Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Volt valakinek ilyen a macskáj...

Volt valakinek ilyen a macskájával? Mit tegyek? Bőv. Lent

Figyelt kérdés
Van egy 8 hónapos cicám. Nappal kint van, éjszaka bent alszik. Sokat eszik, ennek ellenére elég sovány, gyanakodtunk, hogy férges. Adtunk neki féreghajtót, hát jól sejtettük, egész éjjel hányt. 3x is. 6 gilisztát hányt ki szegényem. Plussz kakilt is sokat, abban is volt, tehát kihajtotta belőle rendesen. Kérdésem az lenne, hogy ez normális, hogy hányt is?! Azt hittem csak a székletével fognak kijönni a giliszták. Este evett egy kicsi tápot, éjjel ugye kijött belőle minden. Most dél van, de még nem evett ma semmit. Kínáltam száraztáppal, májas kenyérrel, szalámival, ezeket mindig megeszi, most meg se szagolja. Fekszik egész nap, lehet valami baja? Aggódjak? Esetleg szóljak a dokinak? Vagy csak megviselte az éjszaka és most álmos, stb.? Dorombol, a kedve jó, bújik hozzám, de játszani se játszik, csak fekszik, alszik. Az első lábait behúzza a hasa alá, ezt azért csinálhatja, mert fáj neki? Mivel kínáljam, amit talán megenne? És még egy kérdés, én elkaphattam tőle a férgességet? Egész nap simogatom, nyalogatja a kezem, de ha eszek mindig kezetmosok. Ha esetleg elkaptam, mik a tünetei? Köszönöm szépen előre is!

2016. febr. 12. 12:31
1 2 3
 21/23 Géb 1 ***** válasza:
Biztonságból, ha van lehetőséged rá, akkor kérdezz meg egy másik orvost is az esetről. Kijárós macskát nem tudsz megvédeni a férgesség ellen ha van a környéken fertőzött macska, de rendszeres kezeléssel elejét lehet venni ennek a problémának. A bolhák ellen meg használj bolhanyakörvet, de ez nem egy olcsó dolog, de 100%-os biztonságot nyújt a bolhák és a különböző élősködők ellen. A régi cicánk ezt használta, soha nem volt ilyen problémánk vele. Az új viszont bent lakik velünk és most készül számára a nagy méretű kennel az udvarba.
2016. febr. 13. 13:51
 22/23 anonim ***** válasza:

Itt láthatod, nem "hülyeség" a mérgezés a férgességtől!

A leggyakoribb férgek( melyek az állatok emésztőrendszerében élősködnek) az orsó- és a galandféreg A fertőzöttséget magából a székletből ( a benne kimutatható feregpete jelenlétéből) állapítható meg a legkönnyebben. Ha kedvencünknek feltűnően nagy a hasa, maga a teste pedig viszonylag sovány, étvágytalan, okunk van férgességre gyanakodni.A tünetcsoport kiegészülhet hányással és hasmenéssel. Szélsőséges estben nem csak a végbélen keresztül, hanem szájon át - hányadékkal- is távozhatnak a szervezetből.

Kedvencünk fertőződhet nyers hústól, magzati korban az anyától és akár az anyatejtől is. A nem megfelelően tisztított alomból, kint az utcán pedig meg- vagy visszafertőződhetnek.

Megfosztják a gazdaállatot tápanyagától,valamint toxikus anyagokat is juttatnak a gazdaszervezetbe, melyek hasmenést, hányást okozhatnak, görcsöket is kiválthatnak. A szervezetben történő lárva-vándorlásuk során a májat és a tüdőt is károsíthatják. Erős vérszívó képességük következtében vérszegénység léphet fel, ami akár egy fiatal állat halálához is vezethet.

Még a kizárólag lakásban tartott cicák esetében is szükség van féreghajtásra évente legalább egy alkalommal. A kijáró cicák esetében ez az időszak negyedévre változik.A féreghajtást minden esetben két hét után meg kell ismételni. Amennyiben még láthatók az élősködők nyomai, több ízben is ismétlésre van szükség.

Több féle féregírtó szer kapható az állatpatikákban (receptre). Széles spektrumút kérjünk orvosunktól, mely nem csak az orsóféregre hat. Létezik "bébi" féreghajtó, ezt már - elsősorban kinti tartású vagy kóbor cicák fialása után - mind a kicsiknek 2 hetes kortól, mind a szoptatós mamának adhatjuk.

2016. febr. 13. 16:23
 23/23 A kérdező kommentje:
Holnap felhívok egy másik orvost is. Ma is hányt még, nagyon sovány. Borzasztóan aggódok miatta. :( Az az egy nyugtat meg, hogy napközben aktív, szaladgál, játszik, vidám, ugyanúgy, mint eddig, egyedül az étvágya csökkent és ez a hányás.... bár megvizsgáltam a terméket és egy hatalmas fekete bogár volt benne. -.- Azt hányta ki.. a buta megeszik mindenféle legyet, bogarat. Holnap reggel első dolgom hívni egy másik dokit, nagyon dicsérik. Sőt szerintem be is viszem a cicát, vizsgálja meg, nekem nagyon nem tetszik ez a helyzet.:( Köszönöm a válaszokat amugy.
2016. febr. 14. 22:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!