Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Rendbe fog jönni valaha?

Rendbe fog jönni valaha?

Figyelt kérdés
Szeretett macskánk a nagy viharban kiszökött a házból, majd este visszajött és minden gond nélkül elvolt a házban. Reggel észrevettük hogy dülöngél, nem tudja koordinálni magát, nem lát az egyik szemére. Elvittük orvoshoz aki megállapította, hogy szélütést kapott és 3 helyen nagy ütés nyomát találta a fején. Szegényt nem lehet azóta kiengedni, nem is tudja még most se korrigálni magát teljesen, elfelejtett enni is, magától nem eszik csak ha fecskendővel a szájába nyomjuk a pépet. Az orvos tudatta velünk, hogy olyan mint régen már soha nem lesz, de meddig javulhat a helyzete? Örökké ilyen kis elesett marad és ha már ki kell engedni mert minden áron menni akar és szenved bent akkor meg fogja tudni magát védeni?

2017. nov. 4. 17:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen állapotban nem lehet kiengedni.

Ha nincs az ütéstől egyéb agysérülése, akkor az agyvérzés, ... hát, ... vagy felszívódik vagy nem, ahogy az embereknél is van így.

Adjatok neki 1 hónapot, ha azt túléli de nem javul, akkor humánusan el kellene szenderülnie.

2017. nov. 4. 17:41
 2/12 A kérdező kommentje:
Rengeteget javult az elmúlt három/négy napban, már kinyílt a szeme, nem megy neki mindennek, a jobb szemére rosszul lát de a bal szemére jól, dorombol meg hasonlóak, csak aggaszt, hogy nem tud enni mert rengeteget fogyott (szerencsére pont a hetekben kezdett el ''raktározni'' télre) és így, hogy natúr joghurton és vízen kívül nem adhatunk neki mást (orvos tanácsolta) félek, hogy még gyengébb lesz az idő előre haladtával pláne, hogy 1 doboz joghurt már 3 napja tart nála.
2017. nov. 4. 17:57
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Joghurt meg víz? Elég furcsa tanács. Ha nem akarjátok, hogy a macskátok az éhsegbe pusztuljon bele, jövőhéten keressetek fel egy állatpatikát és kérjetek calopte pasztát, vagy más magas energiatartalmú ételpótló pasztát, amit beteg cicáknak szokás adni, valamilyen márka biztosan lesz náluk. Csak ugy tubusból nyomjátok a szájába, a cicák szeretni szokták az ízét, és nem hagyja hogy legyengüljön. Természetesen vizet ha másképp nem megy fecskendőből ugyan úgy adjatok neki, az elsődleges fontosságú, hogy ki ne száradjon. Jobbulást kívánok neki, nektek meg kitartást.
2017. nov. 4. 18:14
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem igazán értem, hogy miért kell diétáznia, végül is nem az emésztőrendszere beteg,... de nem vagyok orvos.

Ha azért, mert "elfelejtett" enni és csak folyékonyat tudsz neki adni fecskendővel, akkor arra is van tápdús étel.

Nyers csirkemellet leturmixolsz, ha sűrűnek találod, akkor lehet kefirrel hígítani és máris van valami tápértéke.

Vagy nagyon jó minőségű konzervet hígítasz kis vízzel, akkor nem hal éhen.

Azért beszéld meg a dokival, mert lehet, hogy már éhségében is szédül. Közben meg nem ártana neki adni a vitamin és ásványi anyag injekciókat, erősítőnek.

Őszinte szívvel kívánok jobbulást a cicának, neked meg kitartást!

2017. nov. 4. 18:15
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Kérdezd meg az orvost, hogy milyen kaját adhatsz még neki, ami kíméletes és pépes.

SOHA többé nem engedheted ki.

Én a helyedben utánanéznék mindenféle alternatív terápiának. Egyáltalán nem biztos, hogy mindennek horrorára van, biztos, hogy van, amit te magad is meg tudsz csinálni. Ha ki akarna menni ilyen állapotban, csak a kertbe engedném ki, és inkább ott lekerítenék neki egy részt (mint egy nagy ketrec, bocsi) dróthálóval, mert a reflexei, reagálóképessége, ügyessége biztos hogy teljesen más lesz. Szóval más macskákkal ha találkozna lehet nem lenne semmi, de mondjuk egy autóval ha találkozik, vagy egy kutyával, hát ott már gondok lesznek. Kelleni egyáltalán nem Kell kiengedni. Erről te döntesz. Te vagy érte a felelős.

Én nem altatgatnék, nekem ez az agyamra megy. Én megoldást keresnék. Biztos van.

