Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Lehet cicát így tartani?

Lehet cicát így tartani?

Figyelt kérdés

Világ életemben kutyás voltam, de az jutott az eszembe, hogy a kora nyári kismacskadömpingben magamhoz veszek egyet.

Budapesten lakom egy első emeleti lakásban, természetesen benti cicának akarom. Mivel egyetemista vagyok, így van, hogy 8-9 órát is távol vagyok otthonról. Emellett, kb. havonta 1x hazautazom vonattal. Ez kb 1,5 óra, amit dobozban kéne töltenie, anyukámnál is lakáscica lenne.

Meg tudná tanulni, hogy a két külön lakásban, máshol van a cicaalom? Kibír ennyi időt nélkülem?

Milyen felszerelés kell neki? (kaparófa, fekhely, kaja, cicafű, tányérkák, néhány játék evidens)

Szoktam néha csengettyűs nyakörvben látni cicákat, ez szükséges?

Hogy ápoljam a bundáját?

Jaj, meg az együtt töltött idő.

A napirendet így képzelem:

reggel, megetetem, játszok vele 10-20 percet.

hazaérés után kis örömködés, majd játszunk 1 órát.

este vacsi, megint 1 kisebb játék.

Elég neki így? Persze mikor itthon vagyok és tanulok, filmezek, mellettem lenne.

Ha hetente 1-2 alkalommal elmennék éjjel, és csak reggel esnék haza, az nagyon megviselné? Persze előtte, utána lefárasztanám.

Nem tudom van-e jelentősége, de lány cicát szeretnék, és minél hamarabb ivartalaníttatnám.

Ne haragudjatok az amatőrségemért, sose voltam többet cicás házban 1-2 óránál, nem tudom, hogy megfelelő gazda lennék-e neki.

2015. ápr. 15. 09:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
29%
Én berírtam, hogy "cicatartás lakásban", és már az első két oldalon is jó tanácsokat találtam, de nem linkelem, mert lehet, konkurrens oldalnak számítana, és törölnék a választ.
2015. ápr. 15. 10:08
 2/14 anonim ***** válasza:

"Kibír ennyi időt nélkülem?" - ezt nem értem. Ha magaddal viszed, nem lesz nélküled. Amúgy max. 24 órára hagyd egyedül, azt is csak olyan ritkán, amennyire lehet. Napi 2 etetés legyen meg.

A 2 lakást megszokja, nem gond. Az utazást a mieink annyira nem szeretik, de bírják, ha kicsi korától rendszeres, biztosan megszokja.

A csengettyűs nyakörv teljesen felesleges. Egyáltalán, ha szobamacska, akkor egyáltalán nem kell nyakörv (hiszen nem lesz se bolhás, se kullancsos)

2015. ápr. 15. 10:08
 3/14 A kérdező kommentje:

Nem értem neked miért fáj, hogy nem értek valamihez, ezért GAZDÁK véleményére vagyok kíváncsi, nem pedig oldalak jó tanácsaira.

Meg fogsz lepődni, de 1 macskás könyvet futottam át a kérdés előtt.

Bocsánat, hogy hús-vér emberek tapasztalataira vagyok kíváncsi, akikkel esetleg levelezhetnék is. A csak elolvasok 1-2 könyvet meg oldalakat elég kevés 1 élőállat tartásához, ahogy 1 recept se elég 1 bonyolult étel elkészítéséhez, kell oda jócskán a tapasztalat és a gyakorlat is...

2015. ápr. 15. 10:12
 4/14 A kérdező kommentje:

2. válaszoló, köszönöm!

24 órát soha nem hagynám egyedül. Néha lenne olyan, hogy mondjuk hazaérek este 18 h-ra, játszom vele, 21-kor lelépek és mondjuk másnap csak 7-re esek haza.

