Befogadtunk egy kobor cicat baja lehet az oltastol?
4-5 eves cica lehet
Szeretnenk rendbe tenni ivartalanitani
Az lenne a kerdesem mert utana olvastam milyen oltasok vannak
es a legtöbb oltas par hetes korbam kell kapni elöször 1-2 szer
aztan evente
Na ö sztem sose volt oltva
Ha beadatjuk neki a kombinalt,leukozis v barmelyiket
lehet baja attol h nem kapta meg kiskoraban?
4-5evesen egyböl egy felnött adagot kap?
Végeztessetek vírustesztet a cicuson. Ha a teszt negatív, megkapja az oltást, és évente kell emlékeztető oltás. Az én macskám is felnőttként lett oltva ugyanígy. Kismacskáknál azért van kezdetben sűrűbben, mert az immunrendszerük még gyengébb.
Ha viszont a teszt pozitív lenne, nem szabad oltani. Az állatorvos tudni fogja, milyen teszt kell meg az oltás menetrendet is.
Gondolj bele, mennyi mentett cica van alapítványoknál, őket is felnőttként kezdik oltani.
A miénket is, semmi baja nincs. :)
Annyi a lényeg, amit az első is elmondott, bizonyos betegségekre (jellemzően fiv/felv) szűrni szokták oltás előtt.
Illetve döntsd el előre azt is, hogy kinti vagy benti cica lesz-e, mert attól függ az is, hogy milyen oltások kellenek neki. Benti cicának, aki egyedül él (vagy szintén szűrt egészséges cicák társaságában), annak elég csak a kombi. Kinti cicának érdemes a veszettség, leukózis, stb.
"Ha viszont a teszt pozitív lenne, nem szabad oltani."
Ez a FIV-re vonatkozik? Azért kérdezem, mert itt egy másik kérdésnél az állatorvos FIV-es cicát akar mindenképpen beoltani.
Ez az: https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__macskak__9391126-seg..
Köszönöm a valaszokat!
Jövöheten megyünk oltasra es mindenkepp mondjuk es kerünk tesztet is
nagyon köszönöm mindenkinek
"Az utolsó kommentelő által linkelt kérdésben a doki nyilván a többi betegség ellen oltatná a cicát, mert egy gyenge immunrendszerű FIV-es cica odafigyeléssel tünetmentes maradhat, egy másik vírusos megbetegedéssel karöltve azonban halálos!"
Én úgy tudom, hogy a gyenge immunrendszerű emberek (pl. HIV fertőzöttek) nem kaphatnak SEMMILYEN védőoltást, éppen azért, mert 1. a legyengített kórokozók ellen sem tudnak védekezni, 2. ha elölt kórokozókat tartalmaz a vakcina, a legyengült immunrendszer akkor sem lesz az oltástól erősebb, védettebb, főleg, ha az adott (HIV/FIV) vírus pont az immunsejteket támadta meg, 3. a betegnek éppen elég a már meglévő betegsége ellen küzdeni. Tehát az oltás az ő esetükben legjobb esetben is felesleges, legrosszabb esetben akár halálos is lehet, mivel a szokásos útvonal (légút, emésztőrendszer, bőr) helyett, ezen szervek védekezőrendszerét kikerülve, egyenesen a vérbe kerülnek a kórokozók és az oltóanyag egyéb komponensei.
Az állatok miért esnek más megítélés alá, mint az emberek? Értük talán nem kár?
Egyébként a mi állatorvosunk nem olt be beteg vagy műtétből lábadozó macskát.
Kérdező, ha egészséges a cica, nem lesz baja attól, hogy később kapja meg az oltást. Csak az a kérdés, hogy valóban egészséges-e. Nem árt először kicsit feltáplálni, féregteleníteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!