A baromfifélék - csirkék, kacásk - is fogékonyak a pavlovi reflexre?
Gondolok itt arra, hogy egy adott ingerre be lehet "programozni" egy adott viselkedést.
Pl ha a tyúkokat este egy bizonyos hangsor kíséretében terelgeti be az ember a tyúkolba, akkor idővel elég lesz lejátszani a hangsort, és bemennek maguktól?
Olyan mértékben, hogy akinek nagy területen (több hektár) vannak napközben a baromfiai, az szépen betanította nekik a légkürt hangját, és csak meg kell nyomnia, jön minden állat haza, amikor kell.
Betanítás alatt értem: amikor morzsolt főttojást adott, megszólaltatta a kürtöt.
Ludak kifejezetten okosak, jól idomíthatóak - volnának, ha nem lennének ennyire önfejűek és temperamentumosak.
Kacsa már más tészta, ahogy a kakasnők is. A kakasokat amennyire eddig tapasztaltam nem nagyon lehet nevelni, agresszív reakciót vált ki náluk kb. minden.
'ahogy a kakasnők is"
Azok meg mik? Vagy a tyúkokra gondolsz, nem tudod hogy hívják?
4.
Tudom, hogy tyúkok, de a kakasnő kifejezés hangulatosabb :)
7.
"kakas jegyének női szülötte a kakasnő"
Mert ez nem béna, mi? Hát de.
Jókai Mór: Egy magyar nábob intrójában olvastam ezt a kifejezést, onnan vettem át.
"MEGKÖLTÉS: ez megint új szó: Én csináltam. Azért csináltam, mert eddig nem volt, s szükség volt rá. írókra nézve ez műszaki kifejezés. Meghatározója annak az agyműködésnek, amíg az író egy alapeszméből, amit tárgyul elfogadott, egy egész művet megalkot. A magyar nyelvben igen szerencsés szó az, hogy „költ", mert kétféle értelmet fejez ki tökéletesen: azt, hogy „dichtet" és azt, hogy „brütet". S ez a kettő az írói működésnél együtt jár. Kissé mókás helyzet ugyan, ha elképzeljük, hogy ül az a romantikus tollas azon a tikgömbön,* saját fantáziája melegével iparkodva azt kikölteni, s maga sem tudja, hogy mi lesz belőle, ha kikel? Talán kakukk? vagy éppen lidérc? (baziliszk). A realisztikus tollas már komolyabban végzi; ő a tapasztalat, az életismeret egyiptomi kemencéjébe rakja be az eszmetojását, aminek a héjára már rá van írva a név: ,,Creve coeur", a hévmérő szerint aláfűt s bizonyosra működik. Hát én a galamboktól vettem a példát. A galambköltésnél felváltja egymást a nő és a hím a fészken. A nő a fantázia, a hím a tapasztalat, az emlékezet, az ítélő ész. Ezeknek együtt kell az új költeményt életre melengetni. * Ezt a szót egy nevezetes írónőtől sajátítottam el, aki a tyúkot »kakasnő« névvel jelzi. (J. M.)"
Szerintem aranyos.
"Szerintem aranyos."
Lehet, csak nem szakszerű. Szóval nem mindegy hogy milyen kontextusban használjuk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!