Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Volt valakinek ilyen a macskáj...

Volt valakinek ilyen a macskájával? Mit tegyek? Bőv. Lent

Figyelt kérdés
Van egy 8 hónapos cicám. Nappal kint van, éjszaka bent alszik. Sokat eszik, ennek ellenére elég sovány, gyanakodtunk, hogy férges. Adtunk neki féreghajtót, hát jól sejtettük, egész éjjel hányt. 3x is. 6 gilisztát hányt ki szegényem. Plussz kakilt is sokat, abban is volt, tehát kihajtotta belőle rendesen. Kérdésem az lenne, hogy ez normális, hogy hányt is?! Azt hittem csak a székletével fognak kijönni a giliszták. Este evett egy kicsi tápot, éjjel ugye kijött belőle minden. Most dél van, de még nem evett ma semmit. Kínáltam száraztáppal, májas kenyérrel, szalámival, ezeket mindig megeszi, most meg se szagolja. Fekszik egész nap, lehet valami baja? Aggódjak? Esetleg szóljak a dokinak? Vagy csak megviselte az éjszaka és most álmos, stb.? Dorombol, a kedve jó, bújik hozzám, de játszani se játszik, csak fekszik, alszik. Az első lábait behúzza a hasa alá, ezt azért csinálhatja, mert fáj neki? Mivel kínáljam, amit talán megenne? És még egy kérdés, én elkaphattam tőle a férgességet? Egész nap simogatom, nyalogatja a kezem, de ha eszek mindig kezetmosok. Ha esetleg elkaptam, mik a tünetei? Köszönöm szépen előre is!

2016. febr. 12. 12:31
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Egyetértek. Én is puszilgatom egyébként.. :o De most 3-adszorra férges, decemberben is hányt és rajtam kvül még az egész család simogatja, puszilgatja.. mégse volt még senkinek semmi baja. Ha az ember kezet mos mindig, mielőtt a szájába nyúlna, vagy enne, akkor hogy kapná el?
2016. febr. 12. 13:01
 12/23 A kérdező kommentje:
Délután felhívom az állatdokit, megkérdem hogyan folytassam a kezelését. Mert ez így tényleg hihetetlen, hogy rendszeresen kapja a hajtót, és mégis...
2016. febr. 12. 13:03
 13/23 anonim ***** válasza:
A féreghajtót nem egyszer kell adni, hanem mindig ismételni kell a kezelést. Ezt megcsináltátok, vagy mindig csak egy adag féreghajtót kap?
2016. febr. 12. 13:11
 14/23 anonim ***** válasza:

Nagyon könnyű elkapni a férgességet, akkor is lehetsz az, ha te nem hánysz férget.

Szerintem hívd fel az állatorvost, de úgy tudom, hogy ilyen durva férgességnél meg kell még ismételni a gyógyszert is (sőt, lehet hogy másik féreghajtót is fog javasolni), hiszen ami pete állapotban van, azt nem hajtotta ki belőle, így kis idő elteltével újra kifejlődnek benne. Plusz a féreg egyéb betegségeket is okozhat, így mindenképpen érdemes lenne orvoshoz vinni a cicát, de legalább hívd fel, és mondd el neki, mi a helyzet.

2016. febr. 12. 13:12
 15/23 A kérdező kommentje:
Megismételtük a kezelést úgy, ahogy akkor mondta az orvos. Ma felhívom. Amúgy mostmár jobban van.. evett egy kis tápot és már játszik, ugrál. :)
2016. febr. 12. 13:14
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
Nem megfelelő a féreghajtó, amit használsz. Lehet, gyenge. 3 havonta féreghajtásnál nem szabadna élő, kifejlett, nagyszámú féregnek lennie.
2016. febr. 12. 13:56
 17/23 anonim ***** válasza:
Azt írod, nap közben kint van. Akkor, a környéken valószínű van más olyan macska, ami férges és újra fertőzi.
2016. febr. 12. 14:50
 18/23 A kérdező kommentje:
Igen, sajnos sok macska van a szomszédokban. Őket viszont elhanyagolják, tele vannak bolhával, atkával, többször is láttam már. Próbálom akadályozni, hogy érintkezzen velük, lakásban akartam tartani mikor idekerült 2 hónaposan, de ha nappal bent tartom, nagyon sír és kaparja az ajtót. Mindig kint akar lenni, az udvaron szaladgálni, bogarakat fogni, játszani. Éjjelre is csak azért hozom be, mert féltem kutyák, autók miatt.
2016. febr. 12. 15:05
 19/23 aperitif ***** válasza:
100%

Ha a féreghajtás után ürül a féreg, akkor azt feltétlen ismételni kell. Addig kell folyamatosan ismételni, amig nem ürít teljesen féregtelen székletet. Nekem volt olyan macskám, aki körülbelül az ötödik, vagy a hatodik tabletta után vált teljesen féregmentessé. Szóval könnyen meglehet, hogy azok a féreghajtások nem voltak eredményesek, maradtak benne peték, lárvák.

Amúgy egy kijárós macska bárhonnan visszafertőződhet, ez ellen nem tudsz semmit tenni, csak rendszeres féreghajtással.

Ember is elkaphatja a férgeket, de felnőttek esetében a legtöbb féreg nem okoz súlyos betegséget, mivel az ember nem közti gazda, nem tudnak benne elszaporodni. Nem így a 4 év alatti gyerekek esetében, rájuk nagyon veszélyes lehet.

2016. febr. 12. 22:15
 20/23 A kérdező kommentje:
Felhívtam a dokit este. Elmeséltem, hogy hányta a férgeket a macska, meg elég ramatyul van. Hát fura, de azt mondta, 1 hónap múlva kell csak ismételnem a kezelést... ._. Illetve, ha nekem nincs tünetem, felesleges a féreghajtó.
2016. febr. 12. 23:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!