, hogy az embrió betört-e a légkamrába (pipping). Ha igen,. Akkor a tojás légkamra felőli végén kis lyukat csinálunk. Ezzel biztosítottuk, hogy amennyiben a kikelés elhúzódna, az embriónk nem fulladhat meg. A kis strucc szól mielőtt a tojásból kikelne. Ez a csipogás a természetben segít összehangolni a kelést. A tojó a tojás azon pontját töri fel a csőrével, ahonnan a csipogást hallotta, és így segít a kelésben. A mesterséges keltetésnél a keltetőgép zaja elnyomja ezt a kis alig hallható hangot, ezért ha képtelen magátol kikelni, akkor segíthetünk. A kelésre érett tojás légkamra felőli kibontásánál szemmel látható az érettség foka.
Ha a chorioallantois membrán felszíne nem tartalmaz vért, felszínén sötétbarna beszűrődéseket látunk, akkor kelésre érett az embrió. Ellenkező esetben közbeavatkozásunk vérzést okozhat. Ha a légkamrát teljesen felnyitottuk, a kismadár fejét óvatosan ki kell szabadítani. Ezután szemmel láthatók az életfunkciók.
Kis pihenés után, ha a kitörés nem indul meg, tovább segíthetünk. A segítséggel kikelt kismadaraknál a köldök általában vérzik.
Ha a sziktömlő kívül van, fertőtlenítés után (pl.Betadin) simító mozdulatokkal nyomjuk be hasfal alá.
Fertőtlenítős mullpólyát néhány órára rárakhatunk. A kismadarak száradása után a mullpólyát távolítsuk el!
Az egészséges csibéknek száradás után selymes tollazatúnak kell lennie. A tojás kevés súlyvesztése és a kelési erőfeszítések miatt, a kikelt madarak lábai esetenként oedémásak. Ez a tény figyelmeztet, hogy a tojás súlyvesztése kevés volt a keltetési idő alatt. Ahogy a kismadár elkezd mozogni, a lábai általában 2-3 nap alatt rendbejönnek. A 2. napon teszünk be forralt vizet tartalmazó itatóedényt. Ne ijedjünk meg ha csibénk nem kezd el azonnal inni. Fontos, hogy a kelést gondos figyelemmel kísérjük, a kikelő kiscsibéket a tojásszámok alapján jelzéssel (pl.írható tépőzár) lássuk el. Az egyed kartonjára a szülési adatokat vezessük fel.
4.-5. napos koruk után kapnak először enni indítótáp darálékot, aprított áztatott szárított csalánt. A sziktömlőben kb. 5 napra elegendő tápanyag van.
Lényeges, hogy a 4.-5. nap előtt táplálékot ne adjunk, mert ezzel a sziktömlő felszívódását segítjük. A kismadarak immunrendszerének beindulásához a sziktömlő tartalmának felszívódására van szükség.
A bújtatótálca aljára jánlatos fehér ruhát helyezni, melyet naponta 2-3 alkalommal tisztára kell cserélni, a kikelt kismadarak mellől a tojáshéjdarabokat folyamatosan távolítsuk el.
itt találtam: [link]
Sok sikert, vásárolható bújtatót én sem találtam.
Előző vagyok:
Valamint találtam egy embert, akinek lenne eladó bújtatója, hátha érdekelné, nem tudom mennyi csirkének szánja.
Bujtatót ott alkalmaznak, ahol folyamatos a termelés és a keltető mindig ki van használva.
De kicsiben a keltető egyben a bujtató is.
Pár tizeddel lejjebb veszed a hőmérsékletet, emeled a páratartalmat, leállítod a forgatást.
Az én keltetőmben még el kell keríteni a ventillátort, mert belegyalogolnának a csibék...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!