2017. nov. 4. 18:18
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Előző vagyok, még egy ahhoz, hogy "elfelejtett enni". Mi van a nyelési reflexével? Lehet, hogy nem működik? A trauma következtében ez előfordulhat és ez lehet végleges.

Meg még azt nem értem, hogy azt írod, hogy három helyen nagy ütés nyomát találta az orvos a fején. Mármint, hogy fizikailag ráesett valami, ráütöttek? És ezen kívül szélütés?

2017. nov. 4. 18:22
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Joghurt és víz? Ezt nem is értem miért tanácsolt ilyet az orvos. Calopet paszta, illetve pl. a Hill's A/D konzerv, azt lehet hígítani is. [link]
2017. nov. 4. 18:43
 8/12 A kérdező kommentje:

Azért kell elvileg joghurtot adni mert elfelejtett rágni, a száját se nyitja ki ahhoz, hogy megetessem, úgy kell széthúznunk a száját és fecskendővel belenyomni (még ha enni is akar akkor is ezt csinálja, ha nem akkor elhúzza a fejét és még tapos is, egyértelmű jelét adja).

Az elfelejtett evésnek nem volt része az, hogy ne tudna nyelni, mert akkor a nyála is folyna, de ez nem történik meg illetve, a vizet is ''issza''. De ha pl lerakok neki egy tál pépes kaját akkor csak szagolgatja, nézegeti, elveszti az érdeklődését, de éhes ezért megint visszamegy, nézi és nem csinál vele semmit (2-3 óra elteltével is érintetlen).

Vérrög képződött a nyakának és a fejének a találkozásánál (itt érhette az ütés is) ami miatt a fejét se tudja forgatni rendesen csak balra és egyenesen tartani. Lehetséges hogy valakik megütötték, de az is megtörténhetett hogy a viharban valamit nekifújt a szél a macskának vagy famászás közben elvétett egy ágat és helyette a földre eshetett rosszul, sajnos ezt nem tudjuk.

2017. nov. 4. 21:31
 9/12 anonim ***** válasza:

5. vagyok

Most így, hogy leírtad, jobban értem. Rá is kerestem, de még nem találtam olyan megbízható oldalt, hogy linkeljek.

A vérrög felszívódhat. Egyes helyeken vérhígítót is írnak de nem tudom még pontosan, milyen esetekre. Merthogy a vérrög tudtommal el is vándorolhat. Illetve, ha ödéma és nem vérrög, az meg tényleg simán felszívódhat. Mindenesetre pihenés kell meg kímélet, az biztos.

Az evést, nyelést azért írtam, mert ha nyomás éri az idegeket, akkor attól is lehet, hogy nem tud enni, egyszerűen nem tudja mozgatni a száját (vagy nem tud nyelni, de ezt írtad, h tud). Embernél tudok ilyet, konkrét eset, más váltotta ki. Így hogy leírtad: ha a vérrög a feje és a nyaka találkozásánál van, előfordulhat, hogy az arcizmokat mozgató idegeket is nyomja, és az arcizmait nem tudja úgy mozgatni, hogy normálisan tudjon enni. Ha a vérrög felszívódna az esetleg megoldaná a problémát.

Az orvos nem mondott semmit a vérrög feloldása miatt, a gyógyulás elősegítésére? Mert akkor tényleg megkérdezhetnél másik orvost is.

Még ha maradna is vissza valami enyhébb "károsodás", azért ezzel szerintem lehet valamit kezdeni.

2017. nov. 4. 23:25
 10/12 A kérdező kommentje:

Orvos azt mondta hogy játszani kell vele de azt nem konkretizálta mit. Vajon ilyen egyszerű cérna húzogatás előtte segít? Vagy vannak ezek az ''etető'' labdák amiket ha úgy görget szór ki jutalom falatokat (persze ehhez meg kell tanulnia rágni megint) ami inkább segíthet neki?

A vérrögre elvileg kapott 1 (vagy 2?) ampulla vér higítót, elvileg az a vérrög már nincs meg benne. Ma vittük vissza megmutatni a macskát, ő azt mondta szépen halad, a joghurtot megkérdeztem illetve hogy adható e neki valami más fajta krém. Mivel gondja van az ürítéssel (elmúlt 4 nap során 1-szer pisilt) ezért nem nagyon kellene neki töményebbet adni, először sikerüljön neki, majd aztán már kaphat. Azt mondta teljesen jól halad egyébként a felépülés szempontjából, a jobb szemére is egyre jobban lát, egyre magabiztosabban álldogál, csak fáradékony. Meg néha elfeledkezik magáról etetés közben (már nem ellenkezik) és olyankor eldől ami elsőre viccesnek tűnt de folyamatosan ez van. Talán elindult a jó úton :)

2017. nov. 5. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!