Elvileg a macskáknak megy a hasa a tejtől, de az enyémnek semmi baja tőle. Most akkor mi van?
Nagymamám macskája sokszor kap tejet és rendszeres hány is.
Hogy milyet kakál azt nem tudom.
Én sosem adtam a sajátomnak, csak cicatejet, de attól is rosszul volt, mert tartósítószer volt benne.
Ha neked benti macskád van és látod a székletét mindig és úgy tapasztalod, hogy nincs baja tőle, akkor adhatsz neki néha.
De a vizet nem helyettesítheted vele. Rakjál ki mindig vizet, majd iszik belőle, ha szomjas lesz.
De vannak cicák akik a folyó vizet szeretik inni, erre vannak ilyen kis szökőkutak is.
Nem csak elvileg, gyakorlatilag is.
Az emlősök (tehát a cicák is) felnőtt korukban már nem tudják megemészteni a tejet, illetve a tejcukrot. (Lásd: Laktóz intolerancia.) Ezért lesz tőle hasmenésük.
Bizonyos egyedek azonban képesek lebontani a laktózt, ez egy genetikai mutáció eredménye. (Nem is olyan ritka.)
Mi, emberek is ezért tudjuk megemészteni a tejcukrot, mert ez egy hasznos mutáció eredménye. (Termelődnek laktáz enzimjeink.) Vannak viszont sokan, akik laktóz érzékenyek, és ez az eredeti, normális állapot az embereknél is.
Kérdező! A te cicád éppen egy ilyen kivétel, aki meg tudja emészteni a laktózt. De ez sajnos még változhat nála idővel. Néha néha kaphat tejet desszertnek, de inkább csak macskatejet (Sima laktózmentes bolti tej is megteszi), attól egészen biztosan nem lesz baja. De ne állandóan ezt igya, mert úgy nem tesz jót. Igenis igya meg a vizet! Ha nem adsz neki tejet, akkor úgyis megissza a vizet is, ha szomjas lesz. És azért nem szagol bele, mert tudja, hogy úgyis kap finomabbat.
Ez olyan, mint amikor az állat finnyáskodik és nem eszi meg a száraz tápot, ezért a gazdi inkább ad neki sült húst, hogy ne legyen már éhes szegény... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!