Lehet cicát így tartani?
Világ életemben kutyás voltam, de az jutott az eszembe, hogy a kora nyári kismacskadömpingben magamhoz veszek egyet.
Budapesten lakom egy első emeleti lakásban, természetesen benti cicának akarom. Mivel egyetemista vagyok, így van, hogy 8-9 órát is távol vagyok otthonról. Emellett, kb. havonta 1x hazautazom vonattal. Ez kb 1,5 óra, amit dobozban kéne töltenie, anyukámnál is lakáscica lenne.
Meg tudná tanulni, hogy a két külön lakásban, máshol van a cicaalom? Kibír ennyi időt nélkülem?
Milyen felszerelés kell neki? (kaparófa, fekhely, kaja, cicafű, tányérkák, néhány játék evidens)
Szoktam néha csengettyűs nyakörvben látni cicákat, ez szükséges?
Hogy ápoljam a bundáját?
Jaj, meg az együtt töltött idő.
A napirendet így képzelem:
reggel, megetetem, játszok vele 10-20 percet.
hazaérés után kis örömködés, majd játszunk 1 órát.
este vacsi, megint 1 kisebb játék.
Elég neki így? Persze mikor itthon vagyok és tanulok, filmezek, mellettem lenne.
Ha hetente 1-2 alkalommal elmennék éjjel, és csak reggel esnék haza, az nagyon megviselné? Persze előtte, utána lefárasztanám.
Nem tudom van-e jelentősége, de lány cicát szeretnék, és minél hamarabb ivartalaníttatnám.
Ne haragudjatok az amatőrségemért, sose voltam többet cicás házban 1-2 óránál, nem tudom, hogy megfelelő gazda lennék-e neki.
Nekem benti cicám van, így van egy pici tapasztalatom. A cicák amíg kicsik játékosak, aktívak. 1 éves kor után is szeretnek játszani, főleg a benti cicák, de a nap legnagyobb részét lustálkodással, alvással töltik.
ÍGy azzal, hogy napi 8-9 órát egyedül lenne, nem okoz gondot a cicának, mert aludni, lustálkodni fog, ha meg olyanja van eljátszik magában is.
A lényeg, hogy reggel mielőtt elmész foglalkozz vele, és este ha hazaérsz szintén játsszál vele.
Hogy a kérdéseidre válaszoljak.
Azokat a csörgős nyakörveket azonnal felejtsd el. Hogy miért? Nos, a macskák ragadozó állatok (akárcsak a tigrisek) Minden macskában benne van az ösztön, hogy vadásszon, hogy csendben lapuljon. Még a benti macska is csinálja amikor észrevesz egy legyet vagy pókot vagy bármi rovart. lapít, vadászik.. A hallásuk tökéletes. Meghallják a légy zümmögését is egyből. Én viccesen azt szoktam mondani, hogy szerintem hallja, hogy reggel kinyílik a szemem, mert már az ágyamon van, kaját követelve. A csörgő nem csak bántani, idegesíteni fogja a macskát, hogy ott zajong a füle mellett, de az ösztönös vadászatot is elrontod vele. Ha jót akarsz nem adsz rá ilyen hülyeséget. Hidd el nekem, ahogy az sem normális dolog, hogy beöltöztetik ruhába a csörgő sem az. (de hát vannak hülye emberek)
Hogy ápold a bundáját?
A macskák alapból tiszta állatok, hiszen az első amit megtanulnak a mamájuktól az, hogy minden nap ( szerintem mindent órában) tisztára takarítsa magát. benti macska lévén fürdetned sem kell, ami nem is baj, mert a macskák utálják a vizet. De ha mégis piszkos lenne, mert mondjuk belelépett a kajába, akkor elég egy vizes ronggyal letörölgetni. Viszont jó ha tudod a kopasz macskán kívül minden macska hullatja a szőrét. Vannak macskák akik hosszú szőrrel rendelkeznek azoknak érdemes hetente 2-3 alkalommal egy neki való kefével átfésülni a bundáját, hogy a felesleges még el nem hullajtott szőrt kiszed belőle. De még így is nem árt a napi porszívózás, mert mindig lesz szőr. Vannak rövidszőrű cicák akiknek elég a heti 1 alkalom, hogy átfésüld. De ezt is kis korban hozzá kell szoktatni, mert felnőttként félni fog, nem engedi. Az én cicám például imádja ha fésüljük (ha érdekel, elküldöm, hogy milyen kefét használj képen), és ha rajta múlna egész nap fésülhetném. Szóval a bunda ápolása a macska fajtájától is függ. Vannak kevésbé igényes macskák és vannak nagyon igényes macskák.
