Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Gilisztás valamelyik szobamacs...

Gilisztás valamelyik szobamacskám. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Költözés előtt állok és 2 macskám van, az egyik székletében hosszú férget találtam. Ha reggel lesz, megyek is gyógyszertárba féreghajtóért. Hatásos lesz? Szobában alszanak, így mindenhez hozzáérhettek. Egyszer a kajámba is belekostolt az egyik és megettem. Nem akarok férges lenni, mert rágondolni is rossz. Ilyenkor elég nagy rosszullét kap el, ha látok ilyen izét valahol. Nem fogok tudni aludni, egész nap remegés meg hasonlók az undortól. 2 nap múlva költözöm. Mit tegyek? Hogyan fertőtlenítsem le minden cuccomat? Mert szinte mindenem be van zsúfolva a szobába dobozokba...
2010. máj. 28. 23:13
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Ja, és kaptak féreghatót pár hónapja. Az akkor már nem is hatott?
2010. máj. 28. 23:17
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Először is mindenképpen vidd el állatorvoshoz MINDKETTŐT. Ő végezzen állatnak való féreghajtóval féreghajtást, humán (embernek gyártott) féreghajtó nem használ. Végeztess az állatorvossal parazitológiai bélsárvizsgálatot mindkét macskádnál, ez azért fontos, hogy tudd, milyen féreggel fertőzhettek meg téged, ha esetleg megfertőztek. Vannak olyan állatférgek, amelyek nem terjednek át az emberre (nem okoznak zoonózist) és vannak olyanok, amelyek igen. Ezeknek a veszélyessége viszont nagyon eltérő, ezért tudnod kell, milyen parazitáról van szó. A jó hír, hogy ha hosszú és vékony, akkor fonálféreg (ezen belül pl. orsóféreg) vagy ostorféreg lehetett. Az ostorféreg pl. általában veszélytelen emberre, az orsóféreg is sokkal kevesebb zűrt okoz, mint a kifejezetten veszélyes galandféreg, ami viszont általában rövid ún. ízekben ürül a bélsárral.

Mindenesetre ha mindez megvolt, te is menj el a háziorvosodhoz, és kérd, hogy írjon fel Vermox (mebendazol) tablettát. Azt be kell szedni a leírt módon, aztán 3 hét múlva kell egy ismétlés a kúrából (3 db-os egy doboz).

2010. máj. 28. 23:26
 3/14 A kérdező kommentje:
Rózsaszínes féreg volt. Olyan színe volt, mikor a krumpli ki szokott hajtani, csak vékony. Már rosszul vagyok! Nyugtatóra lenne szükségem, de nem tudom, hová tettem, ha egyáltalán van. Állatorvos csak székletből tudja megállapítani a betegséget, nem?
2010. máj. 28. 23:29
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
ne félj, ez nem betegség, csak egy élősködő, ami rengeteg emebrben él, anélkül hogy különösebben észrevennék. ha zavar, menj el háziorvoshoz, akár ügyeletre, és add elő a problémádat, ő tudni fogja, mit kell tennie. és főképp figyeld a saját székletedet.
2010. máj. 28. 23:34
 5/14 A kérdező kommentje:
Háziorvosomhoz nehéz eljutni, mert nincs a közelben. A macsekoknak veszek holnap féreghatót, ha nyitva lesz a patika. Magamnak is vegyek azért?
2010. máj. 28. 23:38
 6/14 A kérdező kommentje:
Sajátomat mindig nézem, egyenlőre semmit nem találtam. De nem is akarok! Szerintem, mikor kiengedtem őket, akkor kaphatta el valamelyik.
2010. máj. 28. 23:39
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Jobb, ha magadnak is kérsz (humán) féreghajtót-ártani nem árthat.
2010. máj. 28. 23:48
 8/14 A kérdező kommentje:

Holnap veszek is, vagyis lassan ma lesz! :)

Kezdek begolyózni, mint mindig, amikor ilyet látok. Már azt képzelem, hogy tele vagyok ilyen izékkel...

2010. máj. 28. 23:49
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia, az első válaszadó vagyok.

Orsóféreg lehetett a nyavalyás, ez emberre nem igazán veszélyes, de továbbra is javaslom az állatorvost. Különösen azért, hogy biztosan tudd, milyen féreg, igen, ezt csak bélsárvizsgálatból lehet megállapítani.

Egyébként jó féreghajtó a Banminth Katze paszta (remélem, jól írom a nevét), de nem tudom, hogy az állatpatika kiadja-e állatorvosi recept nélkül.

A Vermox viszont tuti receptköteles. Ne ijedj meg, de mindenképp iktass be orvost és állatorost!

2010. máj. 28. 23:54
 10/14 A kérdező kommentje:
Oké! Köszi a válaszokat! Az jó, ha holnap kakálnak a dögök és elviszem a dokihoz a mintát? Igaz, alig lesz időm, mert dolgom is lesz sajnos. Remélem reggelre kakálnak ezek a macsekok, mert nem régen cseréltem almot és a frissbe egyből bele kellett ám tojniuk! :)
2010. máj. 28. 23:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!