Mit tegyek ha nagyon sokat szül a macskám?
Jó, de előtte magyarázd el nekem, hogy miért baj, ha egy átlag macska követi a természet rendjét!?
És azt is, hogy miért ellik! :)
Utolsó, te nem jártál még menhelyen? Nem láttál még kóbor macskát? Kétlem, mert rengeteg van belőlük! Pont az olyan ostoba és felelőtlen emberek miatt, mint te, akik a múlt századi felfogásukkal csak azt tudják szajkózni, hogy "ne szóljunk bele a természet rendjébe"...
Képzeld, ha valaki felelős állattartó, akkor ivartalaníttatja az állatait, nem teszi ki az ELLÉSnek, és a vele járó betegségeknek ugyanis az állat csak ösztönből párosodik és ellik, neki ez nem öröm, mint az embernek. Sajnos az ilyenek miatt mint te vannak tele a menhelyek... Ébresztő, nem a nagyszüleink korában élünk!
Az is jó,hogy felismerted a problémát.
Keresni kéne egy jó állatorvost és ott megműttetni. Ismerősöktől körbe kérdezni ők hol csináltatták és neten utánaolvasgatni ki mit ajánl a környéken .
Nyilván minimális kockázat van,de kb olyan rutin műtét,mint az embernél a mandulaműtét.És minél fiatalabb,annál kevesebb kockázat.
Ez cicáknál is így van. De egyébként lehet vérvétellel ellenőrizni,hogy bírná -e az altatást. Ez szokott bajt okozni.Ha jó dokihoz viszed nem lesz baj.
Egyébként nagyobb eséllyel hal bele a fialásos komplikációkba,mint az ivartalanításba.És a szervezetét is teljesen felemészti a vemhesség és a kicsik nevelése,szoptatása.
Én mindenképpen az ivartalanítást ajánlom.
Amíg nem tudod magad rászánni,addig meg bizony tartsd bent a cicát,hogy ne találkozhasson kandúrral.
Egyébként én is rá voltam parázva az ivartalanításra, majdnem 1 éves koráig húztam..De végül rászántam magam,kértem időpontot és elvittem.Végig izgultam a műtétet és a lábadozást..De tudom,hogy jól tettem, akár több évvel is megnöveltem az életét. Kandúrnál és nősténynél is nagyon fontos lenne megcsináltatni,minél hamarabb.
A felesleges szaporulatról inkább nem is beszélnék(Aki tájékozott,az tudja,hogy szarásig vannak a menhelyek kiscicával és ezenkívül több ezer elvihető van még jófogáson,facebookos csoportokban). Nincs annyi gazdajelölt,ahány gazda kereső cica van.
ELLÉS: jellemzően 1-2 utódot hoz világra
Fialás: Jellemzően ennél többet
Csak, hogy tisztázzuk a fogalmat! :)
Az jogos, hogy menhelyre kerül a kóbor macska (nem vagyok híve én sem ennek). De ezt meg lehet oldani.
Persze, hogy az ember mindenbe belenyúl, de ezt mindig erőltetni kell?! Mi kitaláljuk, hogy ez a jó és más megoldás nincs?! A jószágot mindentől védenünk kell, aztán meg csodálkozunk, hogy nem bírja?!
Mégis milyen megoldásra gondolsz az ivartalanításon kívül? Tényleg érdekel.
És természetesen mindentől óvni szeretném, ha befogadok egy macskát azt annak a tudatában teszem, hogy felelősséget vállalok érte. Innentől kezdve nyilván nem szeretném, ha kandúr esetén minden másnap vérző sebekkel jöjjön haza, a többi kandúrral való verekedés miatt. Illetve ha nőstény, akkor pedig nem szeretném, hogy a folyamatos ellések miatt jó pár évvel lerövidüljön az élete, vagy pedig elkapjon valami súlyos betegséget. A felelős állattartónak egyértelmű, hogy nem szaporítja tovább a macskáit, hiszen azzal a menhelyen lévők elől veszi el a lehetőséget. És akkor is ha "szerető gazdihoz kerül" minden kölyök, honnan tudja, hogy nem unják meg pár hónap alatt és nem köt ki ugyanúgy a menhelyen vagy az utcán? Ha szeretek egy állatot, akkor ezek alap dolgok. Ha pedig nem azok, akkor nem kell állatot tartani.
Mégis milyen természet rendjéről beszélünk, egy több ezer éve háziasított állatnál?
Engem is bosszant,hogy az ember mindenbe beavatkozik,elveszi a területet a természetben élő állatok elől,kilövi a vadállatokat stb..
De ez,hogy a háziállatát ivartalanítja,ebben nem látok semmi rosszat.Pont a macska/kutya amiből rengeteg gazdátlan állat van, a felelőtlen gazdák miatt. És igen,valóban rengetegen pusztulnak el fiatalon(Akár a cuki gazda keze által). Én mindenkinek javaslom az ivartalanítást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!