Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hiperaktív macska létezik?

Hiperaktív macska létezik?

Figyelt kérdés

Próbáltam utánaolvasni, de nem igazán találtam szakvéleményt a témában.

Két cicám van, egy kandúr és egy nőstény. Mindkettő ivartalanított, 2 éves, lakásban tartva. Mostanában komoly problémák vannak velük.

A fiúcska "meghülyült", egész nap rohan, zaklatja, "öli" a másikat, nyivákol nekünk, hogy játszani akar. EGÉSZ NAP. A másik már szó szerint a plafonon van tőle, folyamatosan verekednek, mert nem akarja hagyni magát, vagy idegesíti a nyávogás.

Itthon vagyok, így eddig is rengeteget játszottam velük, de most már gyakorlatilag egész nap mást sem csinálunk. Képes fél órán keresztül a mellkasomig ugrálni, már alig kap levegőt, de öt perc múlva megint a játékért nyávog, és ez megy egész nap. Összességében intenzíven mozgatom csak én vagy 4-5 órát naponta, de nem elég neki. Ha nem foglalkozom vele, a lányt molesztálja, vagy a fotelt kaparja bosszúból. Aludni is alig alszik, leginkább csak akkor, amikor én, vagy kidől, ha nagyon kifáradt.

Úgy kisajáított minden cuccot, hogy a lánnyal már nem is tudunk egyáltalán játszani, egyszerűen nem is lehet, mert a srác képes a fejére ugrani, de nem hagyja őt is hozzáférni a szalagos pálcához. Szegény úgy megszokta, hogy már akkor sem mozdul, ha külön zárjuk őket.

Odáig jutottunk, hogy bár mindketten ugyanazt, és egyforma mennyiségben esznek, a srác az állandó ugrabugrától soványodik, a lány pedig a mozgáshiánytól hízik mint egy malac. Vettünk neki direkt egy jutalomfalatos labdát, hogy talán az megmozgatja - olyat tettünk bele, amit a másik nem szeret, hogy ne vegye el tőle -, tudjátok mit csinál? Lefekszik, és a mancsával forgatja és bökdösi, még meg sem üti rendesen, pedig egyébként egészséges, valószínűleg depressziós. Aludni is a szekrény tetejére jár, egy dobozba, hogy nyugalomban lehessen.

Már a sírógörcs határán állok, kivagyok teljesen.

A lakás úgy néz ki, mintha bomba robbant volna, már mindent letettünk, hogy foglalja el magát a kis hülye, vagy harmincezret költöttünk különböző foglalkoztató cuccokra, plusz vannak itt kupakok, labdák, zacskók, papírok, dobozok, plafonnyi kaparó, minden amit a macskák kedvelnek, de nem hajlandó egyedül semmivel foglalkozni, a másiknak meg már élni sincs kedve. Macskamenta nem válik be, mintha meg sem érezné.

Ilyen esetben mi a bánatot lehet tenni? Az állatorvos tanácstalan, nem tanult macskapszichológiát. Nem is értem, mi történt vele, eddig nem volt ilyen, nem változtattunk a nevelésén sem.

2016. szept. 19. 12:22
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Sajnos az allergiája miatt nehezen variáljuk a tápokat, a legtöbb light kaja nem nyerő a számára.

Nem is az étellel van a fő probléma, mert vagy másfél éve ezt kapja, és csak most kezdett el hízni... azzal, hogy feladta, egyszerűen nem bírjuk megmozdítani. A férjem már a lábával próbálja löködni játék közben, mert fogja magát, és minden ugrás után elterül.

Ha kiengedem a lakásból, vagy jó kedve van, akkor rohan mint az őrült, esténként néha még végig vágtat a lakáson, hogy aztán felcsimpaszkodjon a kaparóra, de egyébként csak fekszik egykedvűen, és nézi, hol van a másik. Teljes terrorban van tartva...

Ki szoktam zárni a srácot ha molesztálja, amint hallok egy fújást, már megy is kifelé a szobából. Általában olyankor unja meg a másik, hogy nem hagyja békén, de nem sokat segít.

Gondoltam már rá, hogy leküldöm anyámhoz a kis bajkeverőt, de nincs szívem. Pláne, hogy így rám van kattanva, talán bele is halna. Most is megint itt bújik hozzám, pedig az előbb még sértetten elvonult, hogy nem figyeltem rá.

Jelölni soha nem szokott. Egyetlen egyszer találtam foltot, de azt a lány hagyta, azután vittük el ivartalanítani őt is.

Nézegettem ezt a Feliway párologtatót, lehet veszek egy flakonnal, hátha kicsit megnyugszanak tőle.

A legfőbb gond a féltékenységgel lesz valószínűleg, nem tudom, mit csináljak velük. A srác gyakorlatilag kiutálja a másikat innen.

2016. szept. 19. 16:09
 12/15 A kérdező kommentje:

Istenem ugrálok örömömben :D

Nem bírtam tovább, lementem a boltba, ez a feromonos cucc működik, azt hiszem

A kedvenc fekvőhelyeiknél dugtam be. Először csak elfeküdtek körülötte és szaglászták, aztán külön-külön játszani kezdtek magukban, végül levertek egy óriási, barátságos kergetőzést!! :D

Most mindkettő kifáradva elnyúlt a helyén, csend van és nyugalom.

El se hiszem, hogy csak ennyi kellett, kár, hogy eddig nem tudtam róla, hogy van ilyen.

2016. szept. 19. 20:41
 13/15 anonim ***** válasza:

Örülök neki.:))

Sok gond van ezekkel a kis rosszaságokkal.

2016. szept. 19. 21:02
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszönjük :)

Van hát, és borzasztó sokba kerülnek, de megéri :)

Úgy püföli a leányzó a labdapályát, hogy csoda, hogy még nem kopogott át a szomszéd.

Nem tudom, mitől érezhették ilyen rosszul magukat itthon, de jó látni egy kis élénkséget végre :)

2016. szept. 19. 23:17
 15/15 A kérdező kommentje:

Most meg kupakkal játszik... megállás nélkül egész este.

Na jó befejezem a közvetítést, csak annyira örülök hogy megoldódott :)

Köszönöm mindenkinek a választ és a tanácsokat, ment mindenhova a zöld kéz! :)

2016. szept. 19. 23:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!