Hogyan változtassam meg a macskám éttendjét?
Sziasztok!
Van egy négy éves ivartalanított, kinti-benti, nőstény cicám, eddig nem
én neveltem őt.
Azért szeretnék az etetésen változtatni, mert most nagyon rossz kajákat kap.
Konzervet (nagyon olcsó, 4% hústartalmú) és alutasakost (Friskies, Kitekat) is eszik, napi kétszer kap belőle, reggel és este. Emellett mindig kint van neki a száraz, az Kitekat.
Szeretnék prémium tápra váltani és jobb nedves eledelre. Olvastam, hogy a prémium táp mellett nincs erre feltétlenül szükség, de nagyon szereti őket.
A kérdésem az lenne, hogyan változtassam meg az étrendjét? Eleinte keverjem össze a jelenlegivel? Vagy felváltva kapjon belőle?
Illetve félek, hogy válogatna, a prémium tápokat eddig mindig nagyobb kiszerelésben láttam. Nem tudtok esetleg webshopot, ahol kisebb kiszerelésben lehet kapni, hogy végigpróbáljunk párat és kiválassza, neki melyik ízlik a legjobban?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Nem tudom,ezt tőle kérdezd meg.
A hófehér cica viszonylag ritka, szóval nem átlag cirmoscicát kell elképzelni. Ja, és mindegyik cicának lelünk gazdát, egyet se dobunk ki az útra.
Mellesleg ennek a témának mi köze a macskák étrendjéhez? Ja, hogy csak kötekedni akartál egy jót, értem...
Már bocs, de nekem nincs macskám (csak jövőre lesz, ha elköltöztem a panelból), így aztán szaporító sem vagyok. Sőt mi több én is ivartalaníttatni fogom az enyémet, szóval a kirohanásod teljesen felesleges, a kérdésem nem kötözködés volt, hanem kíváncsiság. :)
Viszont ameddig korlátlan számú kiváló génállományú de törzskönyvtelen rövidszörű cicát lehet szerezni jelképes összegért, addig pénzt kiadni egy tenyésztett példányért nonszensz.
Mi orvosi javaslatra neki főzött fűszerezetlen csirkecombot, nyers vagy főtt májat és néha tojást vagy jobb minőségű alutasakost adunk neki (első kettő az orvosi javaslat, de az nem túl változatos). Néha megeszi a maradék bundáskenyeret ha úgy van, és szereti a főtt kukoricát is.
Régen szintén rosszabb konzervet és száraztápot kapott. Egyik napról a másikra váltottunk.
Mi magunk ivartalaníttattuk és oltottuk, FeLV és FIV ellen. Az egyik cica pont a szembeszomszédunkhoz került mellesleg. Nem képzeled ugye, hogy vadidegeneknek adjuk oda, meg Jófogászon hirdetjük...nem nepperek vagyunk a zsibin.
Nem mellesleg a házicica vidékre sokkalta jobb választás, mint a mindenféle túltenyésztett, életképtelen fajtiszta macskák, akik egy molylepkét nem tudnának levadászni, nemhogy egeret. Nálunk sajnos van egér, pocok,de néha még patkány is. A macsekoknak hála a rigók pl. feleannyi cseresznyét nem tudtak ellopkodni a fáról, mint tavaly.
Na de elég az offolásból: az alapjavaslatom még mindig ugyanaz: egyen heti 2-3 napon nyers húst is, de a főtt-sült hús is megteszi. Nem kell állandóan a méregdrága dobozos tápot tolni neki, attól persze hogy finnyás lesz.
Össze-vissza beszélsz utolsó, minden macska "fajtiszta", mivel maga a macska egy faj. :) Gondolom a fajtatisztára gondoltál. FIV, azaz macska AIDS ellen pedig nem létezik védőoltás. Manapság pedig a legtöbb ember nem haszonállatként, patkányvadásznak tartja a macskát, hanem házikedvencként, urambocsá' családtagként. És nem, normális ember nem örül annak, ha a macskája tizedeli a védett rigóállományt.
Az "állatorvos" szóval pedig lehet dobálózni, elég tapasztalatom van az állategészségügyben ahhoz, hogy kijelentsem, az állatorvosok egy része nem igazán ért az egyes állatok ideális táplálásához, vagy az állatok etológiájához. A betegségek diagnosztikájához, és a gyógykezeléshez, az adott szakterületükhöz értenek, és ennyi. Jó példa erre, hogy van amelyik kifejezetten BARF, azaz nyers etetés-párti, van amelyik pedig kimondottan ellenzi azt. Akkor melyiknek van igaza? :) És van olyan is, aki az olyan orvosi márkákra esküszik, mint pl. a Hill's, ami mások szerint egy rakás sz.r.
#17, ne keveredjél fogalomzavarba. A "fajtiszta" megjelölés a törzskönyvezett, egyértelműen beazonosítható macskát jelenti. A különböző fajtájú keverék macskák nem fajtiszták. Ja, és van FIV ellen vakcina:
Ez a kijelentésed pedig, hogy a legtöbb ember nem haszonállatként tartja a macskát, úgyszólván minden valós alapot nélkülöz. A feketerigó Magyarországon védett csak, a seregély pedig sehol sem.
Az pedig szintén elég vaskos kijelentés tőled, hogy az állatorvosok egy része nem ért a munkájához. Biztos van ilyen, de messze nem ez az általános. Valami forrást esetleg tudnál mutatni erre?
Leírtam világosan, hogy amire te gondolsz, az a fajtAtiszta! Nyugodtan nézz utána. Az ember által egy FAJon belül háziasított, kitenyésztett egyedek körét nevezzük FAJTÁnak. Ennek megfelelően minden kutya fajtiszta, de nem mind fajtatiszta. Nem tudom te hol élsz, de nálunk Magyarországon nincs vakcina a FIV-re. Ha pedig oltattad leukózisra és AIDSre, akkor hogy lehet, hogy Calicire, Rhinothracheitisre, Herpesre és Parvora nem?
Én nem azt írtam hogy nem értenek a szakmájukhoz az állatorvosok. De a kutyák és macskák táplálására vonatkozóan nincsenek az állatorvosi körökben elfogadott egyetemes igazságok. Teljesen egyénfüggő, hogy ki mit preferál, de ezt is kifejtettem az előző válaszomban. Itt Magyarországon igenis vannak olyan állatorvosok, akik nettó baromságokat beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!