Miért gondolják az emberek azt, hogy ha ivartalanítva van a cica akkor nem fog elkóborolni?
Ivartalanítva vannak a macskáim, nem kóborolnak el.
Kiskorukban 2-3x kellett megállítani őket az ajtóban, azóta 6 év telt el és soha az életben nem léptek meg, ha nyitva hagytam az ajtót, akkor sem, mindig leülnek a küszöbnél olyankor. Pedig ki szoktam vinni, engedni őket néha a körfolyosóra, tudják hogy mikor mehetnek, mert szólok nekik. Tudják, hogy csak a mi oldalunkon mászkálhatnak, nem léptek el soha semerre. Ha valaki közeledik, beszaladnak a lakásba, ha hívom őket, szó nélkül bejönnek, max. akkor nem, ha éppen vadászatban vannak, de akkor is csak ki kell mennem és már iszkolnak is befelé.
Most vagy engem és a macskáimat kéne Nobel-díjjal kitüntetni, vagy szarul neveled őket.
Egyedül nevelem a gyerekem és felháborít, hogy a gyerekre fogod.
Ha én meg tudom oldani, hogy menjen ki a macska, akkor te is.
Ha jön a futár, várhat, amíg bezárod a macskákat az egyik szobába.
Mi a fontosabb? A másik 5 perc várakozása vagy a macskáid élete?
Még jó, hogy a kutyákat nem engedik ki, hogy bandázzanak..
Szép is autóval kerülgetni a macskákat az úton, a tartójuk ezzel veszélyezteti a gyerekem épségét..
Abban viszont igazad van, hogy az ivartalanítás nem változtat azon, hogy a macska ki akar e menni, vagy sem.
Amelyik cica lakásban nőtt fel, az fél a kintléttől, de azért néha bepróbálkozik szökéssel. Sajnos egyszer velem is előfordult, szerencsére épp esett, a macska nem tudta, mi van, mint az őrült rohant vissza a házba.
Amelyik macska kint nőtt fel, az ivarosan és ivartalanul is kilógna az ismert világba.
A macskáknak eleve van 1 territóriumuk, amit bejárnak rendszeresen, X kilométeres körzetben.
Ivartalanítással az előzhető meg (a nem kívánt szaporulaton túl), hogy nem kapnak el halálos betegségeket a párzással, nem verekednek össze és nem 6 faluval odébb kóborol egy nőstény vagy egy kandúr miatt.
A felelős állattartás egyik alappillére az ivartalanítás. A másik pedig az, hogy úgy kell kialakítani az állat életterét, hogy az ne legyen balesetveszélyes. Ergo nem mehet ki az utcára, mert ott elütik, elkapja egy kutya, ellopják, megmérgezik vagy megkínozza valami elmebeteg. Sok helyen van kint pl.egérméreg, ami szintén életveszélyes a macskára ha elkapja az egeret.
Ha ennyire nem maradnak meg bent, akkor viszont meg kellene oldani a macskabiztos kerítést vagy egy kennelt, ahonnan nem tudnak kiszökni.
Mellesleg ha a másik oldalról nézzük az sem vicces, amikor kiugrik a macska eléd az úton és mérlegelned kell, hogy nyomhatsz-e satuféket anélkül, hogy valaki beleszállna a valagadba vagy el tudod-e rántani a kormányt úgy, hogy ne az árokban köss ki. Szóval balesetveszélyes is.
Egyetértek, mi is ezért ivartalanítattuk a másik kettőt is és ő lett volna éppen soron, de még előtte elszökött. Kerestük, nem lett meg.
Egyébként erre a falukban egyáltalán nem szokás bent tartani a macskát 10/9 macska kint él. Tehát nem hittem, hogy ekkora probléma ha néha kimennek.
Örökbefogadott utcamacskánk van, kettő is, mégis bentiek, az ágy közepén horkol mindkettő. :) Ez butaság, hogy aki egyszer kinti volt, nem lehet beszoktatni. Imádnak az ablakban ücsörögni, de ennyi. Van olyan macska, aki tényleg nem való szobacicának, de maradjunk annyiban, hogy a töredéke annak, amit itt olvasni lehet (jajj hàt depis volt és/vagy szökik), csak ez egy szuper kifogás a gazda felelőtlenéségére, a nevelés hiányára vagy szimplán az oda nem figyelésre.
A téglafal tetejére lehet egyébként forgó bigyókat szerelni (ezt hívják macskabiztos kerítésnek), ami kifelé és befelé is meggàtolja a macskág abban, hogy átugorjon, mert nem tud megkapaszkodni és mozog és csörög stb. Illetve arra kell figyelni, hogy ne legyen olyan fa az udvarban, amiről tetőre vagy falon kívülre juthat. Szerintem ez egyszerűbb, mint kifutót építeni, de kinek mi.
Tudod mi volt még régen? Szabadkőművesek, jobbágyok, rabszolgák, reneszánsz meg hippikorszak. Ja, meg járványos gyermekbénulás, soroljam még?
Az idők változnak, az emberek meg megtanulják, hogy lehet jól tartani és nevelni az állatokat. Kivéve, akik nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!