A macskám mindent összepisil, pedig nőstény, és ivartalanított. Vajon ez miért van, és mivel lehet leszoktatni róla?
A széklete ennyire büdös? Arra értem, hogy a wc-t nem akarjátok máshova (is) rakni, mert nem bírjátok a szobában a szagát (az, hogy a szőnyeg pisiszagát nem értékelitek, az világos :-)). Normál esetben egy macskaalom nem különösebben büdös, ha bűzöset kakál a jószág, akkor valamilyen emésztési probléma van, amit -remélhetőleg- lehet orvosolni. Persze maga az alom is lehet jobb/rosszabb, ill. zárt alomtálcákhoz vannak szagmegkötő betétek, DE önmagában egy alom tetejére elhelyezett, befedetlen székletnek sem szabadna olyan szagúnak lennie, hogy kiszaladjatok tőle a világból. Ez lehet akár a jelölgetés oka is, sok macska finnyás, és nem megy olyan alomba, ami nem felel meg a kényes ízlésének. Vagy másik macska már használta. Vagy olyan helyen van, ahol nem érzi magát biztonságban. (Ezért is kérdeztem az alomra).
Ecetet szoktak javasolni a pisiszagra, azért is jó, mert elriasztja a macskát, nem szeretik. Ellenben domestosszal vigyázni, az felülírásra ingerel! Ezt is fontos lenne megoldani, minél jobban szagtalanítani a lakást, azon túl is, hogy ti ne szagoljátok, mert a már vizeletszagú terület további vizelésre ingerli. A szőnyegeket szerintem érdemes lenne elpakolni, bútort nejlonnal lefedni, amíg nem rendeződik a helyzet.
Nekem nagyon furcsa az is, hogy kandúrmódra jelöl, nem hallottam még nőstény macskától ilyet (ami persze nem jelenti, hogy nem is létezik). Ízületi problémás cicák van, hogy nem tudnak rendesen leguggolni, de ez 3 hónapos kortól azért nem túl valószínű. Mindenesetre egy hormonszintet én nézetnék, meg egy vizeletvizsgálatot is. Gyulladás, homok okozhat bepisilést, cukorbetegség sokat ivást, így sok ürítést, tüzelő nőstények pedig előfordul, hogy jelölni kezdenek, ezeket próbálnám kizárni.
Oké, azért alakul az ok kiderítése, nem teljesen összevissza alkot ezek szerint, hanem az alom környékén. Lehet, hogy nem elég tiszta, vagy nem tetszik neki az alom szaga. Ha zeolitosat használtatok eddig, lehet, a kristályos bejön, vagy fordítva. Egyszer vettem egy papír alapút, az már magában büdös volt, soha többé, ellenben a fa alapú nagyon jó. Mindenesetre ezt érdemes lenne megpróbálni, hátha gyakoribb tisztítással, a környék masszív, ecetes fertőtlenítésével és másik alommal megoldódik a probléma. A fedelest is úgy lenne jó berakni, hogy ott marad még alternatívaként a másik legalább egy darabig.
Viszont ha konkrétan a wc környékén vizeli le a falat, mégiscsak ránéznék, nem-e amiatt történik, mert nem tud rendesen guggolni, és véletlenül megy ki a tálcából a pisi.
Mekkora az a macska, hogy nem fog elférni egy fedett wc-ben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!