2015. ápr. 15. 10:14
 5/14 anonim ***** válasza:

Nekünk is szobacicánk van, addig amíg dolgozunk addig egyedül van. Felhúzzuk neki a redőnyt, hogy tudjon kukucskálni, azt nagyon szereti. Ezen kívül van neki kisegere, játéklabdája, ezekkel egyedül is tud játszani, feldobja a levegőbe, ilyesmi, nagyon aranyos. :D Van kaparófája, alul kis kuckóval. Ha elmész éjjel valahova nem lesz semmi baja, igaz mi éjjel nem megyünk sehova hanem délután és estére hazajövünk, de akkor is elvan magának, általában akkor elalszik és ha megjövünk felébred. Amikor itthon vagyok, akkor vagy együtt pihenünk, mellémfekszik, nézi velem a sorozatokat :D vagy pedig játszunk, dobálom neki a labdáját, ő meg visszahozza.

Az utazással nem tudom gond lesz-e az enyém kicsi korától kezdve utazik velem néha de nem bírja kicsit se :S így ha hazamegyek inkább itthon hagyom és párom vigyáz rá, mert nem bírta az utazást sem elviselni sem a környezetet anyuéknál, a többi macska miatt.

2015. ápr. 15. 10:18
 6/14 anonim ***** válasza:

Igen, lehet így cicát tartani. A macskák napi 16-18 órát is alszanak, tehát amikor nem vagy otthon, főleg aludni fog. Csak amikor otthon vagy, akkor aktívan játssz vele, hogy mozogjon, elfáradjon. Nem viseli meg, ha elmész néha éjjelre. A cicák sokkal jobban bírják az ilyesmit, mint a kutyák. Persze az etetési időket azért tartsd, ahhoz hozzászokik, hogy kb. mindig ugyanakkor kap enni.

Az utazást is kibírja természetesen, bár nem szoktak rajongani érte, de hozzászokik. Kiskorától szoktasd hozzá.

Felszerelés: kaparófa, vizes és kajás tál, jó minőségű macskatáp, alomtál, alom, cicafű, szállítóbox. Ezek az alapok. Nyakörv felesleges, ellenben a csak lakásban tartott cicákat is kell kezelni bolha ellen, féregteleníteni időnként, és beoltatni a veszélyes macskabetegségek ellen, majd ivartalaníttatni. Állatorvos tehát elengedhetetlen.

Nincs jelentősége, hogy fiú-e vagy lány, úgyis ivartalanítva lesz. Mindkét nemben vannak mindenféle természetű egyedek, minden cica egy külön egyéniség.

Házicica bundája extra ápolást nem igényel, azt ő maga elvégzi. :) Vedléskor persze jó, ha átfésülöd, hogy kevesebb szőrt hagyjon maga után mindenfelé. Fürdetni nem kell, és nem is tesz jót a bőrének.

2015. ápr. 15. 10:19
 7/14 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok, ivartalanított, lassan 2 éves fiú cicám van. Az is fontos, hogy minden szükséges oltást megkapjon a cica akkor is ha esetleg nem viszed ki pórázon sétálni. Én nagyon paranoiás vagyok, nagyon féltem :D minden oltása megvan, chipje is van, rendszeresen féregtelenített, meg nyakörve is van arra az esetre ha neadj isten mégis elszökne valahogy, sosem lehet tudni... :D meg cuki is a nyakörvben, szóval nem lesz semmi baja a cicusnak ha van rajta bolhanyakörv, vagy csengettyűs nyakörv.
2015. ápr. 15. 10:21
 8/14 A kérdező kommentje:

Látszik azért, hogy kutyás vagyok... :D

Oké, kicsit megnyugodtam, nem lesz olyan nagy kihívás a dolog. :)

2015. ápr. 15. 10:22
 9/14 anonim ***** válasza:
Semmi gond nincs azzal a tartással, amit leírtál. Teljesen jó lesz neki. Ami fontos, az az ivartalanítás, benti cicáknak egy alap kombinált oltás, rendszeres féreghajtás. Az ablakból kiesésre, kiszökésre kell vigyáznod, ez megoldható egy masszívabb szúnyoghálóval ill. ha bukóra nyithatós az ablak, annak a veszélyeire is figyelni kell (sok cica halálát okozta már.) Ja meg egy macskaszállító box is elengedhetetlen lesz, másban nem biztonságos szállítani.
2015. ápr. 15. 10:27
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Azt hiszem belevágok a macskatartásba. :D

2015. ápr. 15. 10:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!