Milyen oltások kötelezők és melyek ajánlatok egy szoba macskának?
Macskàknak nem kötelező az oltás. Viszont nagy számban pusztulnak el olyan betegségben, ami vakcinàzàssal megelőzhető.
Szerintem a kombinált oltás, a leukozis oltás és a FIP elleni erősen ajánlott. A veszettség ellenit is szokták mondani, de szobacicaként gyakorlatilag 0 az esélye, hogy veszett állattal találkozzon.
Az első hármat viszont mindenképp ajánlom, akkor is, ha benti.
Minimum a kiskombinált oltás, ajánlottabb a nagy kombinált. Veszettség elleni csak akkor érdemes, ha más állataid is vannak, kutyával az élen.
Kölyökként náluk is van oltási program, mint a kutyáknál, később évi egyszer kell csak.
Ha felnőttként kezded az oltást, az elején kétszer kell megkapja kb egy hónap különbséggel, utána szintén évente.
A nagykombiban benne van a leukózis elleni is.
Amúgy a mi dokink is csak a sima kombit nyomatja (amit kicsinek írtam :) ), bár kikötötte, hogy mindkét macskánk legyen tesztelve fiv/felvre (hogy tuti ne kaphassák el egymástól), és szigorú szobafogságban vannak - bár amúgy is lakáscicák a belvárosi forgatagban, szóval nálunk ez nem gond. :)
Szerintem érdemes beadatni az ajánlottakat is ha kiszökik a cica megúszhat pár csúnya betegséget.
Illetve ha annyira megharap/karmol valakit hogy orvoshoz kell menni vele és nincs veszettség oltása simán lehet hogy karanténozni kell az illetőt meg beoltani (nem egy kellemes oltássorozat) szóval a veszettség elleni oltással el lehet kerülni a hercehurcát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!