Ma (1 órája) találtam egy bokorban egy rigófiókát, és mellette volt az anyja... halottan.A kisrigófiókát hazavittem szilviában és dobozban. Kérdem hogy, hogy mit mikor és mennyi ételt, és milyen ketrecet csináljak neki, stb ?
Pont ezért keress szakértőket, az ország egész területén vannak önkénteseik:
Ha nem akarod, hogy elpusztuljon a fióka, ne kísérletezz a felnevelésével.
Még róluk tudom, hogy szakértők:
Tinikoromban én is hasonlóképpen találtam egy madárkát, a kutya hozta elő a szájában, de nem bántotta, csak letette a teraszra. A kismadár sokkos állapotban volt. Ez már több mint tíz éve volt, így nem emlékszem pontosan minden részletre, de amire igen, azt leírom.
Én azzal kezdtem, hogy egyből írtam egy e-mailt egy szakértőnek (talán pont a Hortobágyi Madárkórháznak, már nem emlékszem). Viszonylag gyorsan azt a választ kaptam, hogy a madarat mindenképpen erővel (!) kell etetni és itatni, mert magától (ha csak leteszed elé a vizet, ennivalót) nem fog sem enni, sem inni, és nagy eséllyel elpusztul.
Itatni fecskendővel kellett úgy, hogy egy ember szétfeszíti a csőrét, egy ember közben befecskendezi a szájába a vizet. Mi ezt tesómmal ketten csináltuk. Már nem emlékszem, naponta hányszor kellett itatni, de egy szakember biztosan megmondja.
Etetéshez lisztkukacot vagy macskakonzervet (amelyik van otthon) javasolt a szakember. Mi macskakonzervet használtunk, mert az volt. Az etetéshez ugyanúgy két ember kell, és a csőr szétfeszítése után a nagyon picike falatkákat egy kisebb csipesszel kell lenyomkodni a madár torkán addig, amíg le nem nyeli. Sajnos csak így megy. Arra szintén nem emlékszem, hogy naponta hányszor kell ismételni a műveletet.
Mi néhány napig, talán egy hétig így etettük, itattuk a madarat, közben végig bent volt a szobámban és gubbasztott. Néhány nap után már erőre kapott, és kisebb köröket röppent a szobában. Anyukám egyszer kivitte levegőzni a teraszra, de egyszer csak elrepült a társaival... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!