A foglalkozás is függ attól, hogy milyen macskát választasz. Ha nagyon aktív macskát választasz akkor annak baromi kevés a reggel 20 perc és este 1 óra közös foglalkozás. Ha egy aktív macskával csak ennyi időt töltesz, akkor nagyon valószínű, hogy minden nap arra mész haza, hogy a lakásod szanat szét lesz szedve, a függönyök letépve stb. Ha kevésbé aktív vagy mondjuk úgy, hogy lusta macskát választasz akkor annak bőven elég az idő amit rászánnál. Ezek a macskák a nap 24 órájából 20-at átalusszák.
Azt, hogy lány vagy fiú cicát akarsz nincs jelentősége. Bár tény, hogy a fiú cicák sokkal nyugisabbak, lustábbak mint a lánycicák.(megint csak az állatvilágot tudom említeni. Oroszlánok esetében a hím mindig lustább mint a nőstények.. és ez a cicáknál sincs másképp)
Ha cicát szeretnél, akkor mérlegeld, hogy mit tudsz neki biztosítani, mennyit tudsz vele foglalkozni, és mérlegeld, hogy az adott cica fajta milyen cica. Sok foglalkozást, ápolást igényel vagy nyugis, kevés foglalkozást, ápolást igényel.
Csak egy apró megjegyzés:
Kaparó legyen mert a cicák nem csak a körmük koptatását végzik el, hanem a mancsuk dörzsölése miatt "illatmintát" helyez a lakásban ez ( ez is egy fajta jelölés) Ha nincs kaparó akkor a szekrényeid, ágyad lába bánja. Ha a lakás több helyiségből áll akkor jó ha több helyen van kaparó. A boltban kapható cica kaparók elég drágák, abból elég ha egyet veszel, de lehet házilag is szinte fillérekből is csinálni. Csak egy régi kidobott fa asztalláb kell, és alá egy tartó amihez rögzíted a lábad, és van egy kaparója.
Játékokról. Tapasztalatból mondom, hogy a cicák is olyan mint a gyerekek. Hiába veszed meg a gyereknek a több 10 ezres játékot még üres kartondobozokkal imádnak játszani..:)
A macska sem kivétel. Vehetsz neki drága játékokat de felesleges. (ha látnád mivel játszik a cicám, csak nevetnél) Elég pár puha labda, és eljátszik ő a cipőfűzőre kötött pompommal is. Tegyél le neki egy cipős dobozt, és amíg ki nem növi képes abban aludni is. Akármilyen otthon talált plüssel eljátszik ha játszol vele. Bár vehetsz drága játékokat nem fog vele foglalkozni. Amit viszont érdemes venni, az az alagút.
Ezt imádják.
Az utazással kapcsolatban. A macskák alapból nem szeretnek új helyekre menni, a megszokott környezetükben érzik jól magukat (ez különösen igaz a szobacicákra)
Ezért nem is szeretnek utazni. Nem hiába hallani ezer olyan történetet hogy a gazdi megküzd a cicával míg a hordozóba teszi és elviszi orvoshoz.. Ezért én azt szoktam tanácsolni, hogy ha megoldható ne cipeljük a cicánkat idegen helyekre. Ha nem megoldható, akkor tudatosan kell készülni rá. Egészen pici korban hozzá kell szoktatni a hordozóhoz és az autó zajához vagy a tömegközlekedési eszköz zajához. A cica baromi félni fog, de ha picinek hozzászokik akkor felnőttként nyugisabban fogja viselni az utazást és a vele járó gondokat. Ha nincs hozzászoktatva, akkor kész rémálom lesz az utazás mindkettőtöknek, sőt az sem kizárt, hogy az idegen helyen megszökik félelmében.
11-es elég korrekt módon leírta, amit én is szerettem volna :)
Viszont én ilyen esetben nem tartanék cicát. Sajnos a cica inkább territórium, mintsem gazda-függő (ellentétben pl a kutyákkal) 10-ből olyan 1 cica viselné el a hazautat, legyen az bármennyire is ritka.
Ahhoz túl kevésszer jársz haza, hogy tényleg megszokja, viszont ahhoz meg túl gyakran, hogy ne okozz neki stresszt.
Én a helyedben várnék a cicatartással, ameddig saját otthonom nem lesz.
De amennyiben bevállalod most:
A csengős nyakörvet felejtsd el szerintem is. ( 11-es kifejtette) Én spec. azokat állatkínzásnak tartom.
