Gilisztás valamelyik szobamacskám. Mit tegyek?
Először is mindenképpen vidd el állatorvoshoz MINDKETTŐT. Ő végezzen állatnak való féreghajtóval féreghajtást, humán (embernek gyártott) féreghajtó nem használ. Végeztess az állatorvossal parazitológiai bélsárvizsgálatot mindkét macskádnál, ez azért fontos, hogy tudd, milyen féreggel fertőzhettek meg téged, ha esetleg megfertőztek. Vannak olyan állatférgek, amelyek nem terjednek át az emberre (nem okoznak zoonózist) és vannak olyanok, amelyek igen. Ezeknek a veszélyessége viszont nagyon eltérő, ezért tudnod kell, milyen parazitáról van szó. A jó hír, hogy ha hosszú és vékony, akkor fonálféreg (ezen belül pl. orsóféreg) vagy ostorféreg lehetett. Az ostorféreg pl. általában veszélytelen emberre, az orsóféreg is sokkal kevesebb zűrt okoz, mint a kifejezetten veszélyes galandféreg, ami viszont általában rövid ún. ízekben ürül a bélsárral.
Mindenesetre ha mindez megvolt, te is menj el a háziorvosodhoz, és kérd, hogy írjon fel Vermox (mebendazol) tablettát. Azt be kell szedni a leírt módon, aztán 3 hét múlva kell egy ismétlés a kúrából (3 db-os egy doboz).
Holnap veszek is, vagyis lassan ma lesz! :)
Kezdek begolyózni, mint mindig, amikor ilyet látok. Már azt képzelem, hogy tele vagyok ilyen izékkel...
Szia, az első válaszadó vagyok.
Orsóféreg lehetett a nyavalyás, ez emberre nem igazán veszélyes, de továbbra is javaslom az állatorvost. Különösen azért, hogy biztosan tudd, milyen féreg, igen, ezt csak bélsárvizsgálatból lehet megállapítani.
Egyébként jó féreghajtó a Banminth Katze paszta (remélem, jól írom a nevét), de nem tudom, hogy az állatpatika kiadja-e állatorvosi recept nélkül.
A Vermox viszont tuti receptköteles. Ne ijedj meg, de mindenképp iktass be orvost és állatorost!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!