Lefárasztani a cicát nem igazán kell- vagyis, akkor fogod őt te lefárasztani, ha Ő! akarja azt. :D -amennyiben ez hajnal 4 óra 35 perckor van, akkor te bizony akkor fogsz vele játszani. :D ezt jó, ha tudod.
A betervezett 10-20 percet sem biztos, hogy lejátssza majd veled. Ha épp nincs kedve, akkor bizony a tudtodra fogja adni elég vehemensen. Az én tündéri cicám is egy hárpia egyik pillanatról a másikra, ha épp nincs kedve hozzám.
Amúgy az egyetemen töltött időt, esti partikat simán átvészeli egyedül, ha van neki tiszta alom betéve és elég kaja/víz, kb. észre sem veszi, hogy nem vagy ott ( macska.. ezek a szomorú tények..) :D
Szóval, felejts el minden "gazda-sági" tapasztalatot, amit eddig a kutyákkal szereztél, ez egy nagyon más világ :) :D
Amúgy hajrá ás sok sikert a cicához, amennyiben vállalod :)
Macskafüggő ez is. :)
Az enyém (egyik) kisebb korában bírta az utazást, volt társaságban, de egyáltalán nem szerette meg az embereket. Rajtam kívül egy embert bír el, többiekkel ellenséges, de nem evilcat módra, hanem félelemből. Nem érte trauma, legalábbis nem tudok róla, meg aztán szobamacska, balesete se lehetett - úgyhogy nem igazán értem, de ez van.
Egyedüllétet bírja, pedig inkább kutya, mint macska. (Feltámaszkodik, vegyem fel, aludjon velem, üljön az ölemben, nagyon anyás lett, de megtanult csapból inni, játékot visszahozni, hívóhangra jönni (külön hang a hívásra, külön az etetésre, külön arra, ha nem kaparja el az almot), stb... Tudom, nem teljesen normális, de nem lett tanítva, így alakult.) :)
Mint írtam, macskától is függ, a standard az persze, hogy sokat eszik, etetni kell napi min. kétszer, lehetőleg egy időben, szerencsés vagy, ha azonnal eltalálod a tápot, amit befogad a gyomra (enyémmel hat hónapig kellett kísérletezgetni, végül legjobb a házikoszt lett).
Másik macskásabb, ő a "szemét" a csapatban (szórakozik a társával, bevágja a szekrénybe, rácsukja az ajtót, megijeszti, stb.) Eszik bármit, alszik mindig, alommal nem barátkozott meg, de használja, csak nem kapar...
Egy napnál több ideig nem hagyom őket sose magukra, de mivel bolhásak, előszoba-átjáró-fürdő szakaszra vannak szeparálva, míg ki nem megy az összes bolha, és a lakás is rendben lesz. (Ergo nincsenek mindig velem, mikor itthon vagyok. Ha elegük van, játszani akarnak, szólnak, különben napi fél-egy óra játék, utána elegük lesz belőlem.)
Az első agresszív volt, rajtam próbálta levezetni, hoztam még egyet, megszelidült, a társával se agresszív már, csak éjszakánként végigrohangálják a helyiségeket...
Kaparó legyen, ha kell, több, lehet házilag is csinálni.
Szerintem nem fogod tudni tartani a (összeszámol) napi két óra játékot, és lehet, hogy nem is igényli majd, de majd elválik.
Oltások sokba kerülnek, ezt előrevetíteném, lehet úgy is bolhás, ha te beviszed neki, akkor az írtás sokba tud kerülni, az ivartalanítás nagyon jó ötlet, és csak egyszeri, mi van még... Ennyi, szerintem.
A macskák alapvetően önállóak, függetlenek (mondom én egy kutyámmacskával...), és nem szabad korlátozni őket. Az elején, ha kiscica, akkor sokat kell foglalkozni vele, később már nem annyit.
Hát ennyi, azért remélem, a sok felesleges között találsz majd hasznos infót is, bár lehet, hogy már leírták előttem. :)
A többiek már leírták hosszan csak két dolog jutott eszembe. Nincs véletlenül lakótársad, barát, aki havonta egyszer tudna rá figyelni, vagy naponta néhány órát vele lenni, amíg elutazol?
Az egy óra játékot jól megmosolyogtam, lehet, hogy van olyan macska, aki bírja, de igazából ha hatékonyan játszol vele, akkor max. 20 perc után lihegni fog és kidől. A mienk kicsit lustább, neki 2x10 perc intenzív pecázás, vagy lézerezés elég. Persze magát elszórakoztatja még labdázással, papírgalacsinnal néha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!